Vyberte kvalitní klempířské prvky Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Základní pokrytí střechy pochopitelně tvoří střešní krytina, jejíž výběr je i prvním krokem při volbě střechy. Ale na její kvalitě se podílejí i klempířské prvky. Jejich význam a výběr není dobré podceňovat. Důvod je jasný – mohli bychom si tímto způsobem časem přivodit problémy, které nám nejen vyloudí finanční prostředky navíc, ale i čas a shánění řemeslníků.

V současné době je stále nejpoužívanějším materiálem na výrobu klempířských prvků plech ocelový, měděný, hliníkový a zinkový. K novějším materiálům patří plast a hliník chráněný vysoce odolným lakem, který zvyšuje jeho užitkové vlastnosti a prodlužuje životnost.
Moderním a užívaným je dnes také aluzinek – slitina zinku a hliníku, jehož životnost je až 6x delší než u pozinkovaného plechu.

Měděný plech – používá se ve formě několika druhů slitin. Nevyžaduje povrchovou úpravu, sám si atmosférickými vlivy vytváří ochrannou vrstvu – patinu. Je lehký, měkký, snadno tvarovatelný a nevyžaduje žádnou údržbu. Jeho životnost je téměř neomezená, závisí jen na vnějších negativních vlivech jako jsou například kyselé deště, UV záření a podobně.
Jeho jedinou nevýhodou je vysoká pořizovací cena.

Zinkový plech – ve stavebnictví se používá především ve formě zušlechtěného zinku pod názvem titanzinek. Má obdobné vlastnosti jako měděný plech, nevyžaduje žádné protikorozní úpravy. Jeho životnost je ale časově omezená, protože se vlivem prostředí ztenčuje. Jeho cena se pohybuje na úrovni měděného plechu.

Hliníkový plech- vyrábí se elektrolýzou z přírodní látky zvané bauxit. V praxi se dá použít stejně jako pozinkovaný plech. V současnosti se využívá jako tvarovaný střešní materiál s vrchní lakovanou vrstvou, jehož největší výhodou je malá hmotnost a nevýhodou lámavost. Cena je jen o něco vyšší než cena pozinkovaného plechu, životnost je asi 4x vyšší.

Ocelový plech – je všeobecně známý, je nutné ho pravidelně ošetřovat. Nejlevnějším způsobem je nátěr. V současnosti se používá hlavně na výrobu háků. Využití v klempířství je dost široké, je možné ho používat na výrobu všech klempířských prvků, dobře se ohýbá i stříhá, neláme se. Výhodou jsou relativně nízké pořizovací náklady, nevýhodou krátká životnost a nevyhnutelnost pravidelného ošetřování ochranným nátěrem.
Foto POKRÝVAČSTVÍ – KLEMPÍŘSTVÍ MÁDL
Foto POKRÝVAČSTVÍ – KLEMPÍŘSTVÍ MÁDL
Pozinkovaný plech s ochrannou vrstvou z plastu je upravený základním nátěrem a vrstvou plastu. Materiál výborně kombinuje vlastnosti ocele a plastu. Je pevný, houževnatý, tepelně stabilní, plastová vrstva zabraňuje korozi a zajišťuje barevnou stálost. Jeho velkou výhodou je dlouhá životnost a relativně nízká cena.

Aluzinkový plech - je ocelový plech, na kterém je nanesená slitina hliníku, zinku a křemíku. Jeho životnost záleží na vnějším prostředí, ale oproti pozinkovanému plechu je 6x delší. Lze ho využít na větší klempířské prvky. Na trhu se prodává ve své přírodní podobě, a tak ho je zapotřebí ještě ošetřit nátěrem.

Dalším materiálem je tvrzený plast, ze kterého se vyrábí hlavně okapový systém.

Při výběru klempířských prvků a střešní krytiny bychom měli dodržovat určité zásady – především obě části by měly být ze stejného materiálu nebo z materiálu se stejným elektrolytickým potenciálem, aby v případě vlhkosti nedocházelo k elektrolytické korozi. Například na železo, hliník a zinek má negativní vliv měď. Stejně tak je problematické položit na střechu, jejíž krytina má životnost několik desítek let, klempířské prvky z pozinkovaného plechu, jehož životnost se bez pravidelného ošetřování odhaduje na 5-10 let. Těžko se dá pak představit, jak každé dva roky vstupuje majitel na svou střechu z kvalitní krytiny a natírá klempířské prvky.
Foto POKRÝVAČSTVÍ – KLEMPÍŘSTVÍ MÁDL
Foto POKRÝVAČSTVÍ – KLEMPÍŘSTVÍ MÁDL