Obkladové palubky skvěle doplňují dřevěnou podlahu a keramický obklad Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Podlaha z broušeného sušeného dřeva patří mezi ty nejtradičnější. Palubky ale lze využít i k tvorbě zajímavého interiéru. Pokud se je rozhodnete koupit, měli byste vědět, co přesně potřebujete. Richard Klička z Hornbachu vás naučí, jak vybrat správný dřevěný obklad, aby splnil účel.

Palubkové obklady jsou úzká dřevěná prkna různé délky a tloušťky. Vnější pohledová strana je frézována do různých profilů, z rubu je pero a drážka. „Používají se jako pohledový obkladový materiál stropů a stěn v interiéru, vnější obklady či materiál na podlahy. Prodávají se v různých třídách jakosti, jež se od sebe liší kvalitou, účelem i cenou,“ tvrdí Richard Klička, odborník z oddělení stavebnin v projektových marketech Hornbach.

Délky a tloušťky

Palubková prkna jsou obvykle dostupná v délkách 2, 3, 4 nebo 5 metrů, šířka se udává včetně pera. Šířka se nejčastěji pohybuje v rozmezí 96 až 121 mm, tloušťka dosahuje 12 až16 mm, u podlahových palubek je to 20 až 40 mm. Suší se za velmi přísných podmínek, aby byly tvarově stálé. Vlhkost se dle předepsané normy ČSN pohybuje na 12 ± 2 %. 

Dřevěný obklad v koupelně
Dřevěný obklad v koupelně
Dřevěný obklad v koupelně
Dřevěný obklad v koupelně

Palubkové profily

U profilů je snad nejznámější klasický tatranský profil, ale v sortimentu naleznete třeba i srubový, saunový či vzhled starého dřeva. Tatranský profil se dnes uplatňuje i v moderním interiérovém dizajnu. Srubový profil imituje kulatinu a využívá se zejména v exteriéru – jako fasádní obklad na chaty nebo zahradní domky. 

Dřevěný obklad v koupelně
Dřevěný obklad v koupelně
Dřevěný obklad v koupelně
Dřevěný obklad v koupelně

Povrchová úprava

Povrch palubek se nejčastěji upravuje nátěry na bázi olejů a vosků. Umožňují dřevu "dýchat", nepraskají a zároveň se snadno obnovují. „Mimořádně důležitá je povrchová úprava před montáží. Aplikuje se z lícové i rubové strany palubek pomocí pečlivě vybraných lazur. V exteriéru se využívají lazury s ochrannými prostředky proti hmyzu, plísním, houbám a s účinnými UV filtry, jež prodlouží životnost dřeva. V interiéru se doporučuje používat nátěry bez fungicidů, které mohou škodit zdraví,“ vysvětluje specialista.

Dřevěný obklad fasády
Dřevěný obklad fasády

Výjimkou jsou podlahové palubky, jejichž povrch se upravuje až po montáži, v závislosti od druhu dřeva a místa použití. Na vnější terasy se volí tvrdá exotická dřeva, jež lépe odolávají povětrnostním podmínkám. „Ochranný nátěr by měl být na bázi olejů a vosků určených pro danou dřevinu. Pozor u měkkých dřevin jako je borovice či smrk. Na ně použijte elastické laky na měkké dřevo,“ upozorňuje odborník z Hornbachu. Před koupí ale dobře zvažte, zda je palubová podlaha z měkkého dřeva tou správnou volbou pro pochozí části interiéru. Ani ty nejkvalitnější nátěry dokonale neochrání měkké povrchy před mechanickým poškozením. 

www.hornbach.cz

HORNBACH BAUMARKT CS spol. s r.o. Poslat poptávku