Dobrý den, můžete mi poradit s odstraněním betonového sloupu z mého pozemku? Neexistuje věcné břemeno, moji rodiče ani prarodiče nebyli nejen informováni a ani nedali souhlas s umístěním betonového sloupu, moji předkové nikdy nebyli finačně odškodněni za umístění sloupu ,tehdy na jejich soukromém pozemku. V polovině ledna 2023 jsem předala panu starostovi žádost o odstranění betonového sloupu,kdy mi sdělil ,že obec má v plánu ze sloupu odstranit nefunkční zařízení veřejného rozhlasu. Protože jsem nedostala vyrozumění od pana starosty,tak jsem v dubnu 2023 jednala s panem starostou na OÚ osobně, kdy mi zvláštním způsobem sdělil, že je dost času na vyřešení mého požadavku. Betonový sloup neplní žádnou funkci mnoho let. Nedaří se mi zjistit ,kdy tento sloup byl umístěn na ,nyní, mém soukromém pozemku. Ale odhaduji ,že to bylo před rokem 1989. Jak mám postupovat , aby sloup byl odstraněn a aby starosta,zastupitesltvo, komunikovalo jak má? Děkuji za radu Š.Tůmová Bojanovice


Odpověď

Požádal bych stavební úřad o svolání kontrolní prohlídky. Tam bude stavební úřad psát protokol. Dopředu se nachystejte a uveďte nejlépe krátce a v heslech (v podstatě to co jste napsali). Myslím, že je účelné vystupovat tak, že vám sloup vadí, že nikdy nebyl povolen ani vlastníkem pozemku ani žádným úřadem, ale že se chcete rozumně domluvit.
Prostě je vám to nepříjemné, ale jste ochotni (pokud se nedojde k dohodě), jít k soudu. To je potřeba aby z vašeho jednání bylo zřejmé. Taky klidně řekněte, že příště si budete muset vzít advokáta…. Myslím, že je to taková hra. Ve skutečnosti bych váhal se s obcí soudit – to s ohledem do budoucna.

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování