Dobrý den, předem se omlouvám za obsáhlý dotaz. Před rokem jsme s manželem koupili pozemek (jedná se o dva pozemky na sebe navazující) celkem cca 780 m2. Jeden pozemek je určen pro rodinnou rekreaci a momentálně na něm stojí chata 40 m2. Druhý je veden jako zahrada. Než jsme jej koupili, ptali jsme se na úřadu na možnost změny územního plánu na stavební parcelu a bylo nám řečeno, že v tom nebude žádný problém. Nyní po roce jsme se ptali, jak to vypadá s naší žádostí a dozvěděli jsme se, že se bude řešit až v roce 2011, ale že nemáme se změnou počítat, protože se jedná o 3 pozemky na kraji obce, které nejsou určeny pro zástavbu rodinnými domy. Kdyby nám tohle řekli před rokem, samozřejmě bychom pozemek nekoupili (stál téměř 1 milion Kč a museli jsme si na něj vzít hypotéku). Chtěla jsem se zeptat, jak z této situace "ven". Rádi bychom postavili objekt k trvalému bydlení. Je možné na pozemku postavit srub? Je nějaký limit, jak může být velký? Popřípadě, bylo by možné postavit na každém pozemku "samostatnou" chatu, která by byla propojená a vznikl tak objekt alespoň 80 m2? Omlouvám se, že se takto ptám, ale dostali jsme se do slepé uličky a nevíme jak z ní ven. Prodat pozemek někomu jinému s vědomím, že zřejmě nikdy nebude stavební nám přijde krajně nefér. Díky moc

Odpověď

V dané situaci nebude pravděpodobně důležité, zda chcete postavit srub nebo zděnou stavbu. Velikost staveb rodinných domů, či objektů pro rekreaci není ve stavebním zákoně ani v příslušných vyhláškách stanovena, může však být omezena územním plánem obce. Pokud se rozhodnete rozšířit stávající chatu o novou půdorysnou plochu, nerealizovali byste novou stavbu, ale přístavbu stávající stavby. I tato přístavba ale musí být v souladu s územním plánem.
Důležitou skutečností pro zástavbu pozemků je však to, aby byly řešeny územním plánem a aby územní plán zástavbu těchto pozemků navrženým typem stavby připouštěl. Snahou zpracovatelů nového stavebního zákona bylo, aby byly v obcích nejdříve vyčerpány rezervy pro novou zástavbu a až poté byly umožněny změny územního plánu, směřující k nové zástavbě mimo území řešené územním plánem. Je však smutné, že jste od příslušného orgánu obdrželi dvě rozdílné informace, z nichž první ovlivnila Vaše rozhodování při koupi pozemků. Bez podrobnější znalosti místních podmínek Vám však nemohu poskytnout uspokojivou odpověď.

Jan Krátký