Jaký typ vjezdové brány zvolit? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Říká se, že oči jsou branou do duše. Vjezdová brána pak plní stejnou funkci u vašeho rodinného domu či firemního sídla. Její vzhled napoví hodně o tom, co návštěvníka čeká uvnitř. Na trhu najdete mnoho nejrůznějších designů a proto sladit bránu s oplocením je hračka. Nejprve si však musíte vybrat ze tří základních typů bran, které mají rozdílné vlastnosti a výhody a hodí se do odlišných podmínek. Křídla se otevírají buď posuvem do strany, pojezdem po kolejnici, či klasicky dovnitřního do prostoru pozemku.

Brány posuvné nesené

Samonosné posuvné brány se otevírají posunem do strany soubežně s plotem pozemku. Rám brány je nesen na speciálním nosném ´C´ profilu. Ten je ukotven na upravené nosné konzole zabudované v betonovém základu vedle vlastního otvoru brány pomocí vynášecích vozíků s ložiskovými kolečky. Vertikální držení křídla je zajištěno vodícími kladkami na samostatné pomocné konstrukci či osazením na tělese oplocení.

Velká výhoda tohoto systému spočívá v tom, že rám brány je nesen dostatečně vysoko nad nejvyšším bodem vozovky. Díky tomu tuto bránu bez problémů otevřete například i v zimním období, kdy přes noc nasněží vrstva sněhu, kterou byste jinak museli odklízet. Zároveň je samonosná posuvná brána ze všech třech typů bran nejméně náročná na údržbu. Také stavební připravenost je u tohoto typu levná a jednoduchá, protože nemusíte nijak zasahovat do vozovky. Je však třeba mít dostatečně dlouhou tu hranu obvodu pozemku, kam brána zajíždí při otevírání (cca o třetinu více, než je šířka samotného průjezdu). Auto můžete parkovat přímo za branou, což je výhodné zejména pro menší pozemky.
Foto: MDI - DRÁŽDIL, brána posuvná nesená
Foto: MDI - DRÁŽDIL, brána posuvná nesená
Brány posuvné pojezdové po kolejnici

Tento typ bran se posouvá do strany podél plotu stejně jako samonosné posuvné brány. Křídlo brány ale pojíždí po dráze, jež je zabudovaná v prahovém základu. Křídlo se pohybuje díky speciálním kolečkům, která najdete ve spodní části rámu. Vertikální držení rámu je zajištěno stejným způsobem jako u bran posuvných nesených.

Nevýhodou tohoto systému je složitější a dražší stavební příprava, protože se musí zasahovat do vozovky. Zejména na podzim a v zimě je zařízení náročnější na pravidelnou údržbu - je nutné čistit spodní kolejnici. Hrana koleje v průjezdu je také vždy viditelná a poměrně často koroduje. Výhodou je pak možnost vyrobit vrata větší délky a to, že celé uchycení a závěsy nemusí být tak robustní. Tento mechanismus je vhodný pro menší pozemky, protože auto je možné zaparkovat přímo za bránou. Na rozdíl od samonosných posuvných bran stačí mít u tohoto typu boční prostor pro odsunutí brány o délce samotného průjezdu, protože není nutný přesah konstrukce pro vyvážení.
Foto: MDI - DRÁŽDIL, brána posuvná po kolejnici
Foto: MDI - DRÁŽDIL, brána posuvná po kolejnici
Brány křídlové otočné

Křídlové brány se doporučují v případech, kdy není možné použít samonosné posuvné brány nebo kolejnicové posuvné brány. Klasické otočné brány křídlové mohou mít jedno či dvě křídla. Ta jsou nesena na pantových spojích různého provedení.

Výhodou křídlových bran je poměrně jednoduchá a levná stavební příprava. Největší nevýhodou je naopak to, že auto nemůžete parkovat přímo za branou, protože se křídlové brány otevírají do vozovky, a tím značně omezují prostor před a za branou. Křídla je také možné otevírat jen do určitých stupňů a prostor za branou nesmí být do kopce. V zimním období vyžadují křídlové brány pravidelnou údržbu. Při plánování je také nutné brát v potaz hmotnostní a rozměrové omezení křídel brány.

Všechny vjezdové brány s elektromechanickým pohonem jsou praktickým a komfortním řešením uzavření vstupu nebo vjezdu na pozemek. Stačí jen zvolit jeden ze tří základních typů bran podle způsobu jejich otevírání. S výběrem i volbou použitých materiálů vám rádi poradí zkušení odborníci.
Foto: MDI - DRÁŽDIL, brána nesená křídlová
Foto: MDI - DRÁŽDIL, brána nesená křídlová
Ing. Miroslav Dráždil Poslat poptávku