Bydlení se neobejde bez vestavěné skříně Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Nároky na kvalitu bydlení neustále posouvají hranice a otevírají nové možnosti. Útulný domov tvoří i nepatrné detaily. Nezbytnou maličkostí jsou přehledné, praktické a zároveň estetické úložné prostory. Vestavěné skříně se staly fenoménem dnešní doby, skvěle hospodaří s prostorem a využijí každý milimetr, každé zkosení stěn. Problémem pro ně nejsou výklenky, natož zkosený strop, proto jsou ideálním řešením do prostoru.

Ideálním místem pro využití vestavěných skříní byly zejména malometrážní byty. To však dnes už neplatí. V současné době ozvláštňují vestavěné skříně i interiéry velkých bytů, kde se stávají jednak praktickým pomocníkem, jednak interiérovým designovým doplňkem. Uplatňují se jako úložné prostory na šatstvo, nevzhledné avšak nepostradatelné domácí spotřebiče či knihy. Oblíbené jsou výsuvné systémy, které svou praktičností a snadnou manipulací jednoznačně předčí klasické šatní skříně.

Využijte každý centimetr

Rozhodnete-li se pro vestavěné skříně vyrobené na zakázku, využijete skutečně každý centimetr prostoru. Úložný prostor můžete využít od podlahy až ke stropu a ode zdi ke zdi. Problémem není ani zkosený strop půdních vestaveb či různé výklenky atypických bytů. Velice populární je využití prostoru pod stropy zejména v chodbách a předsíních, kde se stávají ideálním místem k uložení sezónního oblečení.

Výběr se musí podřídit velikosti prostoru, kam chcete skříň umístit. Ta musí nabídnout maximum úložného prostoru. Jejím cílem je přehlednost a snadná dostupnost uschovaných pokladů. Své místo nacházejí nejen v předsíních a ložnicích, ale také v kuchyních a koupelnách. Umí skvěle zamaskovat nevzhledné rohy a kouty. Schopný truhlář dokáže vyrobit a umístit vestavěnou skříň skutečně všude.

Skříně mohou být neomezeně široké a různě vysoké, s výškou až do 275 cm. Obecně platí, že nejzazší výška pro pohodlný přístup je asi 190 cm, vyšší místa si už vyžádají pomoc schůdků.
Foto: ŠIKO
Foto: ŠIKO
Dřevo, dřevotříska, sklo

Základem každé skříně jsou korpus, nosné svislé prvky a policový systém. Nepostradatelné jsou také dveře. Designerské trendy volají po přídních materiálech a mezi ty nejběžněji dostupné patří dřevo. Pokud jde o cenu, může dřevo nahradit levnější dřevotříska, která je pokryta dýhováním nebo laminováním. Luxusním dojmem působí zrcadlová výplň, která nejen dobře vypadá, ale také opticky zvětší prostor. Ke slovu se dostává i moderní neprůhledné sklo, tónované v měkkých barvách . Ze skleněných materiálů nemusíte mít žádné obavy, jsou opatřené bezpečnostní fólií, která výrazně snižuje nebezpečí rozbití, ale také zabraňuje tříštění skla.

Cena závisí i na tom, jakou zvolíte dveřní výplň a jaké budete chtít dveřní rámy (ocelové jsou levnější, hliníkové kvalitnější avšak dražší).

Jaký typ dveří zvolit

Používají se tři typy dveří vestavěných skříní. Nejoblíbenějšími a také nejdoporučovanějšími jsou dveře posuvné, které nekladou žádné nároky na prostor před skříní. Sympatický je jejich bezhlučný chod. Další možností jsou skládací dveře, které se pohybují v kolejnicích. Oproti posuvným dveřím mají tu výhodu, že po složení umožňují přístup do celého prostoru skříně najednou. Mají však i nevýhodu – nároky na místo před skříní při jejich otevírání a zavírání. Poslední nabízenou variantou jsou dveře otočné. Jsou to klasické dveře zavěšené na dveřních pantech. Jejich hlavní nevýhodou je požadavek na místo před skříní vzhledem k šířce celého dveřního křídla. Tento způsob je více využíván u skříňových nástavců.
Foto: ŠIKO
Foto: ŠIKO
Pořádek ve skříni

Výhody vestavěných skříní nesmíme promarnit, ale naopak zúročit praktickým uspořádáním celého úložného prostoru. V nabídce je nepřeberné množství nejrůznějších policových prvků, košů, botníků, stahovacích šatních tyčí, výsuvných a otočných věšáků či například kravatníků. A tím to nekončí, dopřát si můžete i držáky vysavačů či žehlících prken. Vyvarujete se tak nekonečnému přehrabování při hledání svého oblíbeného svetru a zabráníte sesypávání hromádek pečlivě vyžehlených triček. Jedno je jasné, pořádek ve skříni ušetří váš čas.

Rozhodně se vyplatí investovat do zabudování vnitřního osvětlení, které je možné ovládat mechanicky, ale žárovka se může rozsvítit i automaticky, po otevření dveří.

Každý návrh skříně je jistým unikátem a originalitou. Výběr materiálu, provedení i komfortní vnitřní uspořádání záleží na zákazníkovi a jeho požadavcích. Na nás pak už je pouze proměnění plánů ve skutečnost. Než nás navštívíte, udělejte si jasnou představu o tom, co budete chtít. Při objednávání skříně nechte zaměření a posouzení vhodnosti vašeho rozhodnutí odborníkům. Víc než kde jinde zde platí: dvakrát měř, jednou řež. Bez nadsázky tu skutečně rozhodují milimetry.
ŠIKO - ZAKÁZKOVÉ TRUHLÁŘSTVÍ, STOLAŘSTVÍ, NÁBYTEK Poslat poptávku