Úspornost a krása dřevostaveb Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Ke dřevu se jako ke stavebnímu materiálu v současné době opět vracíme pro jeho užitné vlastnosti a estetický vzhled dřevostaveb. Dřevostavby dnes požaduje stále více zákazníků především pro rychlost výstavby, variabilitu, příjemné prostředí v domě a energetickou nenáročnost. V mnoha vyspělých zemích jsou dřevostavby vnímány jako plnohodnotné stavby nejen pro rodinné domy.

Nadstandardní tepelně-izolační vlastnosti – nízké náklady na vytápění

Výraznou předností dřevostaveb je nízká energetická náročnost na vytápění. Sendvičové konstrukce dřevostaveb vynikají skvělými tepelně-izolačními vlastnostmi a současně malou akumulační schopností, díky čemuž lze efektivně regulovat systémy vytápění i při nízkých nákladech na vytápění domu. Jedním z důvodů úspor nákladů na vytápění je navíc i kratší topná sezóna. Dřevostavby mají vyšší povrchovou teplotu stěn a vynikají vysokým teplotním standardem. Proto se v nich může začít topit později, než ve zděných domech, ve kterých bývá stejnou dobou už bývá zima. Dalším doplňkovým zdrojem tepla jsou navíc pasivní solární zisky u nízkoenergetických a pasivních domů.

Povrchové teploty obvodových konstrukcí

Dřevostavby mají během topné sezóny oproti zděným výstavbám vyšší povrchovou teplotu obvodových stěn, díky čemuž nepohlcují teplo z místností. Proto v dřevostavbě rychleji dosáhnete tepelné pohody a výrazně ušetříte za vytápění.

Akumulace

Dům ze zdících prvků se vytopí pomaleji než dřevostavba, protože se nejprve naakumulují obvodové zdi a až poté vzduch uvnitř, u dřevostavby se vnitřní vzduch ohřívá ihned.

Vzduchotěsnost

Dřevostavby mají vrstvu, která zaručí vzduchotěsnost celé konstrukce. Proto je použití technických zařízení (například řízeného odvětrávání s rekuperací) v dřevostavbách mnohem efektivnější, než ve stavbách zděných.
Pasivní dřevostavba GS PASIV 6
Pasivní dřevostavba GS PASIV 6
Pasivní dřevostavba GS PASIV 3
Pasivní dřevostavba GS PASIV 3

Nízké náklady na vytápění dřevostavby

Náklady na vytápění jsou u dřevostaveb výrazně nižší než náklady na vytápění zděných staveb.

Rychlost výstavby rodinného domu

Ekonomika celé stavby je ovlivněna také rychlostí výstavby. Doba vázání finančních prostředků do objektu, který není možné okamžitě využívat, se minimalizuje a vložené finanční prostředky se tak začínají rychle vracet.

Čím se dosahuje zrychlení výstavby:

Dřevostavba je lehčí než zděná stavba, proto je příprava základové desky jednodušší. Současně se stavbou základů se ve vhodných klimatických podmínkách vyrábějí stěnové panely. Dobu realizace dřevostavby neprodlužují nutné technologické přestávky ani nepříznivé povětrnostní vlivy. Celý proces stavby je na suché bázi. Dům není po dostavbě vlhký a je tak schopen okamžitého užívání bez jakýchkoli zdravotních nebo jiných rizik.

Příznivý poměr užitkové a zastavěné plochy

Předností dřevostaveb je malá tloušťka obvodových stěn v poměru k tepelně izolačním vlastnostem domu, proto je dřevostavba vhodná i pro stavbu nízkoenergetických a pasivních domů. Dřevostavba o stejných vnějších rozměrech jako zděná stavba bude mít díky tenčím obvodovým a vnitřním nosným stěnám větší podlahovou plochu – u dřevostavby získáte na 100 m2 obytné plochy až o 8 m2 plochy navíc.
Pasivní dřevostavba GS PASIV 12
Pasivní dřevostavba GS PASIV 12
Pasivní dřevostavba GS PASIV 11
Pasivní dřevostavba GS PASIV 11

Zdravé bydlení

Jednou z výhod dřeva je jeho schopnost pohlcovat a udržovat vlhkost – hygroskopicita. Dřevěné konstrukce absorbují přebytečnou vlhkost a následně ji uvolňují do suchého vzduchu, čímž udržují relativní vlhkost v interiéru. Stabilnější klima je zdravější a vhodné i pro astmatiky a alergiky, navíc pomáhá vzniku těchto nemocí předcházet.

Ekologické stavební materiály šetrné k přírodě

Výroba a výstavba dřevostaveb díky použitým technologiím a materiálům jednoznačně snižuje dopad na životní prostředí. Dřevo je jedním z obnovitelných zdrojů, výroba a zpracování konstrukčního řeziva je v porovnání se zděnými stavbami méně energeticky náročná, odpad se použije na výrobu dřevotřískových desek či paliva a převoz materiálu je díky jeho nízké hmotnosti levnější (převeze se ho víc najednou).
Aktiv House 1
Aktiv House 1

Přesná certifikovaná technologie dřevostavby

Zkušebnou certifikovaná technologie stavebního systému dřevostaveb eliminuje nepřesnosti a stavební chyby. Dřevostavby vynikají mechanickou odolností, stabilitou a požární a akustickou odolností konstrukce.

Dlouhá životnost dřevostavby

Dřevěné stavby jsou plně srovnatelné se stavbami z jiných materiálů. Záleží na účelu, pro který dům stavíte a na péči, kterou mu po dobu jeho existence věnujete. Aby vám stavba dlouho a dobře sloužila, musíte se o ni také starat.

Cenová dostupnost dřevostavby

Díky použitým technologiím, materiálům a rychlosti výstavby jsou dřevostavby cenově velice dostupné.

Zdroj: www.stavbypalka.cz

Zdroj použitých 3D vizualizací: www.gservis.cz
Pasivní dřevostavba GS PASIV 13
Pasivní dřevostavba GS PASIV 13