Airless spraying - aplikujte barvy nástřikem Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Bezvzduchové stříkání čili airless spraying má za cíl především šetřit barvu. Jde totiž o postup, kdy nátěr opravdu končí tam, kde má a nikoliv všude okolo. Nepoužívá se běžná malířská pumpa nýbrž speciální pistole. A také se vyrábějí barvy určené speciálně pro tento účel. Velkou výhodou je, že barva se použije prostě tak, jak je - nemusí se ředit. Rozstřikována je s pomocí vysokého tlaku (řádově stovek atmosfér).

I domácí kutil dokáže vymalovat jako profesionál

Kvalitní systémy mají pístové čerpadlo profesionální konstrukce. Výkon je pak srovnatelný s profesionálními elektrickými airless stříkacími zařízeními s napájením ze sítě. Manipulace s kovovou otočnou stříkací pistolí je velmi snadná. Pro různě husté nátěry se dá zařízení použít s tryskami různých velikostí. Jejich čištění je snadné, zvýšenou pozornost ale určitě věnujte čištění ventilů.

Nabízí i univerzálnost

Kromě vodouředitelných i rozpouštědlových barev lze takto aplikovat nejrůznější laky a impregnační prostředky. Dále základy, emulze, lazury nebo malířské akrylátové barvy, mořidla, penetrece, oleje, desinfekce a pesticidy.

Je třeba speciální postup, aby byla barva vpravena do zásobníku pod dostatečně vysokým tlakem. Už po prvním nástřiku je vrstva dostatečně silná, takže druhá vrstva není třeba. Postup je rychlý a bez velkých příprav. Zařízení prostě jen zapnete do zásuvky a můžete začít pracovat. Do další místnosti se lehce přemístí na kolečkách. Nechybí ani úchyty, aby při manipulaci nepřekážel kabel nebo hadice. Nemusíte se bát ani velkých ploch. Pistole si také dobře poradí s těžko dostupnými místy. 
Graco pistole
Graco pistole

Každá technologie v něčem vyniká

Existují i přístroje zvané dva v jednom. Kombinují přednosti stříkání bezvzduchového a s přidavným vzduchem. Povrch je po nástřiku perfektně rovný, hladký a bez bublin. Odstraní se tak jedna nevýhoda čistě bezvzduchového vysokotlakého stříkání. Při něm totiž někdy nedochází k úplnému rozlití barvy při dopadu na povrch. Je to proto, že barva je rozptýlena na opravdu velmi malé částice. Může se tak vytvořit hrubší povrch, který při pohledu z určitého úhlu 'háže' stíny. To nám ale vůbec nevadí třeba v případě různých průmyslových prostor.

Airless střikání lze doporučit jako optimální řešení u větších ploch při malování skladů a velkých výrobních i jiných hal. Dále může jít o nástřiky ocelových konstrukcí, podlah a střech. Můžeme zde dosáhnout až desetinásobného zrychlení prací oproti klasickým postupům, což je důležité i pro ekonomiku podniku, pokud jde o již fungující provoz. Doba výpadku výroby se snižuje na minimum.

Airless způsob malby se také už stává běžným v novostavbách s kancelářemi nebo bytovými jednotkami. Jsou prázdné, takže jejich výmalba odsýpá jako na běžícím pásu. Teprve po profesionálech s vysokotlakými stříkacími pistolemi nastupují podlaháři a montéři vestavného nábytku a další řemeslníci, kteří provedou poslední dokončovací práce.
Airless spraying
Airless spraying
Airless spraying
Airless spraying

Technické parametry EASYMAXTM:

  • Stříkání ve vrstvách o tloušťce 50 mikronů a menší
  • Přepínač vysoké/nízké rychlosti umožňuje spolu s regulátorem tlaku nastavit optimální tvar rozstřiku pro každou trysku, každý materiál a každé použití
  • Zařízení je odolné vůči všem materiálům na bázi rozpouštědel
  • O 25% lehčí než EasyMax WP
  • Aku 18V Li-ion
  • Pracovní tlak, max. 117 bar
  • Rozměr trysky, max., jedna pistole 0,012'
  • Max 3,6 l/min
  • Úroveň akustického tlaku 80 dB (A)
  • Úroveň hluku 91 dB (A)
  • Rozměry (dxšxv) 34,9 x 14 x 24,6 cm
  • Hmotnost úplná 2,25 kg