ČESKÉSTAVBY.cz - vše o stavbě, zahradě a bydlení

Články, rady, tipy a návody - stránka 697

Exteriér Interiér Specialisté Stavební firmy, služby a řemesla Stavební materiály Stroje, nářadí Tiskové zprávy Hobby Zobrazit další kategorie
Keramické stropy JIST®OP

Keramické stropy JIST®OP

Výrobce komplexního cihelného systému pro hrubou stavbu firma HELUZ cihlářský průmysl v. o. s. vyrábí a na trh dodává dva typy stropních konstrukcí. Jedná se o keramické stropy JIST®OP a keramické stropní panely HELUZ.
Keramické stropy JIST®OP jsou léty prověřeným a pro obytné budovy nejčastěji používaným typem stropní konstrukce. Strop je tvořen keramobetonovými stropními nosníky, cihelnými vložkami MIAKO a nabetonávkou. Tento typ stropní konstrukce je vhodný pro světlé rozpětí místností od 1 250 do 8 000 mm.

Lícové zdivo nabízí neskýtané možnosti

Lícové zdivo nabízí neskýtané možnosti

Lícové cihly jsou ekologicky nezávadný stavební materiál s minimální nasákavostí, vynikající pevností a mrazuvzdorností. Mají mimořádnou odolnost proti všem povětrnostním vlivům. Sotva nějaký jiný stavební materiál nabízí tolik rozličných možností k realizaci Vašich kreativních nápadů.
Lícové cihly mají mnoho předností, které plně využijete zejména při použití na obvodovém vrstveném zdivu. Dále se úspěšně používají na komíny, zahradní zídky a ploty, na zahradní grily a krby apod. Díky svým vynikajícím vlastnostem jsou lícové cihly vhodné všude tam, kde je třeba vytvořit trvale krásné, kreativní prostředí nepodléhající času a nekladoucí si takřka žádné nároky na údržbu.

Skalka plná barev

Skalka plná barev

Velice oblíbené je pěstovat rostliny ve skále či obložené balvany. Mnozí si takovou „skalní zahrádku“ zřídili na chatách, chalupách nebo u rodinných domů. Někteří se též snaží skalku vybudovat uměle, jiní nemají skrz terén jiné volby. Jisté však je, že správným osazením rostlin vydrží skalka živá do dlouhého podzimu. Důležité je vybrat vhodné místo. Ideální je pro tento účel zvolit takovou část, která bude během dne mírně zastíněna. Budeme mít tak otevřené možnosti při výběru rostlin, které mají individuální nároky. Nevhodné je však stanoviště pod stromy. Kořeny stromů nazvedávají kameny, navíc spadané podzimní listí by mohlo rostliny zahubit.

Kdo by neznal sukulenty

Kdo by neznal sukulenty

Stejně jako kaktusy tak i sukulenty našly své příznivce. Nejsou náročné na pěstování, takže se jejich péče snadno mohou ujmout i děti. Sukulentní rostliny se staly zájmem nejen laiků, alé také sběratelů. Existuje na tisíce druhů těchto rostlin, je tedy co obdivovat.
K sukulentům patří ty rostliny, které mají dužnaté listy nebo stonky, které jim umožňují zásobovat v nich vodu. Skupina sukulentů je velice rozmanitá co do tvaru a svých rozměrů.

Pozor, soukromé hranice

Pozor, soukromé hranice

Pod pojmem hranice se nám spíše vybaví pojem v souvislosti s cestováním. Ale neméně významný je to pojem i v poměrně soukromé záležitosti jako je hranice pozemku. Od nepaměti si lidé vyhraňují své pozemky a tím tak dávají okolí najevo svá práva a své vlastnictví. Jednoduché ploty se objevily už u prvních trvalejších lidských obydlí. Člověk začal pěstovat obilí a také chovat domácí zvířata, a to všechno potřeboval oplotit. Materiál se volil takový, jaký byl po ruce: větve, kusy dřeva, kámen. Tato zásada plotů přetrvala staletí a je tu dodnes, jen množství materiálů k výstavbě jaksi mnohonásobně přibylo.Vzorem nápadů a tvarů oplocení by mohla být Anglie – ne nadarmo v ní vznikl první přírodní park vůbec.

Jak pracovat dlouho a bez námahy?

Jak pracovat dlouho a bez námahy?

V dnešním přetechnizovaném světě se i kutilové spoléhají na schopnosti strojů více než na vlastní sílu. Každý si přeci chce práci ulehčit a pokud to jde tak snadno, jako v případě akumulátorových šroubováků, není se čemu divit.
Akumulátorové šroubováky či vrtačky jsou na našem trhu dělníkům k dispozici již delší čas. Nyní však výrobci přišli s novinkou – nabídli šroubováky a vrtačky nové generace, v nichž je jako zdroj energie použita lithium-ionová baterie, kterou jsme doposud znali jen z mobilních telefonů nebo digitálních fotoaparátů.

