Dobrý den,



řeším zřízení elektrické přípojky k pozemku, který vlastníme ž několik generací. Obec ho zahrnula do územního plánu jako stavební. Nicméně jsem narazil a to s tím za majitel cesty, která se má podkopat jsou Lesy ČR a ti nám nevydají souhlas k realizaci. Odůvodnění je, aby nebyla silnice nijak blokována např. stojícím vozidlem na krajnici. Během posledních dvou let vydali na 3 pozemky z toho jeden sousedící povolení. Bohužel na obec se s pomocí nelze obrátit. Nechápu vůbec jak obec mohla zahrnout pozemky do územního plánu jako stavební a nevyřídit už tehdy nějaký souhlas, protože museli vědět že sítě budou křižovat tuto silnici. Prosím o radu na koho se obrátit.



Děkuji přeji hezky den.


Odpověď

Toto opravdu žádný územní plán nemůže řešit, to patří až do navazujících řízení….Ve většině případů se přípojka dá vymyslet jinou trasou a cestě se vyhnout. Nebo je možné s Lesy ČR vyjednávat o podvrtu – a navrhnout jim podmínky, že případné vozidlo při práci bude stát na vašem pozemku. Čili jednat a jednat a jednat.

Máme případ, že v místní části města je v územním plánu lokalita zastavitelného území, ovšem středem musí být zhotovena nová komunikace, jinak ty parcely nejde připojit. A všechny pozemky jsou privátní, město tam nic nevlastní. Ti lidi se mezi sebou nejsou schopni domluvit, takže niko z nich nemůže stavět. A jejich argumenty jsou obdobné, proč, proč, proč je to tedy v územím plánu….

A to základní, kolik lidí by dalo nevím co, aby se jejich pozemek dostal do územního plánu. Cena zemědělského pozemku je např. 90 KČ/ m2 cena pozemku zahrnutém do územního plánu je u nás kolem 4000 Kč/m2 a i když nyní se sousedy nelze najít dohodu o zřízení cesty (jednou snad přece ano) tak např. pro banku jako ručení je to výhra….

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování