Dobrý den,
budeme nakupovat pozemek na kterém je rozestavěná nová dřevostavba, kterou budeme dokončovat. A mám pár dotazů.

Je nutné přepisovat stavební povolení pokud je psáno na původní majitele?

Koukala jsem že je u některých nových staveb je možnost se osvobodit od platby daně z nabytí nemovitosti, za jakých podmínek?

Pokud bych jí platila, tak jí platím z hodnoty za kterou jí teď kupuji nebo až po dokončení a kolaudaci kdy bude mít jinou hodnotu?

A jestli jsou ještě jiné záležitosti na které si mám při této koupi dávat pozor nebo nezapomenout?

Děkuji. Díky za odpověď

Odpověď Asi odpovím na první půlku dotazu. Ze zákona stavební povolení, ohlášení …. automaticky přechází na nového vlastníka. Je to potřebovat chápat tak, že získané právo provést konkrétní stavbu přechází na nového majitele. Musí dodržet podmínky původního povolení, tedy i projektovou dokumentaci.

Ovšem v praxi se stává, že pro dofinancování hypotékou banka podmiňuje úřední změnou stavebníka. Někdy nový vlastník potřebuje stavbu trochu upravit a tak žádá o souhlas změny stavby v jejím průběhu a v tom případě zároveň zažádá i o změnu stavebníka – je to „za jedny peníze“.

Když se stavba dokončí, zakončení stavby se už vede vždy na nového majitele.

Co se týká daní, nejsem informovaný, nic jsem v poslední době neprodával. Ale asi bych se zeptal na finančním úřadě, kam spadáte. Ono se to totiž může po republice lišit. A daně je dobré znát dopředu, nenechat se zaskočit – mohl bych to zjistit u nás, ale opravdu se raději zeptejte tam kam patříte.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování