Dobrý den,máme starší domek a rádi bychom ho zateplili. Jedná se o klasickou "nudli", kdy všechna okna jsou na jih a na severní straně je pouze metrová ulička mezi domy. Špaletová okna jsme nyní měnili v rámci zelená úsporám za dřevěná eurookna s trojsklem. a půda je také zateplená 200mmm vrstvou minerální vlny.
Můj dotaz se týká zeteplení fasády. Jak silný polystyren bychom měli dát? Zdi jsou 45cm, cihlové. Zvažujeme 12 nebo spíše 14cm.
Bylo nám řečeno, že i 10cm stačí, ale myslím, že to je málo.
Děkuji za odpověď.
Žaneta Bohdanová

Odpověď

Při návrhu tloušťky dodatečného zateplení je potřeba vyjít z posouzení stávající stěny a normových požadavků.

Ty stanovuje současná platná norma ČSN 73 0540-2. Norma rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby v případě dodatečného zateplení byla již naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).

V současné době se do normativních hodnot doplňují požadavky na hodnoty „U“ pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Budou sice povinné až za několik let, ale u staveb s dlouhou dobou užívání by se měly začít zvažovat již dnes. Hodnoty součinitele prostupu tepla U se dostanou na cca 0,15 až 0,1 (W/m2.K).

Stěna z plných cihel tloušťky 45 cm má hodnotu součinitele prostupu tepla U cca 1,3 (W/m2.K). Pro splnění minimálního požadavku dle normy by bylo potřeba použít 8 až 10 cm polystyrénu nebo minerální vaty (tloušťku je potřeba stanovit dle tepelné vodivosti konkrétního izolantu), pro splnění doporučení 12 až 14 cm izolantu. Většinou se navrhuje 16 cm, do této tloušťky se dají použít levnější hmoždinky s plastovým trnem. Pro nízkoenergetický standard by bylo potřeba zesílit izolace i na půdě a zateplit podlahy, na stěny by se pak muselo dát 20 cm a více izolace a dále řešit nějaký způsob rekuperačního systému větrání.

Doporučil bych tedy zateplit alespoň 16 cm a vyřešit dobře tepelné mosty – tedy zateplení soklové části a základu alespoň 60 cm pod terén deskami extrudovaného polystyrénu 10 cm, zajistit návaznost izolací stěny a na půdě, dobře vyřešit zateplení ostění oken a pod parapety apod. Rovněž je potřeba uvážit vlhkost zdiva a tomu přizpůsobit technologii zateplení.

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice