Vyplatí se topit tuhými palivy? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Důkladné rozmýšlení, jaký druh vytápění zvolit, je při dnešních vysokých cenách za energie aktuální. Vytápění tuhými palivy je stále v kurzu a k využívání dřeva v nejrůznějších podobách se dnes vrací stále více lidí. Díky moderním kotlům je dnešní vytápění tuhými palivy mnohem jednodušší a efektivnější. Víte, jak si cenově stojí dřevo a uhlí v porovnání s ostatními způsoby vytápění?

Palivové dřevo vyjde nejlevněji

Topení dřevem je dnes stále nejlevnější variantou, by´t jeho cena za poslední dobu prudce vzrostla. Palivové dřevo je dřevo určené výhradně k topení, protože jeho kvalita je velmi nízká. Dělí se na měkké, získané především ze stromů jehličnatých (hlavně smrk a borovice), lehká měkká dřeva, kam patří topol a lípa a dřeva tvrdá, kterými jsou například dub, buk nebo ořech. Výhřevnost měkký a tvrdých dřev je vesměs stejná, měkkými dřevy ale musíme častěji přikládat. Při vytápění dřevem je nejdůležitější pohlídat si jeho vlhkost. Do určitých typů kotlů je možné přikládat pouze pořádně proschlé dřevo, jinak snížíme účinnost vytápění a kotel můžeme i poškodit. Ideální je mít předzásobeno na dvě až tři sezóny a nechat dřevo dokonale proschnout. Za palivové dřevo pro zateplený dům zaplatíme okolo 15 tisíc ročně, pro dům nezateplený zhruba 25 tisíc. Záleží však na dodavateli a podobě dodávky. Nejdražší je pořízení již zpracovaných polen, nejlevnější je těžba svépomocí po dohodě se správcem lesa. Nejefektivnější vytápění dřevem zajistí nové zplynovací kotle, které využijí i plyny vzniklé jeho hořením a tím se zvyšuje účinnost vytápění až na 90% a sníží se spotřeba dřeva.

Moderní vytápění dřevním odpadem

Stále oblíbenější je využívat k vytápění produkty z dřevního odpadu. Pelety a brikety jsou složené ze slisovaného odpadu z pil a dřevozpracujících firem. Pro vytápění jsou nejvhodnější pelety a brikety světlé, které obsahují pouze čisté dřevní piliny, nikoli příměsi kůry. Pelety jsou nenáročné na skladování, odolné vůči nárazu a ideální jako topivo do kotlů s automatickým zásobníkem. Brikety jsou vhodné do kotlů na dřevo i do krbů. Cena za roční vytápění v zatepleném domě vyjde okolo 15 tisíc, v nezatepleném domě až na 30 tisíc. Brikety jsou o několik tisíc dražší. Z pelet jsou nejvýhřevnější, ale i nejdražší pelety rostlinné, nikoli dřevní. Pro svou vyšší cenu a nižší dostupnost však nejsou příliš oblíbené.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), bukové dřevo
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), bukové dřevo
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), pelety
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), pelety

Vytápění uhlím může být levné i ekologické

Na českém trhu je na výběr několik druhů hnědého uhlí, které se liší různou výhřevností a množstvím vody. Mezi nekvalitnější patří hnědý antracit, který obsahuje pouze 40% vody a má vysokou výhřevnost. Naopak nejméně kvalitní je lignit s nízkou výhřevností a nepříjemným kouřem při spalování. Uhlí je vhodné pro moderní typy kotlů s automatickým dávkováním. Zde se zásobník naplní jedenkrát za den, nebo jedenkrát za tři dny při sníženém výkonu. Rošt si automaticky navolí ideální poměr mezi vzdušným kyslíkem a uhlím a tak dochází k nejefektivnějšímu spalování, stálou teplotu udržuje termostat. Provoz automatického kotle přijde ročně zhruba na 13 tisíc korun, vytápění klasickým kotlem přijde o několik tisíc korun dráž z důvodu obtížné regulovatelnosti a nižší účinnosti. U nezateplených domů se může částka vyšplhat až na 30 tisíc.
O něco dražší a výhřevnější je uhlí černé a brikety. Černé uhlí je oproti hnědému tvrdší a při jeho spalování vzniká méně popela. Roční náklady při vytápění černým uhlím se pohybují okolo 20 tisíc korun v zatepleném domě, v domě nezatepleném až k 35 tisícům. Speciální úpravou černého uhlí vzniká koks, který vyniká svojí velmi vysokou výhřevností a je nenáročný na skladování. Koks vyjde majitele nového domu ročně zhruba na 25 tisíc korun, ve starším domě je tato částka téměř 50 tisíc.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), černé uhlí
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), černé uhlí
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), hnědé uhlí
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), hnědé uhlí

Ostatní druhy vytápění

Ceny ostatních typů vytápění stále strmě stoupají. I když je vytápění elektřinou jednoduché a komfortní, jeho cena je opravdu vysoká. Elektřina v zatepleném domě stojí ročně téměř 40 tisíc, v nezatepleném je tato částka až 65 tisíc. Cena plynu se pohybuje mezi hodnotami dřeva a elektřiny. V zatepleném domě se ročně utratí za plyn okolo 25 tisíc, v nezatepleném až 42 tisíc. Oproti minulým rokům zlevnil lehký topný olej a jeho ceny jsou zhruba na úrovni koksu. V nezatepleném domě utratíte okolo 45 tisíc a v zatepleném zhruba 25 tisíc. Finančně náročný je i propan-butan, kde musíme počítat i s investicí za nádrž. Za propan-butan utratíte v zatepleném domě zhruba 28 tisíc a v nezatepleném asi 49 tisíc.