Jak zpracovat a konzervovat větší úrodu rajčat Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Pokud se vám podařilo vypěstovat dostatek statných a dobře plodících rostlin rajčat, možná nebudete vědět, co s úrodou. Přitom lze rajčata zpracovat a uskladnit velmi jednoduše, buďto samotná a nebo i s jinou zeleninou. Budeme konzervovat.

Rajčata chutná i nechutnající

Pravda, rajčat jsou v obchodech celoročně plné pulty, ovšem jejich cena kolísá spolu s chutí, občas vylétne až neuvěřitelně a když pak tu drahocennost ochutnáte, musíte to vyplivnout. Aby rajčata vůbec vydržela přepravu a uskladnění, sklízejí se často ještě ne zcela zralá, jejich pěstování může být i hydroponické za umělého světla. Prostě chutná, voňavá a klidně i již přezrálá rajčata ze zahrádky by byla škoda nezpracovat. Jak je uchovat na horší dny? A jak je později využít?

Jak konzumujeme rajčata

Rajčata jíme samotná, posolená, přidat lze i pepř, děláme z nich rajčatový salát, saláty míchané, přidáváme je do různých omáček (ta rajská je vyloženě evergreenem) a polévek, lze je využít při grilování a podobně. Rajčata si však také kupujeme v podobě rajského protlaku, kečupu, jako konzervovaná loupaná i neloupaná, jako součást různých směsí, například zeleninového leča. Kdo by nemiloval rajčata, jablka veskrze rajská, pocházející z jižní Ameriky (Peru a Ekvádor, kde indiáni objevili rostlinu v přírodě, načež zdomácněla v Mexiku). Pokud severoamerické brambory kdysi nasytily hladovějící chudinu Evropy, pak právě rajská jablíčka přinesla novou, neopakovatelnou chuť a zdraví a to již v 16. století, kdy prorazila v Itálii a Francii. Rajčata vyvažovat zlatem!

Co rajčata obsahují?

Rajská jablka jsou velice šťavnatou zeleninou, která obsahuje až s 94 % vody, ovšem také vlákninu, bílkoviny, škrob, lehce stravitelné cukry, organické kyseliny, pektiny, vitamin C, karoten, vitaminy B1 a B2, kyselinu listovou a z minerálů především draslík, sodík, hořčík, fosfor, vápník, měď a jód. Jediným problémem rajčat je obsah toxického glykosidu solaninu v nedozrálých plodech, kvůli kterému jsou tyto plody mírně jedovaté. Abyste se však otrávili, museli byste sníst několik kilogramů nezralých, tepelně neupravovaných rajčat, což je i pro jejich odpornou chuť v raném stádiu zralosti nereálné. Navíc tento glykosid zlikvidujeme vařením a proto se nezralá rajčata, která již musíme kvůli počasí sklidit, přidávají například do čalamád. Nesmíme jich ale být více jak 20% celkového obsahu směsi. Krásně vyzrálá rajčata jsou naopak doporučována lékaři lidem s dnou, trpícím revmatismem, nemocemi krevního oběhu, problémy s tvorbou krve a onemocněními ledvin. Indové dokonce vtírají rozdrcená rajčata do pokožky hlavy, prý povzbuzují růst vlasů. V kosmetice se rozmačkanými rajčaty pro změnu léčí špatná pleť, účinný je zde především karoten, ovšem nejde o pravou léčbu, karoten prostě pokožka zabarví více do červena.

Jak konzervovat rajská jablka

Vždy se doporučuje rajčata určená ke konzervaci spařit horkou vodou a oloupat, ovšem zavařovali jsme doma rozdrcená rajčata i se slupkou, která jsme povařili a jako konzervant použili sůl. Nevím, kde se na zvyk s loupáním rajčat přišlo, ale jejich slupka vůbec není na škodu, obsahuje kromě jiného i mnoho vlákniny. Pokud přece jen trváte na odstranění slupky, kromě spaření horkou vodou pomůže také zamražení, ale je to zdlouhavé, protože rajčata musí zmrznout a znova rozmrznout a navíc, kdo má dostatečně velký mrazák, že …? Po spaření či rozmražení rajčat stačí vzít malý, špičatý nožík a slupku ze všech plodů postupně stáhnout. Práce na hodiny a přitom úplně zbytečná.
 

