Detail kamenné dlažby na terase (Zdroj: Hornbach) Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Ozdobou rodinného domu nebo chalupy je terasa. Mezi oblíbený materiál pro svoji rustikálnost patří přírodní kámen. Zajímavým řešením je pak terasa z polygonálních desek, což jsou přírodně lámané kamenné kusy nepravidelných tvarů a velikosti. Pokládka takové dlažby není složitá, když se dodrží několik důležitých zásad.

Polygonální desky jsou jako terasová krytina mimořádně atraktivní, zejména díky ručně oraženým okrajům. Hřejivé žluté odstíny materiálu a mohutný vzhled celkově působí atraktivním středomořským dojmem. Právě pro svoji robustnost se hodí pro rozsáhlejší terasy, chodník do trávy nebo díky neklouzavému povrchu k okolí bazénu. Tyto desky jsou vysoce odolné proti mechanickému opotřebení i mrazu. Terasa z nich je barevně stálá, nenáročná na údržbu a bezpečná pro chůzi za mokra. Přírodní materiál je ideální do zahrady, protože celý prostor opticky sjednotí. 

Terasa z přírodního kamene, vylévání spár (Zdroj: Hornbach)
Terasa z přírodního kamene, vylévání spár (Zdroj: Hornbach)

Základem je plánování

Při stavbě terasy je důležité myslet také na její umístění. Jihozápadní poloha je charakteristická slunečním svitem od brzkého odpoledne až do večera. Naopak severovýchodní umístění nabízí ranní a večerní slunce a odpolední stín. V bezprostřední blízkosti by neměly být stromy, právě díky nim se může na terase hromadit vlhkost. Před stavbou je zajímavé se také zamyslet nad vstupem z domu, přímý vchod z kuchyně usnadňuje pohyb bez nutnosti procházení obývacím pokojem.

Terasa z přírodního kamene (Zdroj: Hornbach)
Terasa z přírodního kamene (Zdroj: Hornbach)

Na pokládku terasy je potřeba dostatečné množství polygonálních desek. Dobré je naplánovat o 10 % materiálu víc, aby bylo možné jednotlivé kusy podle potřeby nařezat. Dále je nezbytná malta na přírodní kámen, cementová směs (cement, písek, pojivo), spárovací malta na dlažbu, silikon na přírodní kámen a běžné nářadí. 

Terasa z přírodního kamene (Zdroj: Hornbach)
Terasa z přírodního kamene (Zdroj: Hornbach)

Záludná skládačka?

Podle druhu, tvaru a velikosti kamenů lze položit nejrůznější vzory. „Pro přírodní kameny s polygonálními tvary platí jiná pravidla než pro pokládku dlažebních kostek. Libovolné obrazce kamenů tak mohou být výzvou i pro zkušené pokladače. Jako pomůcka může sloužit sestavení terasy na zkoušku. Obraz se vyfotografuje a jednotlivé kusy se označí, což se pak dá použít jako vzor při pokládce naostro.“ říká David Benda, odborník z oddělení zahrady z projektových marketů Hornbach. Některé kamenné desky je potřeba tvarově upravit, k čemuž slouží bruska s kotoučem vhodným na kámen nebo zednické kladivo.

Terasa z přírodního kamene (Zdroj: Hornbach)
Terasa z přírodního kamene (Zdroj: Hornbach)

Příprava pokládky

Pro optimální odvod vody se doporučuje terasu stavět ve sklonu 2 – 3 %. Kamenné desky se kladou na betonový základ, který se pro zlepšení přilnavosti důkladně očistí. Také z polygonální desek je potřeba odstranit kartáčem a vodou veškeré části uvolněného materiálu. Následně se na betonovou desku nanese cementová směs připravená z cementu, písku a pojiva. 

Příprava podkladu před dlážděním (Zdroj: Hornbach)
Příprava podkladu před dlážděním (Zdroj: Hornbach)

Pokládka přírodního kamene se provádí technikou mokré na mokré pomocí malty, která se nanáší ve vrstvě o tloušťce 4 cm. „Je dobré si celý prostor rozdělit na jednotlivé úseky a pracovat postupně. Naneste maltu pouze na tak velkou plochu, kterou zvládnete obložit během několika minut. Nestane se vám tak, že by nahozená malta ztvrdla a nebylo by možné do ní desky zasadit.“ radí David Benda.

Usazování štípaných kusů kamene (Zdroj: Hornbach)
Usazování štípaných kusů kamene (Zdroj: Hornbach)

Pokládka terasy

S pokládáním se začíná od okraje betonové desky. Do čerstvé malty se zasadí jednotlivé kusy kamene a lehce se vklepou pomocí gumové palice. Obraz pokládky bude nejhezčí, pokud se vedle sebe pokládají velké a malé desky a uspořádají se rovnými okraji směrem do strany. Šířka spáry by měla být jednotná. Pomocí vodováhy se dá kontrolovat rovnost a sklon povrchu. Během pokládky je potřeba přebytečnou maltu ze spár před vytvrdnutím seškrábat pomocí spárovací lžíce – do hloubky alespoň 2 cm. Vyspárování terasy lze provést, až je malta zcela ztvrdlá. Přímo do spár se nanáší spárovací malta, která by měla mít tuhou konzistenci. Na závěr se na krajích dlažby u stěn domu provede trvale elastické vyspárování silikonem na přírodní kámen.

www.hornbach.cz

V případě kamenů nepravidelných tvarů jde vlastně o skládání mozaiky (Zdroj: Hornbach)
V případě kamenů nepravidelných tvarů jde vlastně o skládání mozaiky (Zdroj: Hornbach)
HORNBACH BAUMARKT CS spol. s r.o. Poslat poptávku