Solární elektrárna Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Česko zažívá solární boom, poptávka po fotovoltaice se za poslední měsíce zvedla o stovky procent a instalační firmy mají zakázky do konce roku. Tento trend způsobil jednak nárůst cen elektřiny, ale také nový dotační program pro domácnosti. Všechny tyto události a nové technologie navíc srazili dobu návratnosti o několik let. 

Jak fotovoltaika funguje?

Základním principem je přeměna sluneční energie. V České republice dopadne za rok kolem 1 000 kWh sluneční energie na metr čtvreční. Úkolem panelu je tuto energii zachytit a převést na energii elektrickou. Dalším komponentem elektrárny je střídač (měnič), ten má za úkol převést proud stejnosměrný na střídavý, který se používá pro provoz spotřebičů. Systém je pak možné doplnit o baterii, systém ohřevu teplé vody nebo dobíjení elektromobilu. 

Jak elektrárnu správně nastavit?

Správně nastavená fotovoltaická elektrárna je pro výsledný užitek nejdůležitější. Pokud tedy nejste profesionál, doporučujeme si nechat poradit od odborníků. Instalačních firem je spoustu, ale rozdíly jsou mezi nimi značné – hlavně v kvalitě použitých komponentů. Kvalitu komponentů není radno podcenit, jelikož kvalitní elektrárna bude složit dlouhá léta. „Nekvalitní technologie se dříve či později projeví na provozu. U nás v ELYNU používáme technologie renomovaných světových výrobců, které mají nejlepší poměr cena/ výkon a poskytují nadstandardní záruky“ uvádí ředitel divize energetiky skupiny ELYN, Luděk Velc. Většina elektráren se instaluje na střechu domu, která by měla mít orientaci mezi východem a západem (nejvíce potenciálu je na jižní straně). Sklon střechy není zásadní, za ideální se považuje od 20o do 45o.

Realizace fotovoltaické elektrárny na střeše rodinného domu
Realizace fotovoltaické elektrárny na střeše rodinného domu

Jak zjistit finanční návratnost?

Ceny systému se pohybují dle parametrů v řádů několik stovek tisíc. „Pořizovací ceny se pohybují od 150 000 Kč do 500 000 Kč včetně DPH, záleží na technickém řešení. Když poté odečtete dotaci, tak návratnost projektu bývá přibližně 7 let“ říká Luděk Velc. Dotace na pořízení se pohybuje od 40 000 Kč do 225 000 Kč – čím větší výkon elektrárny a kapacita baterie, tím vyšší dotace. Maximální podpora je 50 % z cílové částky. Výpočet návratnosti je velmi jednoduchý, je potřeba znát 3 základní parametry – aktuální cenu elektřiny ze sítě, množství vyrobené energie z elektrárny (včetně veškerých poplatků) a částku, kterou investujete. Vynásobte cenu elektřiny ze sítě počtem vyrobené energie a vyjde vám roční úspora. Investici pak vydělíte roční úsporou a zjistíte návratnost. Příklad: Roční výroba elektrárny 6 000 kWh, cena elektřiny 5 Kč za kWh a investice po odečtení dotace 200 000 Kč. Investice/ roční úspora 30 000 Kč = návratnost 6 let a 7 měsíců. 

Fotovoltaická elektrárna
Fotovoltaická elektrárna

Jak probíhá vyřízení dotace?

O dotaci může žádat domácnost, která plánuje výstavbu elektrárny přednostně pro vlastní využití. Většina instalačních firem poskytuje vyřízení dotace zdarma, aby svým klientům ulevila od papírování. Nejdříve je potřeba podat žádost o dotaci a doložit potřebné dokumenty, jako je například projekt. Následně je žádost prověřena a dostanete vyjádření, zda na dotaci máte nárok. Pokud je vyjádření kladné následuje realizace elektrárny a po jejím úspěšném dokončení dochází k výplatě podpory na účet žadatele. „Našim klientům se snažíme ulehčit co nejvíce práce, proto běžně dotace vyřizujeme a pokud klient má zájem, tak zajistíme také financování projektu“ uvádí Luděk Velc ze skupiny ELYN

Jaký je tedy verdikt?

Pokud máte rodinný dům, vaše střecha je správně orientována a chcete snížit svůj účet za elektřinu, tak je fotovoltaika pro vás ideálním řešením. Jedná se o efektivní a jednoduchý způsob, jak své domácnosti zajistit více soběstačnosti. Nemluvě o tom, že příroda vám také poděkuje – vlastní elektřinou snížíte produkci oxidu uhličitého o desítky procent. Kontaktujte nás a získejte nabídku na míru