Česnek v kuchyni (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Léčivá síla česneku je známa již od starověku a dosud se bez něj v našich končinách opravdu neobejde žádný kuchař ani hospodyně. Jak ale česnek správně skladovat, aby nám vydržel co nejdéle, uchoval si co nejvíce cenných látek, které obsahuje a abychom měli co nejmenší ztráty ze své sklizně?

Nevhodným skladováním se česneku akorát tak zbavíme

Právě nevhodným způsobem skladování můžeme významně zkrátit životnost sklizeného česneku. Vydržet přitom může v dobré kondici i mnoho měsíců. V každém případě začínáme bodem 0, čili takzvanou „sezónou čerstvého česneku“. Nejlépe se totiž skladuje česnek zcela čerstvý a ideálně námi samotnými pěstovaný i sklizený. Jinak se můžeme o čerstvosti česneku jen dohadovat. Výjimku mohou představovat například farmářské trhy, kde farmáři nabízí čerstvě sklizený česnek v takové podobě, že není pochyb o kvalitě.

Sušený česnek zvaný paličák (Foto: Shutterstock)
Sušený česnek zvaný paličák (Foto: Shutterstock)

Kdy česnek sklízet a proč může být paličatý jako člověk?

Pro sklizeň česneku je ideální dobou přelom léta a podzimu. A příliš otálet se nevyplácí, včasná sklizeň česneku je klíčová. Jakmile totiž česnek přezraje a začínají se oddělovat jeho stroužky, velice špatně se sbírají. Jinak je známo, že můžeme pěstovat česnek takzvaně paličatý a nepaličatý, ovšem nikoli z hlediska názorových půtek. Takzvané paličáky mají kroutící se květní stvoly s pacibulkami a jejich jednotlivé stroužky jsou lehce nafialovělé. Zatímco nepaličáky netvoří pacibulky a jsou vždy typicky bílé.

Paličák, i paličatý člověk se různě kroutí, vykrucuje, aby dosáhl svého (Foto: Shutterstock)
Paličák, i paličatý člověk se různě kroutí, vykrucuje, aby dosáhl svého (Foto: Shutterstock)
Nepaličák (Foto: Shutterstock)
Nepaličák (Foto: Shutterstock)

Česnek musí mít "grády" a toho dosáhneme opatrným sušením

Před skladováním česneku (ať již jakéhokoli) platí zásada důkladného usušení (vysušení). Pouze dobře vysušený česnek má totiž výraznou chuť a aroma. Zcela čerstvý (právě sklizený) se zásadně nepoužívá ani k ochucování potravin, ani ze zdravotních důvodů. Jak se říká lidově „česnek musí mít grády“! Sušíme jej na suchém, stinném a vzdušném místě. Česnek se tedy suší pomalu, postupně, nikdy ne tepelně. Ideální může být půda, garáž, veranda, kůlna, ale i suchý a dobře větraný sklep. Česnek můžeme pro potřeby sušení buďto rozprostřít jeden vedle druhého a nebo jej zavěsíme do výšky, případně zavěsíme svázaný do svazků (copů), čímž ušetříme nejvíce místa. Ideální teplota pro sušení a skladování česneku v usušené podobě je 13 až 18 °C a vzdušná vlhkost by neměla být vyšší jak 60 %. V žádném případě nesmíme česnek sušit na přímém slunci a vůbec už ne v sušičce. Ztratil by své aroma a byl by přesušený. Zkrátka byste měli po úrodě. Před sušením pak dokonce není třeba česnek očistit, to provedeme až po usušení a půjde to snáze. Uschlou zeminu prostě jednoduše odrolíme.

Usušený nepaličák (Foto: Shutterstock)
Usušený nepaličák (Foto: Shutterstock)

Co dál s usušeným česnekem?

A co dál s dobře usušeným česnekem? Můžeme jej samozřejmě nechat na daném ideálním místě nejlépe zavěšený v průvanu, ale nějaké ty ztráty postupně budou a časem začnou narůstat. Nemluvě o tom, že ne každý může takto skladovat česnek ve velkém. Existují však další výborné možnosti, kterými česnek dokonce uchováme déle. Patří mezi ně využití lednice a mrazáku. Jestliže však necháte česnek delší dobu v chladu a poté umístíte do pokojové teploty, začne rychle klíčit a ztrácet svou chuť i aroma. Je proto třeba vždy vyjmout jen takové množství česneku, které aktuálně potřebujete a nebo alespoň budete potřebovat v nejbližších několika dnech. Klíčit totiž začne prakticky okamžitě!

Česnek svázaný do copů... a rychle zavěsit (Foto: Shutterstock)
Česnek svázaný do copů... a rychle zavěsit (Foto: Shutterstock)

Uskladnění v lednici a nebo v mrazáku?

Ideální je v případě uskladnění česneku v lednici použít čistou skleněnou láhev s dobře těsnícím víkem, do které uložíme česnek oloupaný a nasekaný na drobno. Jako konzervant přitom můžeme s úspěchem použít třeba sůl. V žádném případě nesmíme česnek skladovat v běžné pokojové teplotě. Nakonec zavěšený na půdě býval dříve od podzimu do jara jako v chlaďáku. Hospodyně vždy šla, ulomila z copu jednu paličku a vše ostatní nechala zavěšené. Při skladování v pokojové teplotě začne česnek rychle vysychat a nebo dokonce i hnít (hniloba se šíří rychleji)

Nabízí se též zamrazení česneku, na které se názory dosti různí. V každém případě platí, že po rozmrazení česnek není tolik aromatický a chutný, tedy výrazný. V mrazáku se skladuje oloupaný a uložený v sáčku či vzduchotěsné nádobě. Mnohé zdroje však opravdu uvádějí, že mnohem vhodnější je skladování ve vakuovaném sáčku v lednici, kde se teplota pohybuje mezi 5 až 8 oC.

Do chladu uskladňujeme oloupané stroužky v neprodyšné nádobě (Foto: Shutterstock)
Do chladu uskladňujeme oloupané stroužky v neprodyšné nádobě (Foto: Shutterstock)

Česneková pasta a nebo olej

Další vynikající formou skladování česneku je výroba česnekové pasty s konzervantem například v podobě soli. Česneková pasta vydrží uložena ve vzduchotěsné nádobě a v lednici velice dlouho. Česnek však také můžeme nakládat, nejlépe do oleje, který postupně využíváme spolu s česnekem.

V každém případě nám však česnek nevydrží žádným způsobem uskladnění věčně, proto je jej nakonec třeba pěstovat každý rok. Úroda jednoho roku prostě nemůže vytvořit zásobu na více let. Kdo však dosáhne správným uskladněním stavu, že mu jeho vlastní česnek vydrží v potřebném množství a kvalitě až do dosušení další sklizně, je mistr, dosáhl ideálu a má vyhráno.

Česneková pasta (Foto: Shutterstock)
Česneková pasta (Foto: Shutterstock)
Česnek naložený v oleji (Foto: Shutterstock)
Česnek naložený v oleji (Foto: Shutterstock)