Voda, jeden ze základních předpokladů života na Zemi (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

„Bartošova drahota“, nebo „poplatky, které vám vyrazí dech“. Takové a jim podobné komentáře a palcové titulky v médiích narážejí na výrazné zdražení stavebního povolení v mnoha oblastech. A to právě s účinností od 1.7. 2024. Neustále se skloňuje plánovaná digitalizace stavebního řízení, zda je vůbec možné stihnout spustit systém, jehož vývoj má výrazné zpoždění. A v tomto humbuku se tak trochu ztrácí, co na stavebníky dopadne nejvíce. Tedy v negativním smyslu, digitalizace by nám měla především pomoci, když se povede. Pokud chcete ušetřit například za povolení studny, musíte si s žádostí o povolení hodně pospíšit. Od 1.7. se poplatek vyšplhá z několika set korun na rovných 10 000 Kč!

Vůbec největší nárůst poplatku ve stavebním řízení

Realizace nové studny vlastně představuje co se týká poplatků ve stavebním řízení vůbec největší nárůst poplatku. Zdražení správních poplatků za studny zasáhne úplně všechny a samozřejmě se nelíbí skoro nikomu. Voda je nezbytná, životadárná, přitom ta z vodovodního řadu stále zdražuje. Ovšem zvýšit správní poplatek rovnou 33 krát? To je už opravdu síla!

Realizace vrtané studny (Zdroj: Shutterstock)
Realizace vrtané studny (Zdroj: Shutterstock)

Zařazení do kategorie ostatních staveb

Navíc zdražení stavebního povolení studny nezatíží pouze zákazníky, ale i odborníky v oboru, tedy stavebníky, vrtné firmy a hydrogeology. Dokonce se předpokládá, že dojde k určitému omezení poptávky po těchto pracích. Je dost dobře možné, že právě to byl hlavní záměr tak razantního zdražení poplatku? Zastánci zdražení se hájí tím, že ke zdražování poplatků nedošlo v tomto případě 20 let, navíc argumentují, že hlavním důvodem je zařazení studní do kategorie ostatních staveb, kde je částka 10 tisíc korun jednotná pro všechny stavby.

Kopaná studna (Zdroj: Shutterstock)
Kopaná studna (Zdroj: Shutterstock)

Inflace ve výši 3300 %?

Dalším argumentem je významný nárůst administrativní náročnosti prováděných úkonů a posledním argumentem inflace. Ovšem inflace je argumentem opravdu k popukání. My jsme se opravdu dostali na inflaci ve výši 3300 %? Za skutečně pádný argument lze považovat nezdražování poplatků po dobu desítek let, je však otázkou, zda to muselo být až o tolik. Nepodraží přitom pouze povolování studní, ale třeba i rekreačních chat a garáží. Proč?

Vrtání studny (Zdroj: Shutterstock)
Vrtání studny (Zdroj: Shutterstock)

Změna zákona o správních poplatcích

Společně se zásadní změnou (novelou) stavebního zákona dochází i ke změně zákona č. 634/ 2004 Sb. o správních poplatcích, které se dosud platily podle zákona z 90. let. A právě výše poplatků naroste od 1. července 2024. Pokud tedy chcete ušetřit třeba právě na povolení stavby studny, musíte si pořádně přichvátnout.

Které další správní poplatky zdraží?

Částku 10 000 korun zaplatíme od 1.7. letošního roku také za povolení domovní čistírny odpadních vod (opět z 300 korun a 500 korun při ohlášení), povolení nové garáže, rodinného domu či chaty vyjde na 5000 korun místo dřívější tisícovky, vydání rozhodnutí o umístění stavby a o změně vlivu stavby na území u ostatních staveb vyjde na 10 000 korun, uzavření veřejnoprávní smlouvy nahrazující rozhodnutí o umístění stavby a o změně vlivu stavby na území u ostatních staveb bude stát 5000 korun, vydání rozhodnutí o prodloužení doby platnosti územního rozhodnutí je oceněno sazbou 1000 korun, vydání písemného souhlasu s ohlášením staveb uvedených v § 104 odst. 2 písm. a) – c) stavebního zákona vyjde na 2000 korun a vydání rozhodnutí o povolení výjimky z obecných požadavků na výstavbu bude stát 1000 korun.

Zakrytá studna (Zdroj: Shutterstock)
Zakrytá studna (Zdroj: Shutterstock)

Asi nejvíce rozhořčeni jsou zahrádkáři

Kdo je asi nejvíce rozhořčen zvýšením poplatku za povolení stavby studny na 10 000 korun, to jsou zahrádkáři. V době klimatických změn je pro ně dostupnost vody naprosto klíčová a přitom už jen samotná realizace studny není vůbec levnou záležitostí, byť se dnes nejčastěji přistupuje k vrtům.

Zdroj: echo24.cz, cnn.iprima.cz, zakonyprolidi.cz, tvbydleni.cz