Dobrý den, stavební úřad nám vydal územní souhlas s umístěním stavby jednopodlazniho montovaného dřevěného zahradního domku (do 25 m2).

Cituje z vydaného územního souhlasu: Záměr splňuje všechny podmínky podle § 96 odst. 1, 2 a § 90 stavebního zákona. Stavbu lze podle § 119 odst. 1 stavebního zákona užívat bez oznámení stavebnímu úřadu i bez kolaudačního souhlasu. Stavební úřad upozorňuje stavebníka na povinnosti dané § 152 a 160 stavebního zákona.

Nejsem si úplně jistý, které z ustanovení v § 152 a 160 se týkají tohoto druhu stavby a které ne. Můžete mi prosím laicky vysvětlit co teda musíme ještě podle zákona udělat v průběhu a po dokončení stavby?

Děkuji

Odpověď Podívejte, § 152 stavebního zákona hovoří (obecně) o stavebníkovi. Důležité je, aby se při stavbě choval zodpovědně, dodržoval bezpečnost práce a chránil životní prostředí. Tlumočím to volně.

To znamená, aby nosil pevnou obuv, neřezal motorovou pilou, pokud to pořádně neumí (a hlavně aby u toho nebyl v plavkách), aby dále dbal na třídění a odvoz odpadů a hlavně nepopíjel pivo při práci… Prostě vemte to zdravým selským rozumem.

V bodě 2 se hovoří o projektovoé dokumentaci – tu prakticky (kromě situace) u takto jednoduché stavby nemáte. V bodě 3 jsou pak povinnosti, které spadají až na složitější stavby, které podléhají ohlášení (dnes prakticky všechny rodinné domy).

§ 160 pak zase ukládá povinnosti především u staveb složitějších, ale vaši stavbu můžete budovat svépomocí a jen nad sebou mít odborníka (toto ale nikdo nekontroluje, šetří se to a kdyby se stal úraz.

Ale když už píšu, úplně jednoduchá činnost, může dopadnout špatně, když se u toho nemyslí. Jeden náš kutil si dělal plot si vzorně podél strouhy zabetonoval ocelové sloupky na plot. Všechny vzorně podle šňůry rovně jako když střelí. Pak si přinesl prodlužovák a na dvou místech každý sloupek provrtával (nahoře a dole) kvůli natažení drátu. U třetího sloupku mu podjela noha, sklouzla do 15 cm hluboké strouhy s vodou a vrtačka mu tam sletěla taky. Bohužel zemřel….. Tak hlavně u toho myslet, v tomto případě text předpisu je opravdu vedlejší. Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování