Dobrý den, měl bych dotaz ohledně provozovny - truhlárny. Podnikám v tomto oboru a za účelem dalšího rozvoje podnikání jsem koupil RD v zástavbě kde na dvoře je postavena dílna (cca 200m2). Budova je z roku cca 1935 a truhlárna zde byla "oficiálně" provozována. Jsou zde průmyslové rozvody elektřiny, vlastní elektroměr, stropy 3,1m a bylo zde zaměstnáno asi 8lidí. Dokonce se podařilo dohledat číslo provozovny. Za minulého režimu byla budova zabavena, následně vrácena v restituci. Bohužel se nikomu nepodařilo dohledat jakékoliv plány nebo dokumenty k budově - ani v archivu místního stavebního úřadu. Budova nemá ani vlastní číslo parcely - na katastrální mapě je pouze ohraničena a označena tečkou - jako vedlejší stavba. Na stavebním úřadě mi bylo doporučeno ať do toho raději "nešťourám" a normálně tam pracuji, ale to je samozřejmě problém jelikož si tam nemůžu napsat provozovnu a oficiálně tam vyrábět. Chtěl bych se tedy zeptat jaký by byl správný postup, aby zde mohla být zase oficiální díla a zda je to vůbec reálné, když je to v řadové zástavbě rodinných domů - dílna je samostatně stojící ve dvoře. Děkuji za odpověď


Odpověď

No, nešťourat, taky jsem to už někomu řekl. Ale zde by se měl udělat tzv. pasport stavby (od projektanta) se vším všudy. Stavební úřad by k tomu měl chtít nové vyjádření hasičského záchranného sboru, MěÚ odboru životního prostředí (piliny jsou nebezpečný odpad) a závazné stanovisko Krajské hygienické stanice. Případně ještě vyjádření z hlediska ovzduší, pokud je tam kotel.

A může tam být ještě něco jiného. Asi by to k tomu chtělo doložit nový geometrický plán, aby provozovna dostala své parcelní číslo, případně následně i číslo popisné. Takž papírů docela dost a může se tam něco na chvíli zadrhnout. Ale takovouto dílnu bych i já chtěl mít v pořádku. Tak znova hurá na stavební úřad a řekněte jim , že živnostenský úřad vás nutí byste to měl v pořádku. Nedejte se odbýt a ať vám pomůžou, bude to větší dřina než někomu vyrobit misník.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování