Které plody z našich zahrádek obsahují nejvíce vitamínu C

Které plody z našich zahrádek obsahují nejvíce vitamínu C

Plody plné vitamínů jsou určitě lepší než vitamínové tablety, ty sice jednoduše polkneme, což je velmi rychlé, o efektivitě však již hovořit nelze. Přitom konzumujeme zcela zbytečně i chemikálie, které jsou při výrobě tablet používané. Zato chutné plody plné vitamínů máme všude okolo sebe a když chceme, můžeme si vysadit takové stromy, keře a jednoleté či vytrvalé rostliny, které obsahují vitamínů co nejvíce. A vlastní plody si pak kdykoli utrhneme a zdarma. Které rostlinné druhy vedou co se týká právě důležitého vitamínu C (kyseliny askorbové)?

Česneková tráva je pěkně kvetoucí bylina, která disponuje účinky česneku

Česneková tráva je pěkně kvetoucí bylina, která disponuje účinky česneku

Nechcete, aby vám po požití česneku zůstal v ústech zápach, odér, kterým můžete obtěžovat své okolí? Elegantní alternativou česneku je v tomto případě česneková tráva. Tato rostlinka se sklízí podobně jako známá pažitka, po česneku však opravdu silně chutná. A pokud si ji vysadíte do květináče a postavíte na slunné místo u okna, můžete lístky otrhávat po celý rok.

Jak si doma uskladnit víno, abychom mu neuškodili a bylo opravdu lahodné

Jak si doma uskladnit víno, abychom mu neuškodili a bylo opravdu lahodné

Koupit si kvalitní víno je jedna věc a správně uskladnit druhá, tedy pokud není určeno k okamžité konzumaci. Ovšem i tak musíme dodržet určitá pravidla. Například optimální teplota pro uskladnění vína bílého a růžového je před konzumací mezi devíti a jedenácti stupni Celsia, víno červené se konzumuje při cca patnácti stupních (těžší vína snesou až 18).

Jak skladovat česnek co nejšetrněji, aby vydržel co nejdéle

Jak skladovat česnek co nejšetrněji, aby vydržel co nejdéle

Léčivá síla česneku je známa již od starověku a dosud se bez něj v našich končinách opravdu neobejde žádný kuchař ani hospodyně. Jak ale česnek správně skladovat, aby nám vydržel co nejdéle, uchoval si co nejvíce cenných látek, které obsahuje a abychom měli co nejmenší ztráty ze své sklizně?

Sušení ovoce, zeleniny, bylin a hub není věda, pokud víte, jak na to

Sušení ovoce, zeleniny, bylin a hub není věda, pokud víte, jak na to

Sušení je zcela přirozený způsob konzervace, tradičně se sušily tenké plátky ovoce či hub na vzduchu, v případě zeleniny či masa se ještě přidávala sůl, byliny se zavěšovaly ve svazcích vzhůru nohama třeba na půdách. Mnozí si ještě pamatují sušení hub na sítech. Již dosti dlouhou dobu však máme k dispozici praktické pomocníky – sušičky, navíc lze sušit i v troubě.

Tucet špinavců: jaké druhy zeleniny a ovoce jsou nejvíce promořené pesticidy

Tucet špinavců: jaké druhy zeleniny a ovoce jsou nejvíce promořené pesticidy

Lákají nás svou osvěžující chutí a při každém soustu věříme, že děláme něco pro své zdraví. Ovoce a zelenina jsou zdravé, plné vitamínů, ne? To sice ano, ale často také reziduí chemických látek, postřiků a hnojiv, použitých k jejich vypěstování. A ty už rozhodně tak prospěšné našemu zdraví nejsou.

Jak zpracovat a konzervovat větší úrodu rajčat

Jak zpracovat a konzervovat větší úrodu rajčat

Pokud se vám podařilo vypěstovat dostatek statných a dobře plodících rostlin rajčat, možná nebudete vědět, co s úrodou. Přitom lze rajčata zpracovat a uskladnit velmi jednoduše, buďto samotná a nebo i s jinou zeleninou. Budeme konzervovat.

Jitrocelový sirup si můžeme vyrobit doma

Jitrocelový sirup si můžeme vyrobit doma

Příchod podzimu neznamená jen malebné zbarvení listů na stromech nebo bohatou úrodu hub v lesích, ale často také nachlazení, chrapot a další onemocnění horních cest dýchacích. Ulevit nám přitom může třeba jitrocelový sirup nebo čaj.

Kdy a jak sklízet dýně a jak je skladovat?

Kdy a jak sklízet dýně a jak je skladovat?

Pro sklizeň a skladování dýní platí zcela jiné podmínky než je tomu u jiné zeleniny (třeba brambor či mrkve) a u ovoce, jako třeba jablek a hrušek. Pokud však dýně sklidíme správně a včas a správně je také uskladníme, mohou nám vydržet až do jara.

Nebojte se sušení ovoce

Nebojte se sušení ovoce

Ovoce a některou zeleninu můžete snadno nasušit, a tak je přirozeně zakonzervovat pro další použití. A přitom nás to stojí minimum energie.

Ovoce a zelenina v září? Pořádně se zapotíme!

Ovoce a zelenina v září? Pořádně se zapotíme!

Nejen sklizeň jablek, hrušek a švestek patří v září k „pracovním radostem“ v péči o užitkovou zahradu, vlastně je toho spousta a opravdu se zapotíme. Pokud tedy plánujete založit novou zahradu a chcete od ní hlavně užitek, zauvažujte, kolik budete mít v budoucnu právě v září na zahradu času.

Umíte urychlit zrání rajčat?

Umíte urychlit zrání rajčat?

Nechtějí vám dozrát rajčata, nebo chcete vědět, jak zachránit zbytek úrody na konci sezóny, kdy to plody rajčat venku již nemohou stihnout kvůli počasí?