Venkovní markýzy sluší každé terase Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Při výběru vhodného typu markýzy se řiďte místem budoucí instalace, protože to bude mít největší vliv na její životnost. Na trhu lze nalézt markýzy ve všech cenových úrovních, vybere si opravdu každý. Pokud si chcete dopřát větší komfort v podobě různých doplňků, jakými jsou například výsuvný volán nebo osvětlení, počítejte s vyšší investicí. Ta se vám bohatě vrátí v podobě efektivnějšího stínění a prodlouženého pobytu na terase.

Venkovní markýza
Venkovní markýza

Venkovní markýzy s výsuvnými rameny

Venkovní markýzy s výsuvnými rameny se výborně hodí jak na domácí, tak i komerční využití. Jako většinu markýz je lze instalovat na stěnu bez nebo se zateplením, do stropu nebo do krovu. V případě členitých a nerovných fasád je možno použít speciální - na míru vyrobené konzoly. Pokud se jedná o instalaci markýzy na stěny s izolací, s oblibou se používají kotvy s přerušeným tepelným mostem, díky kterým nedochází uvnitř zateplení ke kondenzaci vody. Sklon markýzy se většinou pohybuje od 5° do 45°, výjimkou nejsou ani markýzy se sklonem 75°.

Markýzy s výsuvnými rameny jsou určeny ke stínění, v případě deště nebo silného větru byste je proto měli zatáhnout. Protože jsou látky používané pro markýzy impregnovány proti plísním, hnilobě a vodě, nemusíte se obávat jejího poškození. Stačí dodržet pár základních a jednoduchých pravidel. Pokud látka zmokne, nechte jí po dešti uschnout, nepoužívejte k čištění chemické prostředky a látku očistěte od listů a jiných hrubých nečistot.
Rodinná pohoda ve stínu markýzy Semina
Rodinná pohoda ve stínu markýzy Semina

Kazetové markýzy s výsuvnými rameny

Nejlepší volbou, pokud plánujete instalaci na otevřeném nekrytém místě, jsou kazetové markýzy. Po zatažení markýzy kazeta plní funkci ulity, ve které se schovají všechny její části. Těsné uzavření kazety zajistí, že se dovnitř nedostane déšť, sníh ani jiné znečištění. Po skončení zimy tak bude markýza vypadat stejně jako v den, kdy jste ji použili naposled. Díky kazetě působí markýza kompaktně, čisté linie konstrukce neruší celkový architektonický vzhled domu.

Protože o markýze Opal Design, která se svými technologickými vychytávkami řadí mezi nejlepší na trhu, jsme již psali, rádi bychom vám představili markýzu Cassita Lux. Pokud bychom Opal Design přirovnali k superhrdinovi, Cassita by byla jeho něžnou polovičkou. Kouzlo Cassity Lux s integrovaným osvětlením spočívá v jejím oválném tvaru a malých rozměrech kazety. S výškou kazety pouhých 12 cm se řadí mezi nejmenší na trhu a na zdi působí velice elegantním a ladným dojmem. Cassita není hezká pouze zvenku, uvnitř ukrývá detailně propracovanou konstrukci. Dvojbodový systém uchycení kazety, kartáček zabraňující vnikání nečistot dovnitř kazety, okapnička a mnoho jiných konstrukčních řešení spolu s elegantním designem jí přineslo zaslouženou oblibu a pozornost evropského trhu. Cassitu Lux si zamilujete na první pohled.
Cassita Lux s integrovaným světelným panelem
Cassita Lux s integrovaným světelným panelem

Polokazetové markýzy s výsuvnými rameny

Polokazetové markýzy jsou mezistupněm nejen co se týče konstrukčního řešení, ale také ceny. Polokazeta chrání látku v zataženém stavu před deštěm a sněhem, při pohledu zespoda můžete vidět ramena. Markýzu lze instalovat na nekryté místo, polokazeta je dostatečnou zárukou ochrany látky. V případě větších rozměrů doporučujeme motorické ovládání, u kterého máte jistotu správného a těsného dolehnutí předního profilu k zadní části markýzy.

I v této třídě naleznete zástupce různých cenových hladin. Pokud si potrpíte na kvalitu a preciznost, neměla by vaší pozornosti uniknout luxusní polokazetová markýza Semina. Zaujme vás svým mladým a hravým designem, širokou škálou barev konstrukcí a různými vymoženostmi, jakým je například patentovaný zámek ramen, který zabraňuje jejich rozkmitání ve větru. Konstruktéři mysleli i na odvod vody a proto je v horní části čelního profilu umístěná okapnička, která svádí vodu na okraj, kde je poté odvedena dvěma odtokovými kanálky.

Markýza Semina vás zaujme svěžím vzhledem
Markýza Semina vás zaujme svěžím vzhledem

Otevřené markýzy s výsuvnými rameny

Na dolní příčce jsou otevřené typy markýz, u kterých je největší výhodou lehká konstrukce a zajímavá cena. Jsou výbornou volbou pro stínění balkónů panelových domů, kde je lze díky menší hmotnosti jednoduše instalovat pod balkón horního souseda. Co do výbavy a kvality nijak nezaostávají za ostatními typy markýz a proto k nim můžete pořídit různé doplňky jako například světelný panel, infrazářič a čidla počasí. Dostupné jsou i modely s navíjecím volánem.

Jednoduchou konstrukci oceníte zejména při ručním ovládání klikou, které není náročné ani v případě větších rozměrů markýz. Nicméně dálkové ovládání představuje nejen komfort, ale také efektivní zhodnocení investice, které spočívá v daleko širším a častějším používání. Ruku na srdce: komu by se chtělo vstávat a klikou zatahovat markýzu pokaždé, když se sluníčko posune o kus dál? Je to stejné, jako s dálkovým ovladačem televize.
Otevřené markýzy jsou ideální pro zastínění balkónů
Otevřené markýzy jsou ideální pro zastínění balkónů
Otevřené markýzy doporučujeme instalovat pouze na kryté místo, pod převis střechy nebo stříšku. Zachováte tím látce původní vlastnosti a barevnost po co nejdelší dobu. Druhým řešením je pořídit markýzu se stříškou. Jedním z top modelů otevřených markýz, které mohou hrdě reprezentovat svoji třídu, je luxusní markýza Topas. Konstrukce se dodává ve 47 barvách RAL, s výběrem vhodné barvy si proto nemusíte dělat žádné starosti. V případě instalace na nekryté místo je vítaná možnost stříšky, která nepůsobí jako nevzhledný přílepek, ale jako elegantní doplněk ve stejné barvě jako je konstrukce. Pokud se chcete vyhnout nízko posazenému slunci, navíjecí volán o délce 210 cm to zajistí více než dokonale. V případě markýzy Topas ho lze ovládat klikou nebo motoricky.

Zdroj: www.confico.cz
Markýza Topas se stříškou
Markýza Topas se stříškou
Confico Trading, s. r. o. Poslat poptávku