Dobrý den, MěÚ nám nepovolil ČOV a nechal nás na vlastní náklady vybudovat přípojku kanalizace a vody protlakem (nepovolil nám překop) v délce cca 80m. Nebudu psát jaká neskutečná suma to byla, ale ani odůvodnění, že je to nákladná investice názor město nezměnilo. Teď jsme se dozvěděli, že sousedovi cca o 20metrů dál povolili čističku a to měl stejnou možnost napojení se na kanalizaci i vodu z hlavní cesty jako my. Jak v tom to případě postupovat, chceme po městě, aby nám finančně pomohlo, popřípadě zafinancovalo určitou část, nebo to máme řešit soudní cestou, že v našem případě to nešlo a v tom druhém ano? Oba jsme měli možnost se napojit, ale on nemusel. Prosím o radu v případě odkázání se na nějaký odkaz. Mockrát děkuji.


Odpověď

Toto je hodně nepříjemný dotaz…vůbec bych se nedivil, kdyby v tom byla politika.

Ale i zákon říká, že můžete zažádat o stavební příspěvek § 138 st. zákona. Tam bych uvedl, že de facto vám toto nákladné řešení bylo nařízeno a že potřebujete finanční pomoc.
No, asi vám nic nedají, ale za rok budou komunální volby a pak to zkusíte znovu a znovu. Z mého pohledu je ale 1000 x lepší mít drahou přípojku, než žumpu na vyvážení, ale i než ČOV. Pokud by soused dodržoval předpisy, tak provoz ČOV vyžaduje spoustu papírů (rozbor vody, provozní řád….) a toho budete ušetřeni. Víte v této souvislosti si vzpomenu na souseda z chaty, vždycky když něco po obci potřeboval, tak šel hrát se starostou tenis. A vždy ho nechal 2 x po sobě vyhrát a pak příští den nesl na úřad žádost. Na Silvestra nám pak říkal, kolikrát starostu musel za ten rok nechat vyhrát. … a z jeho strany to byla opravdu oběť, v mládí hrával tenis závodně a zakládal si na tom jak ještě v šedesáti je fakt dobrý….

Držím palce.

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování