Krb s krbovou vložkou vytopí i dům Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek Na konci srpna se ochladilo natolik, že už mnozí z nás začali své příbytky přitápět. Jiní zase topný systém svého domu alespoň otestovali. A mnoho z nás pak musí už nyní přemýšlet o nejvhodnějším zdroji tepla pro svou domácnost či rekreační objekt využívaný i v podzimních a zimních měsících. Mnohdy již totiž nevyhovuje stav topného systému, který jsme používali ještě loni, nebo si jen chceme splnit přání z minulých let a chladné počasí nás prostě nastartovalo dříve, než jsme čekali. A kdo by doma nechtěl příjemné teplo a romantiku krbu nebo krbových kamen?

Uvažujete o krbu?

Tradiční jsou krby otevřené, za vytápění však ušetříme jedině s krbovou vložkou. Krb s krbovou vložkou dnes představuje jeden z nejúspornějších způsobů vytápění. Krbem tak můžeme vytápět nejen jednu místnost, ve které stojí, ale i celý rodinný dům, chatu nebo chalupu. Oproti starému otevřenému krbu s 15% účinností má nový krb s krbovou vložkou účinnost až 85%. Při použití kvalitní vložky navíc nehrozí únik kouře a prachu a doba hoření vhodného palivového dřeva je až 12 hodin.

Krbová vložka může buďto jen zvyšovat účinnost vytápění místnosti, kde je krb instalován (zde se teplo nerozvádí do dalších prostor), nebo ohřívá vodu či vzduch, které jsou rozváděné do dalších místností. Pak hovoříme o vložkách teplovodních nebo teplovzdušných. Tyto krbové vložky tedy slouží k vytápění většího prostoru (více místností) a je proto důležitý i jejich výkon. Výkon krbové vložky musíme volit podle součtu velikostí místnosti s krbem a ostatních místností, které chceme vytápět. A to nejlépe posoudí a navrhne odborník.

Krbové vložky z žáruvzdorného plechu

Kromě litiny a oceli se k výrobě krbových vložek používají i další materiály. Představujeme krbové vložky, které jsou vyráběné z kvalitního žáruvzdorného plechu. Mají atraktivní design a v kombinaci se šamotovými tvarovkami tloušťky 30 mm zaručují dlouhou životnost a vysokou akumulaci tepla. Po vyhasnutí paliva dodávají teplo 3 až 5 hodin. Podle typu prosklení si můžeme vybrat vložky čelní, průhledové a rohové. Do průhledových krbových vložek můžeme přikládat ze dvou sousedících místností.
Foto: ALDO, krbová vložka čelní a rohová
Foto: ALDO, krbová vložka čelní a rohová
Přikládací dvířka mohou být otvíraná do strany nebo výsuvná, která umožňují komfortnější přikládání. V horní části dvířek se nachází průduch pro přívod vzduchu do spalovacího prostoru. Omývá vnitřní stranu skla a tím zabezpečuje jeho čistotu.

Krbový popelník je vyjímatelný za provozu a zajišťuje při vynášení popelu takzvaně „čisté ruce.“ Klapka na čelní straně popelníku umožňuje plynulou regulaci přívodu vzduchu a tím i intenzitu hoření. Maximální využití paliva zajistí kouřová klapka, která slouží k regulaci odvodu spalin do komína. Lepší spalování je umožněno externím přívodem vzduchu do topeniště sekundární klapkou z venkovních prostor nebo ze sousedních místností.

Průhledové krbové vložky

Novinkou jsou již zmíněné průhledové krbové vložky. Nazývají se též oboustranné. Jsou umístěny mezi dvěma místnostmi. Z obou místností jsou prosklené a z obou lze přikládat. Jejich specifikace jsou jinak obdobné jako u jednostranných krbových vložek a vyrábí se v teplovodním i teplovzdušném provedení.
Foto: ALDO, krbové vložky průhledové
Foto: ALDO, krbové vložky průhledové
Foto: ALDO, nový design krbových dvířek
Foto: ALDO, nový design krbových dvířek
Nemáte krb? Stačí i krbová kamna!

