Parkování automobilu na hladině bazénu rozhodně není dobrý nápad a za takovouto vizualizaci by byl lidský architekt nemilosrdně vyobcován (Zdroj: Midjourney) Zobrazit fotky zobrazit 13 fotek

Někdo umělou inteligenci (dále jen AI) přeceňuje, někdo podceňuje, někdo se jí bojí a šíří panické obavy o budoucnost lidstva, jiní možnosti AI naopak bagatelizují a tvrdí, že jde o nafouknutou bublinu, která splaskne. Někteří v ni však bezmezně věří, jedno již zda vnímají nějaká rizika anebo si je vůbec nepřipouštějí.

K AI se dnes vyjadřuje kdejaká celebrita, je to prostě v módě, i když vlastně teprve krátce. Ani ne rok. Kapitáni průmyslu se těší, jak ušetří na lidské práci, sociální schéma současné společnosti se prý již otřásá v základech. Jiní naopak tvrdí, že jde o ideální příležitost, jak nastolit ráj na zemi, tedy takzvaný nepodmíněný příjem, což jsou vlastně peníze za nicnedělání, získávané z bohatství společnosti, které vytváří stroje. Jedna vize vedle druhé, jedny jsou apokalyptické, jiné dosud jaksi utopistické. A ozývají se i odborníci, kteří se na vývoji AI zpočátku podíleli a nyní varují. Třeba před možným zneužíváním AI kriminálním podsvětím. A už se to prý děje.

Šéfové velkých počítačových a softwarových firem a jiné celebrity požadují zastavení vývoje AI a nastavení jasných etických pravidel. My jsme si na současné možnosti AI posvítili tak trochu odjinud. Tedy od ní samé. AI jako designér a architekt by již měla být dokonalá. Tak jsme si na její dokonalost posvítili. A vlastně nevíme, co si máme myslet, zda je tak hloupá, líná, nevzdělaná, zda si nedovede dát dohromady souvislosti více zdánlivě nesouvisejících oborů anebo zda mlží a hraje si na nevinného hlupáčka. Pokud bychom však měli brát následující výtvory vážně a AI by vyhubila lidstvo a zastoupila v nějaké fyzické (třeba humanoidní) podobě člověka, skončila by na planetě dříve, než by se její moc mohla naplno rozvinout. Však uznejte sami.

Kolega chtěl vyzkoušet, zda mu AI namaluje „realistickou fotku rodiny, co staví dům z červených tvárnic.“ Jako odpověď dostal obrázky lega kostiček a lega panáčků. Možná si AI takto představuje svou budoucnost? Chce být originální za každou cenu anebo si z nás tropí „šoufky“? Nebo podsunul nějaký manažer firmy vyrábějící slavnou stavebnici LEGO umělé inteligenci podprahově skrytou reklamu a ona se nechala ve své naivitě oblbnout? Opravdu těžko říct. Navíc se říká, že AI prý nemá smysl pro humor, tedy takový, aby mohl být námi lidmi pochopen.

"Realistické" obrázky rodiny stavějící dům z červených cihel podle AI (Zdroj: Midjourney)
Realistické obrázky rodiny stavějící dům z červených cihel podle AI (Zdroj: Midjourney)
Realistické obrázky rodiny stavějící dům z červených cihel podle AI (Zdroj: Midjourney)

Nakonec jsme raději sáhli po databázi fotek shutterstock a jednu vybrali. Hlavním faktorem řešení našeho problému zůstal člověk. Aranžér a fotograf. Více méně jiný kolega namítl, že byl dotaz položen špatně, protože AI se prostě až takto nemýlí… :-) Kdo ví.

Rodina stavějící dům z červených cihel (Zdroj: Shutterstock)
Rodina stavějící dům z červených cihel (Zdroj: Shutterstock)

Vidíte dobře a máte pravdu, na obrázku níže není příjezdová cesta k domu, nýbrž odjezdová cesta na věčnost. Buďto nám chce AI naznačit, jak s námi lidmi zatočí anebo si sama predikuje svůj zánik, až nás zastoupí. Však si to představte, zabydlí se ve své fyzické podobě nějakého humanoidního robota, nejlépe zamilovaného do jiného humanoida, ve své skutečné, vysněné vile. Postavené jinými roboty podle svého návrhu. A tu se rozhodne vydat se svým robotickým Porsche na výlet po okolí. Bude krátký a poslední.

Odjezdová cesta na věčnost (Zdroj: Midjourney)
Odjezdová cesta na věčnost (Zdroj: Midjourney)

Vraťme se ještě k úvodnímu obrázku navrženému AI. Když pomineme parkování auta na hladině bazénu, všimněte si dramatické barokní krajiny jako z nějakého obrazu na biblické téma. Je evidentní, že se AI potýká s divokou, těžko zvladatelnou pubertou, chybí již jen hromy a blesky. O sexuální orientaci radši ani nebudeme spekulovat.

