Užijte si silvestrovskou oslavu Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Poslední den v roce se koná snad největší hromadný mejdan. Je to zřejmě nejveselejší a nejbujařejší hromadná oslava celého národa. O tom, že silvestrovské oslavy jsou zatěžkávací zkouškou pro náš organismus, se nemusíme ani zmiňovat. Pod jídlem se prohýbají stoly, alkohol teče proudem - těm kalorickým pastím zkrátka nejde odolat. Rozhodli jste se uspořádat silvestrovskou oslavu? Poradíme vám pár tipů, jak vše v pohodě zvládnout a zorganizovat.

Připravte se předem

Vše začíná úklidem. Z dosahu odstraňte všechno, co mohou společensky unavenější hosté nevědomky poničit. Nebuďte na všechno sami, požádejte hosty, aby místo přineseného dárku raději pomohli například s přípravou jídla. Nehledejte v tom nic neslušného. Ujistěte se, zda máte dostatek příborů, skleniček a nádobí určeného k servírování.

Čekáte více hostů? Připravte ovocné bowle 

Bowle jsou nejlepším řešením pro více hostů najednou. Jsou velice osvěžující a chutné. Jejich příprava je sice časově náročnější, avšak jistě oceníte, že místo stálého míchání nových nápojů se budete moci věnovat svým hostům. Jak připravit bowle? Záleží zejména na fantazii. Vždy musíme mít perlivý základ a nějaké ovoce či zeleninu. Připravit je můžeme i jako nealko variantu pro děti a řidiče. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Základem je skleněná nádoba s poklicí, kvalitní víno či suchý sekt a minerálka nebo soda. V bowle nesmí chybět též cukr nebo sirup, čerstvé, nejlépe měkké ovoce – např. broskve, melouny, maliny, jahody, čerstvý ananas (nakrájený na kostky), i ovoce konzervované. Důležitým aspektem je též chlazení - led nikdy neházejte přímo do nádoby s  bowle. Přikládejte ho do samostatných sklenic, které budete plnit, spolu se lžičkou a ozdobou.
Máte kamarády, které jen tak neuchlácholíte kapkou alkoholu? Namíchejte jim silnější odrůdu bowle, tzv. cups. Základní ingredience jsou téměř totožné, jen k vínu či sektu přidejte ještě další lihoviny a likéry.
Tip: Chcete-li mít chlazené nápoje nápadité, připravte si v tvořítkách led různých tvarů a barev. Stačí do tvořítek nalít šťávu z výrazně zabarveného ovoce. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Vyzkoušejte raclett

Racclet je původně horské jídlo, které si připravovali švýcarští pastýři večer pod širým nebem. Na přípravu této pochoutky potřebujeme speciální kontaktní elektrický gril, který má všestranné použití a pořídíte ho již kolem 2.000 korun. 
Základním prvkem pro přípravu je kus jakéhokoli dobrého tučného sýra, který se griluje v litinových pánvičkách. Nejvhodnější přílohou je například brambor vařený ve slupce s kouskem masa a zakysanou smetanou, který se restuje na vrchní desce grilu.

Hrušky se sýrem

Hrušky nakrájíme na tenké plátky, položíme na grilovací lopatky a zakapeme hruškovicí. Ze smetany a nadrobeného sýra na sporáku vyšleháme hladkou krémovou omáčku. Tu potom po lžičkách přidáváme na grilovací lopatky s hruškou a grilujeme dozlatova.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Čtyři druhy sýra

Připravíme si brambory vařené ve slupce, které v alobalu upečeme v troubě. Goudu, eidam, ementál a holandský sýr nakrájíme na kostičky. Pršut a šunku srolujeme a dáme na talíře. Připravit můžeme podle chuti i nějaký dip. Po zahřátí grilu si každý rozpeče kostky sýra v grilovací pánvičce podle chuti. Vše se jí s brambory a plátky pršutu či šunky.

Sladká varianta

Listové těsto upečeme v zapékacích pánvičkách, na dozlatova upečené těsto dáme podle chuti džem či ovoce, přikryjeme vyšlehaným sněhem z bílků a vše dáme péct dozlatova.

Masové fondue nezklamou

Velkou výhodou je možnost přípravy této speciality předem. Maso (kuřecí, vepřové i kvalitní hovězí) nakrájejte na tenké nudličky, naložte podle chuti a nechte marinovat. K masovému fondue se podává velké množství nejrůznějších dipů a omáček, jejich příprava není složitá. Nakrájejte také zeleninu a pečivo, vše úhledně naaranžujte a můžete se těšit na příjemné posezení s přáteli. Díky rozmanitosti si každý jistě přijde na své. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Co by nemělo chybět 

Pro ty méně záživnější je vhodné připravit ovocné jednohubky, dietní chlebíčky nebo sýrové mísy. Chybět by neměla ani zmrzlina, která je pro mnohé příjemnou tečkou po dobrém jídle. Nezapomínejte však, že ve spojení s konzumací alkoholu to nemusí být zrovna ideální řešení. Nezdravé chipsy nahraďte raději oříšky a sušeným ovocem, které nejenže dobře chutnají, ale též příjemně oživí sváteční tabuli.

Jak předejít kocovině

Jestliže se chceme na Nový rok probudit s čistou hlavou, nezapomeneme v průběhu večera doplňovat tekutiny - čistou vodu bez bublinek, naposledy ještě před spaním alespoň půl litru. Voda pak vykoná potřebné - zředí alkohol v krvi a my ráno vstaneme jako rybičky.

Když přece jen …

Probudíte-li se ráno přece jen s kocovinou, pijte dostatek vody bez bublinek, dopujte se vitamíny a nezapomeňte zavítat ven na čerstvý vzduch. Jako spolehlivý vyprošťovák slouží též údajně dobře opepřená česnečka.
Krásného Silvestra!
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)