Krbová kamna se používají v místech, kde není možné zabudovat krbovou vložku, respektive postavit krb. Stejně tak jsou vhodným řešením, pokud chceme ušetřit, krb s krbovou vložkou je poměrně nákladný co do pořízení. Prezentovaná krbová kamna jsou opět vyrobena ze žáruvzdorného ocelového plechu a šamotových tvarovek tloušťky 30 mm, zaručují dlouhou životnost a mají vysokou akumulační schopnost. Po vyhasnutí paliva jsou schopné dodávat teplo 3 až 5 hodin.

V jejich přední části se nachází velká dvířka s keramickým sklem otvíraná do strany. Další součásti, jako třeba přívody vzduchu, popelník a klapka na přední straně popelníku, jsou obdobné jako u krbových vložek.
Foto: ALDO, krbová kamna
Foto: ALDO, krbová kamna
Krbová dvířka

Pokud nechcete vybourat starší otevřený krb a nebo zde umístit krbovou vložku, můžete jej pro větší účinnost vytápění alespoň vybavit krbovými dvířky. Lze vyrobit krbová dvířka jakéhokoli rozměru a tvaru, s otevíráním doleva či doprava a s klapkou pro přísun vzduchu do topeniště, nebo bez ní. Při použití dvířek je ale nutné zajistit přívod vzduchu. Výhodou tohoto řešení je bezpečnější a účinnější topeniště a menší investice než u krbové vložky. Krbová dvířka zvyšují protipožární bezpečnost a zvýší účinnost krbu až o 45%. Celý dům však takto nevytopíme.

Krbová dvířka se používají především k uzavření topeniště stávajících otevřených krbů, kterých se v dobách minulých postavilo nemálo. Dvířka je možné objednat jednokřídlá, ale i dvoukřídlá pro větší otvory krbu. Stačí jen zaslat výrobci rozměr stavebního otvoru krbu a získáte zdarma cenovou nabídku. Po obvodě dvířek je doporučena dilatační spára 2mm!
Foto: ALDO, krbová dvířka
Foto: ALDO, krbová dvířka
Foto: ALDO, krbová dvířka
Foto: ALDO, krbová dvířka
Palivo

Na zátop je nejvhodnější bříza, akát, topol nebo kaštan. Jsou to ale dřeva měkká a hoří poměrně rychle. Proto jsou pro prodloužení doby spalování vhodná tvrdá dřeva (dub, buk, habr nebo ovocné stromy). V obou případech je však třeba, aby dřevo bylo dostatečně proschlé. U vlhkého paliva se velká část tepla spotřebuje na odpaření vody, ve větší míře se zadehtuje komín a vzniká i větší množství kouře. Prosychání dřeva můžeme urychlit rozštípáním na menší polena.

V krbech i kachlových kamnech je naprosto nevhodné topit chemicky ošetřeným dřevem, dřevotřískou nebo překližkou. Taková dřeva zanáší komín a do vzduchu uvolňují nebezpečné látky. Na druhou stranu je další vhodnou možností topení dřevěnými briketami. Prodávají se v igelitových pytlích či na paletách v balení po několika kusech, při vhodném uskladnění nenavlhnou a zbyde po nich minimum zplodin.

Čištění krbů

Na čištění krbů používáme krbový vysavač. Na zašpiněné sklo použijeme čistič na skla určený pro krbové vložky a kamna a použít můžeme i čistič na kuchyňské trouby.
Foto: ALDO, krb před a po instalaci krbových dvířek
Foto: ALDO, krb před a po instalaci krbových dvířek
Foto: ALDO, krby s krbovými vložkami
Foto: ALDO, krby s krbovými vložkami
ALDO - Krby a krbová dvířka Poslat poptávku