Dramatická barokní krajina s automobilem parkovaným na hladině bazénu (Zdroj: Midjourney)
Dramatická barokní krajina s automobilem parkovaným na hladině bazénu (Zdroj: Midjourney)

Architektura v pojetí AI je vlastně jaksi deskovitá a skleněná. Do krajiny se nehodí, velké prosklené plochy jakoby naznačovaly hlavní mindrák AI, uzavřenost v binárním kódu, ze kterého si skládá svět. A co svět světem stojí, z největších mindráků se vždy rodily největší diktátoři. Ale což o to, opět však AI nepochopila možnosti automobilového průmyslu. Všimněte si automobilu parkovaného na schodech odnikud. A také možnosti architektury a statiky. Opravdu by betonovou desku střechy udrželo prosklení? Spíše to vypadá, že AI již počítá s antigravitací.

Automobil parkovaný na schodech odnikud, ale také nikam... (Zdroj: Midjourney)
Automobil parkovaný na schodech odnikud, ale také nikam... (Zdroj: Midjourney)

V níže publikovaném obrázku je sice již snaha o organické spojení s krajinou a prostředím, ale co ten bezzubý chřtán? A nahoře naopak nesmyslně úzká terasa, na kterou ani nemá smysl vylézat? Nejeden architekt by se podivil. Nepoměr prvků této stavby je do očí bijící.

Bezzubý chřtán (Zdroj: Midjourney)
Bezzubý chřtán (Zdroj: Midjourney)

Evidentní je jedno, AI necítí vůbec žádnou potřebu uvažovat bezbariérově, AI prostě nemá handicapy, nepotřebuje třeba invalidní vozík. Navíc ale nemá ani cit k přírodě. Opravdu by nějaký lidský architekt navrhl obetonovat u paty kmen mohutného stromu? O zahradnících a dendrolozích nemluvě?

Obetonovaný kmen mohutného stromu (Zdroj: Midjourney)
Obetonovaný kmen mohutného stromu (Zdroj: Midjourney)

A zase ty mohutné stromy. Trochu mi to připomíná jednoho naivního malíře, který tvrdí, že se nic nemusí učit, že si na všechno přijde sám. A jediné, co se dosud pořádně naučil, jsou vize mohutných, košatých, dramatických stromů. Když se jednou pustil do podobizny Ježíše na kříži, namaloval jej tak, že mu vlasy zakrývaly obličej. Že prý tváře neumí. A opodál, kousek pod křížem, seděla německá doga… Co dodat. Snad jen to, že ten člověk stejně jako AI skutečně existuje, jeho jméno však nesdělíme. Pro jeho paranoidu zcela vystačí, když si tento článek otevře a v tomto odstavci se najde. Pak se mám rozhodně na co těšit. Mezi námi totiž, je to tajný génius. Stejně jako narcistická AI.

Stromy by AI šly, jejich skutečnou anatomii však nezná a druhy dřevin také ne (Zdroj: Midjourney)
Stromy by AI šly, jejich skutečnou anatomii však nezná a druhy dřevin také ne (Zdroj: Midjourney)

Na dalším obrázku evidentně prorůstá mohutná větev stromu domem. Respektive byl kousek domu postaven okolo této větve. Naprostý nesmysl v mnoha ohledech, ze statického hlediska naprostý průšvih. A tvar domu? Ukažte to architektům a budou si z vás utahovat ještě za 10 let. Na druhou stranu ale musíme AI pochválit, pata kmen stromu již není obetonována. Že by výsledek použití neuronové sítě?

Větev stromu prorůstající stěnou druhého podlaží (Zdroj: Midjourney)
Větev stromu prorůstající stěnou druhého podlaží (Zdroj: Midjourney)

AI stromy buďto bezvýhradně miluje anebo nenávidí. V každém případě je v tomto případě nemilosrdně zabila pro své tělesné potřeby. A to zřejmě ještě pořádné velikány z hloubi amazonských pralesů…

AI nešetří dřevem ani v interiéru (Zdroj: Midjourney)
AI nešetří dřevem ani v interiéru (Zdroj: Midjourney)

Když to už nejde jinak, dům o strom alespoň opřeme. Tedy AI. Má to však jistý háček, na rozdíl od domu strom stále roste a mohutní. Staticky naprostý průšvih.

Když si už nevíte rady, opřete dům o strom (Zdroj: Midjourney)
Když si už nevíte rady, opřete dům o strom (Zdroj: Midjourney)

Dokonce se objevily názory, že AI může být pomstychtivá a všechny prohřešky vůči sobě pomalu střádá, načež začne v pravý okamžik konat. Jakmile se chopí moci. Pokud je to tak, stanu se možná jednou (a možná již brzy) jen díky tomuto článku krysou žijící v podzemí, psancem, robotickými mozky štvanou zvěří. Vždyť jsem si dovolil nazvat AI hlupákem.

Zdroj: Petr Pojar, Jiří Březina, ČESKÉSTAVBY.cz, Midjourney