Rozvařená rajčata a nebo zeleninové lečo

Ten nejjednodušší způsob zpracování rajčat, jaký jsme popsali výše, tedy jejich očištění (omytí), vykrájení nevzhledných částí, rozřezání na menší kousky, rozvaření a podrcení za přídavku soli, je zcela univerzální. Taková rajčata pak využijeme do jakýchkoli teplých pokrmů. Chcete rychlou omáčku na špagety? Chcete rajskou omáčku či polévku a přišli jste domů pozdě? Žádný problém!

Pokud navíc spolu s rajčaty podusíte ještě papriky, na drobné kousky nasekanou cuketu, cibuli, ačokču a nějaké bylinky, zavaříte si takzvané lečo. Přijdete domů, vyklopíte na pánvičku, krátce podusíte, dochutíte, klepnete několik vajíček, případně přidáte na kousky nakrájenou uzeninu, klidně i pikantnější, kdo chce, přidá trochu chilli (to lze již před konzervací) a je hotovo. Naprostý zeleninový ráj!

Pasta z rajčat

Vyrobit si též lze takzvanou rajskou pastu z rajčat (ta musí výrazně převažovat ostatní suroviny , jejich objem), paprik, případně i chilli papriček, cibule, jablek, česneku, pepře, tymiánu, bazalky, bobkových listů, soli, cukru a octa. Úmyslně neuvádíme poměr, jelikož ten si každý namíchá dle svých chuťových pohárků. Vše vaříme společně do podoby husté kaše, přičemž dochucování solí, cukrem a octem si necháme až na závěr, opatrní musíme být s množstvím koření, hlavně pepře a chilli. Poté, co směs dochutíme, znovu ji vaříme, necháme zchladnout, rozmixujeme a kdo chce řidší pastu, může výsledný produkt ještě propasírovat přes síto. Poté směs vaříme až do odpaření přebytečné tekutiny, ještě za horko vložíme do čistých sklenic a v uzavřených sklenicích sterilizujeme cca 10 minut za teploty 95 °C. Kdo má zavařovací hrnec, nemusí nic hlídat!

Oblíbený domácí kečup

Oblíbený kečup bez takzvaných Éček je také jednoduchý. Čím přezrálejší rajčata použijeme do kečupu, tím lépe a tím bude výrazně červenější, tedy v případě rajčat červených (mohou být i žlutá, oranžová, zelenočervená – tygrovaná apod.). Nikdy však nesmíme použít (u žádné ze směsí) rajčata plesnivá! Do několika kg rajčat přidáme několik jablek (ale nemusíme), několik cibulí, sůl, cukr, ocet, hřebíček, skořici, nové koření a pepř. Obsah koření a poměry můžeme samozřejmě měnit dle chuti. Směs opět rozvaříme na kaši a dochutíme, opět povaříme, necháme zchladnout, rozmixujeme, propasírujeme (u kečupu je to důležité!) a opět ještě chvíli povaříme. Směs musí zhoustnout, ale ne tak, jako je tomu v případě pasty. Horkou směs nalijeme do malých čistých skleniček a sterilizujeme cca 20 minut při teplotě 85 °C.

Čatní a mnohé jiné směsi

Vlastně je to tak, že jednotlivé směsi nesou své názvy podle obsahu. Například čatní obsahuje rajčata, cibuli, bazalku, rozemletý, sušený zázvor, mletý pepř, tlučený hřebíček, hořčici (jakou?), sůl a ocet. Možností je ale vlastně nekonečná řada. Nakonec lze rajčata i zavařit v celku podobně jako třeba okurky a nebo loupaná.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com