Vápenná omítka Knauf MV1 Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Omítka Knauf MV1 patří mezi stálice na trhu a je typickým představitelem klasické vápenné omítky, kterou si připravovali již naši dědové s pomocí hašeného vápna. Jejím znakem je velmi jemné zrno (1,2 mm), což může na některých stavbách představovat dokonce finální povrch, čili se nemusí nutně štukovat. Platí to zejména u některých rekonstrukcí, nebo tam, kde potřebujeme, aby to vypadalo jako za starých časů. Ale pozor, nenechte se mýlit, povrch vypadá opravdu dobře, v kontrastu se současně se prosazujícím trendem hladkých povrchů naopak zajímavě. Její použití je všestranné jak v interiéru, tak v exteriéru.

Jak již bylo řečeno, jedná se o vápenocementovou omítku s malým podílem cementu – to znamená maximálně do 7 %. Její „umění“ spočívá v jednoduchém zpracování, o kterém by mohl básnit nejeden zedník. Jemná a poddajná s kvalitním křemičitým pískem a kulatým zrnem. Může stejně dobře posloužit k plentování zdiva. Její barva je relativně světlá, ale je možné ji také probarvovat, což je výhoda, která se může hodit. Nanáší se v tloušťkách 15 až 25 mm v jednom pracovním kroku. Doba vysychání je 14 dní a opět platí, jako u sádrových omítek Knauf, je zapotřebí po nanesení zajistit dobré větrání místnosti. Pokud je povrch omítky po stažení ještě „zatočený“ do téměř finální štukové vrstvy, může být doba vysychání i delší. Naopak při „seškrabání“, kdy na ní následně aplikujeme štuk, vysychání bývá rychlejší. Zásadní otázka zní, zda je nutné povrch pod omítkou penetrovat. Jestliže bude řemeslník omítat smíšené zdivo, například kámen a cihlu, doporučuje se pod omítku nejprve aplikovat klasický „podhoz“, tzn. „špric“ (Knauf MCS 2). U celoplošného zdiva si řemeslník pomůže hloubkovou penetrací nebo také penetrací Knauf HAFTEMULSION, která vlastnosti omítky vylepší. Jestliže se ale zdivo předem namočí, bude omítka MV 1 tak jako tak na cihle dobře držet. 

Vápenná omítka Knauf MV1
Vápenná omítka Knauf MV1

Ačkoliv je omítka MV 1 dobře poddajná, před malbou se doporučuje její povrch přesto penetrovat. Má to své výhody, protože malíř spotřebuje při své práci méně barvy, neboť se penetrací sníží nasákavost povrchu a krytí barvy je pak o to lepší. Na závěr ještě jedna dobrá vlastnost, když se povrch omítky nebude nakonec investorovi líbit, je snadné jej přestěrkovat. 

Málokdo možná ví, že vápenocementová omítka MV 1 byla jedním z prvních produktů, které se začaly na maltárně ve Kbelích vyrábět, což bude příští rok již 40 let. Balení je standardní, to znamená v pytlích po 30 kg.

www.knauf.cz

Vápenná omítka Knauf MV1
Vápenná omítka Knauf MV1
KNAUF Praha, spol. s r.o. Poslat poptávku