Úložný prostor ve stropních podhledech Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Jedním ze způsobů, jak získat více úložného prostoru, je realizace nenápadných a přitom praktických stropních podhledů. V podhledech pod stropem lze hromadit vše, co aktuálně nepotřebujete. Podhledy se obzvláště hodí do bytů s vyššími stropy a do místností, kde nepobýváte příliš často (například na toaletu, do šatny či do spíže, případně do chodby nebo zádveří).

Stropní podhledy jsou jakousi alternativou půdy rodinných domů. Jelikož věci uskladněné ve stropních podhledech nejsou tak snadno dostupné jako v klasické skříni, hodí se tento typ úložného prostoru spíše pro uskladnění sezónních věcí.

Stropní podhledy a jejich výhody

Největší výhodou stropních podhledů je, že si díky nim neubíráte místo obytné podlahové plochy. Do podhledů je možné zabudovat bodová světla a lze jimi vést i různé instalace. Novým podhledem také efektivně zakryjete stávající strop, který může být i nerovný či popraskaný. 
Úložný prostor většinou disponuje stejným objemem jako velká skříň, snadno se do něj vejdou i větší sezónní věci jako lyže. Další výhodou pro uložené věci je, že se na ně nepráší a jsou mimo dosah dětí. V neposlední řadě mohou také sádrokartonové podhledy snížit náklady na vytápění.
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz

Stropní podhledy a jejich charakteristiky

Stropní podhledy je vhodné instalovat jedině do bytů s vysokými stropy. Podhledová výška po snížení stropu by totiž neměla být nižší než 2,6 metru. Nižší stropy by mohly členům domácnosti při pobytu v místnosti přinést pocit stísněnosti. 
Prostor mezi podhledem a stropem by měl být také dostatečně velký, aby jej bylo možné účelně a pohodlně využívat. Doporučuje se výška minimálně 50 cm. K tomuto číslu pak nezapomeňte ještě přičíst tloušťku podhledu, která bývá v rozmezí 7 až 13 cm.
Stropní podhledy jsou tvořeny speciální konstrukcí, která je schopná unést plošnou zátěž odpovídající požadavkům budoucího uživatele. Na rozdíl od půdy není možné v prostoru podhledů chodit, plošné zatížení stropu u lepších konstrukcí odpovídá přibližně 20 kg/m2
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz