Nedejte jim šanci! Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek Setkáváte se často s lidmi, kteří řeší problém s vykradeným bytem či chatou? Ano, v poslední době bohužel čím dál častěji. Lidé spoléhají na to, že jim se něco podobného nestane, protože ´nic cenného přecie nemají.´ Z tohoto omylu je často vyvede hned první návštěva zloděje, který za sebou mnohdy zanechá doslova spoušť. Takže největší škoda není na odcizeném majetku, ale na zničeném vybavení.

Promiňte, říkal jste ´hned první návštěva?´
Ano, máme i takové zákazníky, kteří věc začnou řešit až po druhém či třetím vykradení. Při prvním vloupání pachatel věci úmyslně zničí, aby si při druhé návštěvě odnesl nové.

Jak k takovým lidem přistupujete a co jim radíte?
Předně je třeba celou věc posoudit komplexně. Seznámit se s daným objektem a navrhnout opatření, která je sice možno realizovat postupně, ale výsledek by měl být stanovený dopředu.

Promiňte, teď Vám ne zcela rozumím.
Zjednodušeně řečeno, nemá význam na vchodové dveře pověsit pět zámků a snadno dostupné balkonové dveře či okno nechat zavřené jen na kliku. Ideální je navrhnout, samozřejmě s ohledem na finanční možnosti zákazníka, celkové zabezpečení a to třeba postupně začít realizovat. Dobré je zkombinovat mechanické a elektronické zabezpečení tak, aby se vhodně doplňovalo a tvořilo tak velmi silnou překážku pro potencionální lupiče. Takový poberta pak překoná první mechanickou překážku a elektronický systém - majitel už o něm ví. Zloděj má před sebou další mechanické zábrany. Z naší zkušenosti víme, že v takovém případě je lupič odrazen a škoda je přitom zanedbatelná. .
Logo
Logo
Ale naši čtenáři nemusí být odborníci.
Samozřejmě, proto jsme tu my. Jako jedna z mála firem na trhu nabízíme jak mechanické tak i elektronické zabezpečení  a máme dlouholetou praxi s montážemi, ale hlavně kombinacemi těchto systémů a prvků.

Dobře, mechanické zabezpečení jako jsou mříže a zámky většinou čtenáři znají, ale co byste byl schopen obecně říci o elektronickém zabezpečení?
Předně se těchto systémů zákazníci nemusí bát. Jsou velmi jednoduché na ovládání a nevyžadují žádnou údržbu. Rovněž provoz těchto zařízení je velice levný. Obecně lze říci, že takový systém je vlastně stavebnice, která se skládá z centrály, která je umístěna někde v technické části bytu, dále pak z ovládací klávesnice obvykle v zádveří, a soustavy čidel, která dokáží detekovat pohyb osob v objektu, otevírání dveří a oken, rozbíjení skla, ale i dalších veličin jako je kouř, vysoká teplota, otřesy, voda, plyn. Údaje z těchto čidel centrála vyhodnocuje a dle potřeby a nastavení spouští vnitřní a venkovní sirénu nebo telefonní komunikátor. Sirény slouží pro vyplašení pachatele a informování okolí, telefonní komunikátor pak informuje majitele o napadení objektu.
Foto: PANDOR SAFE
Foto: PANDOR SAFE
Často je slyšet názor, že alarmy často houkají a nikdo si toho nevšímá, nebo že jsou časté plané poplachy.
Ano, pak se obvykle jedná o levné nekvalitní zařízení, nebo je systém špatně namontován či nastaven. Každopádně by lidé měli montáž svěřit odborníkovi a nepouštět se do montáže sami. Moderní systémy se nastavují pomocí počítačů a čidla je nutno umístit na dobře vybraná místa. Laik a člověk, který pro instalaci nebyl vyškolen, pak obvykle kvůli několika stokorunám poškodí zařízení za tisíce. Naši pracovníci absolvují pravidelně školení, kde se seznamují s novinkami, ale i chybami, kterých by se mohli dopustit. Jednoznačně tedy doporučuji svěřit instalaci profesionálům.

A Vám se nestává, že Vámi montované zařízení udělá falešný poplach?
Ale samozřejmě, že se to občas stane a musíme znovu k zákazníkovi a některé parametry upravit. Ale na to je vždy takzvaná zkušební doba, během které se vše doladí tak, aby se zákazník mohl na systém spolehnout. Máte nějakou radu pro lidi, kteří začínají se stavbou domu? Pokud budou chtít řešit elektronické zabezpečení, pak je důležité začít včas s přípravou pro kabelové rozvody tak, aby mohly být nataženy společně s elektroinstalací. Cena za kabeláž není velká a je rozhodně lepší být připraven, než řešit vše až po omítkách, což se bohužel často stává.
Foto: PANDOR SAFE, i drobným zakázkám se pečlivě věnujeme
Foto: PANDOR SAFE, i drobným zakázkám se pečlivě věnujeme
A lze i toto řešit?
Ano, bezdrátovým systémem. Takovéto systémy jsou dnes na velmi dobré technické úrovni, ale přeci jenom mají některé parametry horší a především vyžadují častější údržbu.

A pokud tedy někdo bude mít jen teoretický zájem, může se na Vás obrátit o pomoc či radu? A účtujete si tuto službu?
Samozřejmě, že zájem vítáme a poradíme rádi a zadarmo. Zájemce pak můžeme nezávazně navštívit a udělat návrh řešení a kalkulaci nákladů.

A co současná krize, dotýká se i tohoto oboru?
Hlavně si myslím, že trvale je kriminalita na vzestupu a slušní lidé bohužel do ochrany vlastního majetku budou muset investovat. Lépe investovat menší částku do prevence, než řešit větší škodu na odcizeném a zničeném majetku. Mnoho našich zákazníků je příjemně překvapeno, za jak nízkou cenu lze moderní zabezpečovací systém pořídit.

Děkuji Vám a příště bychom si mohli něco bližšího říci k mechanickému zajištění.
Také děkuji a těším se na Vaši návštěvu.
Foto: PANDOR SAFE, odbornou radu poskytneme každému zákazníkovi
Foto: PANDOR SAFE, odbornou radu poskytneme každému zákazníkovi