Tohle místo je pro letní večery ve městě jako stvořené (Foto: Collov Home Design/Unsplash) Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Podívejte se s námi na inspirativní terasy, které mění běžné domovy v osobité oázy. V naší fotogalerii najdete praktické i stylové nápady, jak si venkovní prostor přizpůsobit pro relaxaci, setkávání s přáteli nebo jen pro chvíle klidu na čerstvém vzduchu a v blízkosti zeleně.

K čemu je vlastně dobrá terasa?

Terasa slouží jako multifunkční prostor, který rozšiřuje životní prostor domu ven do přírody. Je ideálním místem pro relaxaci, ať už při čtení knihy, vychutnávání kávy, nebo jen při pozorování okolní krajiny. Kromě toho nabízí skvělou platformu pro společenské aktivity, jako jsou grilování s přáteli nebo rodinné obědy pod širým nebem. 

Pro ty, kteří mají rádi zahradničení, může terasa poskytnout prostor pro pěstování květin, bylinek nebo dokonce malých zeleninových záhonů. Příjemná a dobře navržená terasa může zvýšit hodnotu nemovitosti a poskytnout uspokojivé prostředí pro odpočinek a zábavu.

Příklad dobře navržené terasy (Foto: Shutterstock)
Příklad dobře navržené terasy (Foto: Shutterstock)

Na této fotografii vidíme příklad dobře navržené terasy, která dokonale splňuje funkci odpočinkové zóny. Dřevěný podlahový obklad dodává prostoru teplý a přívětivý vzhled, zatímco střecha zajišťuje ochranu před sluncem i přeháňkami, což umožňuje její využití v různých počasích. 

Pohodlný ratanový nábytek láká k odpolednímu šlofíku nebo relaxačním chvílím s knihou. V dálce můžeme zahlédnout zeleň, která terasu obklopuje a poskytuje uklidňující výhled a pocit soukromí. Tato terasa je skvělým příkladem toho, jak prostor u domu může poskytovat útočiště pro relaxaci a zároveň sloužit jako stylový doplněk domova.

Moderní terasa (Foto: Shutterstock)
Moderní terasa (Foto: Shutterstock)

Tato terasa představuje moderní a minimalistický přístup k venkovnímu bydlení. Čisté linie a otevřený prostor odrážejí současný architektonický styl, zatímco kvalitní dřevěná podlaha dodává prostoru přirozenou teplotu a texturu. Elegantní venkovní nábytek je uspořádán kolem centrálního ohniště, které slouží jako přirozený shromažďovací bod pro rodinné a přátelské setkání. 

Vestavěné osvětlení poskytuje dostatek světla po západu slunce a zvyšuje bezpečnost i atmosféru prostoru. Velké prosklené dveře umožňují plynulý přechod mezi vnitřním a vnějším prostorem a zároveň zajišťuje maximální využití přirozeného světla uvnitř.

Terasa přiléhající k domu (Foto: Shutterstock)
Terasa přiléhající k domu (Foto: Shutterstock)

Na téhle fotografii vidíme prostornou terasu přiléhající k domu, která dokonale kombinuje funkčnost a estetickou přitažlivost. Dřevěná podlaha a robustní dřevěný nábytek podtrhují pocit stability a trvanlivosti, zatímco rozmístění květináčů s rostlinami a bylinkami přináší živý prvek do tohoto venkovního prostoru. 

Barevné světelné řetězy nad terasou dodávají příjemnou a uvolněnou atmosféru, ideální pro večerní posezení s rodinou či přáteli. Pohled z terasy na rozlehlou zahradu a okolní krajinu zve k odpočinku a užívání si klidu venkova. Celkově je terasa navržena tak, aby podporovala pohodu a poskytovala dostatek prostoru pro společné chvíle.

Tato terasa je příkladem moderní elegance a jednoduchosti (Foto: Shutterstock)
Tato terasa je příkladem moderní elegance a jednoduchosti (Foto: Shutterstock)

Tato terasa je příkladem moderní elegance a jednoduchosti, která rozšiřuje životní prostor domova na venkov. Své návštěvníky vítá dřevěným podlahovým krytem, který je v kontrastu s čistými bílými stěnami a velkými skleněnými plochami, propojující interiér s exteriérem. Pohodlný venkovní nábytek s měkkými polštáři poskytuje ideální místo pro relaxaci, společenské setkání nebo jednoduše pro vychutnání slunečného dne. 

Neutralita barev a materiálů odráží klidnou atmosféru, která doplňuje zelený trávník a okolní zahradu. Terasa slouží jako klidný útočiště, které je stejně funkční jako esteticky přitažlivé.

Tato terasa se harmonicky vmísila do přírodního prostředí (Foto: Shutterstock)
Tato terasa se harmonicky vmísila do přírodního prostředí (Foto: Shutterstock)

Tato terasa se harmonicky vmísila do přírodního prostředí, což je znát na jejím umístění v těsné blízkosti rozlehlého lesoparku. Má hladkou dřevěnou podlahu, která plynule přechází do trávníku, a díky převislé střeše je prostor chráněný před přímým slunečním svitem a drobnými dešťovými přeháňkami. 

Minimalistický nábytek a elegantní stolek jsou prakticky umístěny tak, aby bylo možné vychutnat si relaxaci s výhledem do zeleně. Velké prosklené plochy domu umožňují nádherný výhled na okolní krajinu a zároveň propojují interiér s venkovním prostorem. Terasa je tedy nejen místem pro odpočinek, ale i vizuálním rozšířením obývacího prostoru, které zdůrazňuje spojení s přírodou.

Útulný koutek obklopený zelení (Foto: Shutterstock)
Útulný koutek obklopený zelení (Foto: Shutterstock)

Tato terasa je příkladem příjemného venkovního prostoru navrženého pro společenské stolování a odpočinek. Najdeme tady útulný koutek obklopený bujnou zelení a chráněný bílými zdmi. Dlouhý dřevěný stůl s přidruženými lavicemi a židlemi je ideální pro hostitelské účely nebo rodinná setkání. 

Nad stolem je velký slunečník, který poskytuje stín v horkých dnech. Jednoduchá, ale stylová křesla nabízejí další možnost k relaxaci. Podlahová prkna přidávají teplou texturu a zároveň umožňují snadnou údržbu. Celkově je tato terasa navržena s ohledem na funkčnost a estetiku, což z ní činí ideální prostor pro venkovní aktivity.

Snadný přechod mezi interiérem a exteriérem (Foto: Shutterstock)
Snadný přechod mezi interiérem a exteriérem (Foto: Shutterstock)

Terasa na poslední fotografii je dokonalým příkladem moderního venkovního prostoru, který umožňuje snadný přechod mezi interiérem a exteriérem. Výrazná kombinace dřevěných prvků a tmavého ratanového nábytku vytváří příjemný kontrast a zároveň zajišťuje pohodlné sezení. 

Pergola s dřevěnými lamelami poskytuje stín a estetický prvek, který doplňuje celkový vzhled terasy, zatímco prostorný výhled na zahradu a okolní krajinu poskytuje klidné a uvolněné prostředí. Čisté linie a uklidňující barvy podporují atmosféru relaxace a odpočinku, která je ideální pro dlouhé odpoledne strávené venku.