Střecha je základem každého domu. Pokud stavíte nový nebo rekonstruujete starší dům, jistě vás čeká rozhodování, jakou střechu pořídit, jaký zvolit její materiál, barvu a podobně. Plechová střešní krytina se k zastřešení domů používá už po celá staletí. Použité plechy bývaly a jsou nejčastěji měděné, v poslední době se však můžeme stále častěji setkat i s plechovými střechami z jiných materiálů. S pozinkovaným plechem, hliníkem a podobně.

Plech je už dnes jako materiálový prvek v podstatě na každé existující střeše, v podobě lemování okolo komínů, okapů a podobně. Ovšem myšlenka použít tento materiál jako profilovanou střešní krytinu, je maximálně třicet let stará. Největšími výhodami profilované plechové střešní krytiny jsou její velmi nízká hmotnost a velmi rychlá pokládka. Hmotnost, která je až desetkrát nižší než u takzvaných těžkých krytin, předurčuje plechové krytiny k rekonstrukcím straších objektů, které na střeše vyžadují malé zatížení. Velikost plechových dílů pak představuje i úsporu dřeva, které pak opět nemusí krov nést a ten je lehčí. Díky nízké hmotnosti se s plechovými krytinami také dobře manipuluje a právě z toho plyne rychlost jejich pokládky (společně s plochou jednotlivých dílů). Doba instalace plechové střechy je o 75% kratší než u těžkých krytin. Plechové střešní krytiny také mají nulovou nasákavost, jejich hmotnost se tedy v průběhu roku nemění.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Největší nevýhodou plechových střešních krytin pak nejsou jejich vlastnosti, bohužel však pouhé předsudky vůči jejich používání. Nejčastěji se lidé bojí, že bude plechová střešní krytina oproti jiným hlučnější, například při deštivém počasí či krupobití. Plech totiž v lidech vyvolává představu nepříjemného zvuku dešťových kapek či krup, které budou obyvatele domu rušit. Ať už je však pravda o zvýšené hlučnosti jakákoli, je tato otázka naprosto nepodstatná. Každé podkroví, které je obývané, je totiž zateplené a tepelná izolace má kromě jiných vlastností i schopnosti zvukově izolační. Ty pak zabrání prostupu hluku zvenčí. A pokud je podkroví nezateplené, máme pak téměř stoprocentní jistotu, že je i neobývané a otázka zvýšené hlučnosti jakékoli střešní krytiny se tak stává bezpředmětnou. Zvýšení hlučnosti navíc eliminuje i samotné profilování plechové krytiny, díky kterému je prostor pro rezonanci minimalizován.
Materiál plechové krytiny se v průřezu skládá z ochranné PVC folie, vrchního laku, 2 násobné vrstvy základního nátěru, 2 násobné vrstvy pasivace, 2 násobné vrstvy zinkového povlaku, z ocelového plechu a z antikondenzační vrstvy. Díky tomu, že je plechová krytina dlouhodobě funkční a její životnost se dá počítat i na více než půl století, je kromě profesionální montáže vstupního materiálu zaručena i aplikace odvětrávacího, spojovacího, okapového a doplňkového sortimentu.
Doporučený minimální sklon plechové profilované střešní krytiny je 8°, přičemž některé normy mohou určovat i 5°. Čeští výrobci jsou však v tomto směru opatrní a uvádějí 8° jako minimální sklon střechy. Přesto jde o jeden z nejmenších sklonů střech. Nižší sklon už mohou mít jen stavby s vegetační střechou a v případě, že si realizátor zvolí kovovou krytinu nebo bitumenové vlnité tabule.

Plechová střešní krytina Ondusteel

Plechová střešní krytina Ondusteel je odolná, lehká a hospodárná, s posypem v tradičním stylu tašek. Nabízí tedy moderní a technologicky vyspělý materiál který je zkombinován právě s tradičním vzhledem. Ondusteel plechová krytina je vyrobena z 0,5 mm silného ocelového plechu, který je lisován do profilu tašky, která umožňuje vysoké zatížení. Na vrchní straně tašky je po protikorozní ochraně nanesena vrstva vysoce kvalitní akrylátové barvy a barevného minerálního granulátu. Vrstva bezbarvého akrylátového laku s UV filtrem a fungicidem pak výrobní proces krytiny zakončuje. Je tak zajištěna vysoká kvalita, trvanlivost a odolnost střešní krytiny Ondusteel.
A co se týká již zmiňovaného problému s hlučností v případě deště či krupobití, jsou krytiny Ondusteel proti těmto nepřízním počasí a vysokému hluku speciálně upravené. Granulátový povrch je konstruován tak, aby významně tlumil hluk vody dopadající v jakémkoli skupenství. Plechové krytiny Ondusteel se svou odolností vůči extrémním povětrnostním podmínkách navíc osvědčily v rozmanitých klimatických i geografických oblastech. Jejich funkčnost a užitnou hodnotu nakonec podtrhuje dlouhodobá odolnost proti korozi. Plechové střešní krytiny se prostě hlásí o slovo a určitě nám mají co říct.