Co všechno víte o jablkách? (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Jablka byla u nás odjakživa jedním z neoblíbenějších druhů ovoce. Dala se skladovat dlouho do zimy, bylo jich všude hodně, mohli jsme si je, hladoví a žízniví, utrhnout i podél cest. A právě letos se jablek urodilo opravdu hodně, nejvíce za poslední roky, dokonce třikrát tolik než loni. Pomohla kombinace slunce, tepla a dostatečného množství srážek, ani kratší ochlazení v červenci neuškodilo. Očekává se úroda okolo 110 tisíc tun, s tím je však také spojena otázka, co s nimi? Pěstitelé si navíc často stěžují, že plody jsou poškozené, uškodilo jim jarní počasí, na řadě je proto zpracování na mošt a pálenky, marmelády, kompoty, křížaly a jiné dobroty. Co všechno víte o jablkách?

Právě mi v mobilu přistála SMS od jednoho lhenického sadaře: "Dobrý den, zahájili jsme samosběr jablek, denně 9-17, cena 15,- Kč / kg." Zemědělci mají letos vůbec žně, i když je samozřejmě třeba uvažovat v intencích statistického průměru celé země a komodit. Například 7,5 milionu tun obilí pokryje domácí spotřebu. A podobné je to letos i s jablky. Jejich cena by se mohla pohybovat i pod 20 korun za 1 kg (loni to bylo 25 až 30 korun). Jestli budou česká jablka levnější i v supermarketech a kolik jich bude, to však záleží na obchodnících, dobrá úroda ale byla i v sousedním Rakousku a Polsku, lze tedy očekávat, že ceny by mohly jít dolů i bez ohledu na původ ovoce.

Sadaři mají letos žně... (Zdroj: Shutterstock)
Sadaři mají letos žně... (Zdroj: Shutterstock)

Sběr jablek potrvá podle ovocnářů přibližně do začátku listopadu, lidé se přitom mohou jablky zásobit nejlevněji díky samosběru, který obvykle začíná ke konci září. Spousta ovocnářů to umožňuje, i když samosběr často znamená si jenom vybrat do bedýnek z již sklizeného ovoce. Pustit lidi ve velkém do sadu totiž představuje pro ovocnáře značné riziko poškození stromků a někteří prostě takové riziko nepřipustí. Dostatek jablek ale zahrádkáři mají i ve svých zahradách. Spousta lidí je tedy schopna se vlastními jablky alespoň částečně zásobit na určitou dobu, nejméně pak do Vánoc, stačí přitom jenom pár zralými plody obsypaných jabloní.

Horší jablka končí na zemi, i ta se však nakonec seberou a využijí, zpracují (Zdroj: Shutterstock)
Horší jablka končí na zemi, i ta se však nakonec seberou a využijí, zpracují (Zdroj: Shutterstock)

Zajímavé je, že se sice u nás pěstuje zhruba 1 000 odrůd jablek z celosvětových 20 000 až 35 000, ale pouze cca 20 z nich je vhodných pro komerční účely. Důvodem je oblíbenost u spotřebitelů a vhodnost pro různé způsoby použití. Jak se sklízí a zpracovávají zralá jablka lze popsat i podle samosběru, kdy lidé smí do sadu a trhají si jablíčka přímo ze stromů. Jestliže je jablíčko jakkoli závadné (strupy a jiné optické vady, ochutnání hmyzem, začínající hniloba), hodí se na zem, kde ale jablka nezůstávají. Pěstitelé je vždy posbírají a použijí na výrobu moštu nebo pálenky. Za sníženou cenu si lze na místě koupit i jablka vhodná k moštování. Kromě moštování a nakládání na pálenku se z jablek horší jakosti vyrábí také marmelády, přesnídávky, křížaly a další produkty.

Může se stát, že jablka přejdou mrazem, pak se už nedají skladovat (Zdroj: Shutterstock)
Může se stát, že jablka přejdou mrazem, pak se už nedají skladovat (Zdroj: Shutterstock)

Jablko (lidově se také říká jabko) je plod jabloní, který je svým typem malvicí, a který řadíme mezi jádroviny. Jabloň (Malus) je rodem opadavých listnatých stromů z čeledi růžovitých (Rosaceae). Stromy se běžně dožívají 60 až 80 let, což ale nelze říci o mnoha vyšlechtěných kultivarech. Jde o ovocnou dřevinu mírného pásu. Jabloně pěstované kvůli plodům dnes označujeme jako taxonomický druh jabloň domácí (Malus domestica), ovšem na křížení současných odrůd se podílelo více druhů rodu jabloň. Navíc jsou pěstovány také okrasné kultivary. Nejznámějšími odrůdami jablek jsou u nás Golden Delicious, Jonagold, Rubín, Opál, Braeburn, Gloster, Gala, Fuji, Evelína, Red Delicious, Šampion, Red Jonaprince a Granny Smith.

A teď již s chutí do kvízu.

Zdroj: autorský text – Petr Pojar, ČESKÉSTAVBY.cz, Wikipedia, asz.cz, ceskenoviny.cz, samosberlhenice.cz, jinyproud.cz, euc.cz

Kvíz: Co všechno byste měli vědět o jablkách a jabloních?

Jablka dozrávají postupně od léta do podzimu a termín zralosti je závislý na odrůdě, lokalitě i počasí. Kdy je vlastně jablko zralé? Jak to poznáme?
Podle oddělení od větvičky při otočení o 90 stupňů, změně barvy slupky, hnědnutí jader a příjemné vůně
Vždycky podle sousedových jablek
Každý rok vyhlašuje zralost jablek expertní skupina ministerstva zemědělství, odrůdu po odrůdě
1/15