Vyplatí se budovat vlastní studny? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Cena vody neustále roste a pomalu se stává vysokou položkou rodinných rozpočtů. Proč však za vodu platit, když ji můžete mít zadarmo? Odradila vás snad počáteční investice? Jednoduše lze spočítat, že její návratnost je poměrně rychlá. Navíc podzemní voda s obsahem minerálních a zdraví prospěšných látek je k nezaplacení. Nesmí však být čerpána z příliš velkých hloubek nad 15 metrů, kde by nadměrný obsah minerálů z konkrétních hornin už byl na škodu.

Návratnost studny u rodinného domku

Cena vrtané nebo kopané studny dosahuje v závislosti na kvalitě podloží a potřebné hloubce v průměru od 40.000 Kč do 90.000 korun.
Celková roční spotřeba vody v rodinném domě se zahradou činí zhruba 200 až 250 m3. Bereme-li v úvahu průměrnou cenu 60,- Kč/m3, zaplatíme ročně za vodu kolem 12 až 15.000 korun, což je měsíčně více než 1.000 korun. Návratnost investice je tedy více než výborná - zhruba 3 až 6 let. Mnohé zcela jistě potěší, že studnu si lze pořídit i na splátky.

Kvalita vody

Voda v hloubkách 8 až 15 metrů bývá často velice kvalitní. Současné filtrační technologie garantují zcela kvalitní nezávadnou vodu, což je velké pozitivum. Hloubení studny se tak nestává investicí s neurčitým výsledkem. A pokud byste přece jen měli ve studni nekvalitní vodu, ušetříte i tak nemalé prostředky, protože ji lze využít jako užitkovou.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Nevyplatí se nelegální studna

Kdo si vybuduje studnu bez potřebných povolení, vystavuje se riziku velkých nepříjemností a finančních sankcí. Nelegální studna se rozhodně nevyplácí. Pokutu ve výši 50.000 korun zaplatíte za neohlášenou stavbu a dalších 50.000 korun za nepovolený odběr. Riziko odhalení je skutečně vysoké. Stačí soused s legálně vybudovanou vysychající studní a problém je na světě. Proto raději neriskujte.

Klasické studny se obvykle projektují 3,5 až 4 metry pod hladinou podzemní vody. Tato studna se dobře čistí a pokryje i větší odběry vody. Její budování je podstatně náročnější a voda v ní je náchylnější k místnímu znečistění. Cena se pohybuje od 5.000 do 7.500 korun za běžný metr. Vrty se doporučují tam, kde hladina podzemní vody je hlouběji než ve 6, 7 metrů. Čím je vrt hlubší, tím musí být užší. Voda z vrtů však není tolik náchylná k místnímu znečistění, zpravidla bývá kvalitnější. Cena  vrtu je od 1.500 až do 3.000 korun za běžný metr. Obecně platí, že nejkvalitnější vodu najdeme v hloubkách 8 až 12 metrů. Hlubší studny jak 15 metrů se nevrtají.

S pořízením studny souvisejí i další činnosti. Odborné vyhledání zdroje pitné vody, prováděcí projekt, hydrochemické a hydrogeologické práce a podobně. I za tyto služby se platí. I přesto se zřízení vlastní studny rozhodně vyplatí. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)