Velký výkon v malém prostoru Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

O tom, že nadání nemusí být nutně požehnáním, nás může přesvědčit fakt, když v bytovém domě náš můzou políbený potomek začne hrát na klavír a sousedi se místo vystěhování srotí do šiku  s cílem nás z bytu vyhnat. Zde je každá rada drahá, ale přesto se zde nabízí velmi účinné a přitom prostorově úsporné řešení . Řešení založené na sortimentu desek, který se liší s vysokými a ještě vyššími akustickými parametry. Konkrétně deskami Knauf Diamant Silentboard.

Kouzlo těchto desek spočívá nejenom v ,pro všechny srozumitelné, vysoké hodnotě vážené vzduchové neprůzvučnosti (čím větší tím lepší). Jako v pohádkové truhle je v nich skryta schopnost posouvat zvukově kritické chování akustické konstrukce mimo pro člověka slyšitelné pásmo. Tak jako při dlouhém běhu si každý z nás vybere svoji kritickou chvilku, u konstrukcí je tomu podobně. Důležité je, aby  krize přišla obrazně řečeno až po závodě (mimo zmiňované slyšitelné pásmo). Vhodnou konfigurací tuhosti, objemové hmotnosti a složení jádra je možné dosáhnout akusticky izolačních hodnot, na něž jsme si před pěti lety netroufali ani pomyslet.

Ale nyní pryč od trochu básnicky pojaté teorie k snad pochopitelnější praxi. Izolovat byt je vždy velký problém vzhledem k omezeným prostorovým možnostem často již tak malého bytu. Zadání investora a majitele bylo odhlučnit hru na piano vůči sousedům. Vzhledem k omezenému prostoru byla zvolena kombinace předsazených stěn s dvěma vrstvami desek Diamant v kombinaci s podhledem s jednou vrstvou desek Silentboard. U podhledu se šetřilo vzhledem k malé výšce nadpraží panelového domu opravdu každým milimetrem. Proto také pouze jedna vrstva vysoce výkonných desek.
Pro eliminaci akustických mostů bylo zakryto i stoupací potrubí topení. Na stěnách desky Diamant.
Pro eliminaci akustických mostů bylo zakryto i stoupací potrubí topení. Na stěnách desky Diamant.
Zde je na místě si osvěžit, o jaké desky se vlastně jedná. Deska Diamant je 12,7 kg/m2 těžká deska se speciálním plnivy, s tvrzeným povrchem i jádrem s vysokými akusticko-izolačními vlastnostmi. Deska Silentboard je však akustiky ještě lepší – při váze 17 kg/m2 zůstává ohybově měkká a extrémně dobře pohlcuje zvukové (vlastně mechanické) vlnění. Montážní zásady jsou shodné s běžnou montáží pouze se zohledněním montáže a speciálních XTN šroubů do Diamant desek.

Podhled pokoje byl koncipován jako samonosný z profilů CW 50 a tudíž bez připojení a tedy i bez akustického mostu k nosnému stropu. Předsazené stěny byly též nekotvené k původním stěnám a všechny sádrokartonové konstrukce tvořily jakousi místnost v místnosti. Díky tomu byly téměř na nulu omezeny přenosy zvuku konstrukcí a zvýšila se tak účinnost desek Diamant a Silentboard. Dutiny nad podhledem i v předsazené stěně byla vyplněna skleněnou vatou Knauf Insulation TI 140 Decibel. Výměna dveří a těsnění kolem nich bylo předpokladem úspěšnosti rekonstrukce. K dokonalosti snad jen chyběla instalace dodatečných děrovaných desek, které však padly za oběť úspoře prostoru. Dozvuk majitel vyřešil vysokými koberci a závěsy.
Výška nadpraží oken limitovala maximální tloušťku podhledu z desek silentboard. Garniž pro záclony je opět kvůli mostům skryta v kastlíku z desek Silentboard.
Výška nadpraží oken limitovala maximální tloušťku podhledu z desek silentboard. Garniž pro záclony je opět kvůli mostům skryta v kastlíku z desek Silentboard.
Na metry je uvedený příklad zanedbatelný , ale jde o učebnicový přiklad jednoho z typických použití akusticky výkonných desek Knauf.

Dodejme jen, že malou rekonstrukci s velkým výkonem provedla firma Fortebau.

Autor: M. Nyč

Zdroj: www.knauf.cz
Stěna z desek Knauf Diamant Silentboard.
Stěna z desek Knauf Diamant Silentboard.
KNAUF Praha, spol. s r.o. Poslat poptávku