Nízkoenergetický dům je řešením do budoucna

Nízkoenergetický dům je řešením do budoucna

Slyšeli jste již o tom, že samotný dům může šetřit? Existují ekologické stavby, které vám ušetří během samotného bydlení spoustu peněz, které byste museli vynaložit za energie. Vzhledem ke stále vzrůstajícímu tempu růstu cen za energie je o čem přemýšlet. Řešením je nízkoenergetický rodinný dům.
Dříve při budování nízkoenergetického rodinného domu bylo třeba sáhnout hlouběji do kapsy. Nyní je však situace jiná. Ekologický dům vyjde zhruba na stejné peníze jako dům neekologický. Existují také firmy, které se speciálně věnují těmto stavbám, tedy již mají v tomto ohledu značné zkušenosti.

Jak zabezpečit byt nejen před dovolenou?

Jak zabezpečit byt nejen před dovolenou?

Statistiky každoročně upozorňují na nebezpečí vykradení bytu, které není zdaleka jen záležitostí letního období. Zabezpečení vašeho bytu věnujte pozornost průběžně celý rok. Návštěva zlodějů v bytě či domě nepřináší jen materiální škodu, ale i psychický šok, který je způsoben zásahem do soukromí, pocitem ohrožení a křivdy i ztrátou předmětů s osobní hodnotou. Odstraňováním následků a škod to končí, čím to však začíná? V prvé řadě předcházením „návštěvy“ vašeho domova nevítanými hosty.

S topením začněme od podlahy

S topením začněme od podlahy

Neviditelné topení. Tak by se s trochou nadsázky mohlo nazvat podlahové vytápění, které nás i přesto, že je nemáme na očích, může svými vlastnostmi velmi příjemně překvapit.
O podlahovém vytápění mnozí odborníci hovoří jako o zdroji tepla pro budoucnost. I když je zabudované v podlaze, vytápění tímto způsobem je nejen mnohem efektivnější, ale také energeticky méně náročné než klasické metody ohřívání vzduchu v bytě.

Harmonie přírodního kamene

Harmonie přírodního kamene

Ještě mnohem dříve, než kam sahá vývoj člověka, vznikaly během dlouhé historie Země nádherné kameny jako impozantní svědectví přeměny přírody. Rozmanité podoby kamenů a jejich individuální možnosti využití jsou dodnes jedinečné. Pokud tímto „historickým“ materiálem obohatíte svůj příbytek, budete si tak moci každý den vychutnávat kouzlo přírodního kamene. Jeho využití je opravdu všestranné. Dnes se seznámíme s jeho uplatněním v exteriérech.

Vzpomenout si na zimní mrazy se vyplatí i v červenci

Vzpomenout si na zimní mrazy se vyplatí i v červenci

Přišlo léto a po dlouhé zimě se nám již nechce myslet na mrazivé počasí, kdy jsme doma museli neustále přikládat do kotle, abychom vytvořili útulný domov. České domácnosti letos vydaly horentní sumy za topení a meteorologové hrozí, že příštích několik desetiletí to nebude jiné. Ceny energií navíc neustále stoupají a ČEZ se svými cenami snaží přiblížit standardu v západních zemích Evropské unie.
Právě proto bychom se za zimou měli ještě jednou ohlédnout a popřemýšlet, jak příští rok ušetřit, aniž bychom domov proměnili v mrazivou jeskyni s vnitřní teplotou 15°C.

Proč se rozhodnout pro keramické zdivo?

Proč se rozhodnout pro keramické zdivo?

Zasadit strom, zplodit syna a postavit dům. To bývají pomyslná tři přání většiny mužů. Ať už je pořadí jakékoli, v každém případě je důkladná rozvaha na místě. V té poslední v pořadí se vám pokusíme poradit.
Ono totiž postavit dům není věc jednoduchá a od samého začátku vyžaduje postup promyšlený a uvážlivý. Každý stavitel vždy stojí před zásadní otázkou – z čeho dům postavit?
Jaký je dnes optimální materiál? Vědomí, že dům nestavíme na rok, dva či jinak krátkou dobu, ale na dlouhá desetiletí, správnou volbu materiálu jenom umocňuje.

Než si dům oblékne nový kabát

Než si dům oblékne nový kabát

Šaty dělají člověka – praví jedno staré přísloví. Dnes by se dalo poopravit a význam přenést na výraz – šaty dělají nejen člověka. I fasáda cosi vypovídá o charakteru nejen domu, ale i jeho majiteli.
Fasáda by měla být pýchou domu. Přestože dům může být v absolutním pořádku, ze zanedbanou fasádou působí často nevábně. Ovšem krása není všechno, a tak by tento “nový oblek domu“ měl nejen dobře vypadat, ale zároveň by měl plnit svou hlavní roli – chránit nosnou konstrukci před povětrnostními vlivy.

Radiátor - teplo, po jakém toužíte

Radiátor - teplo, po jakém toužíte

Způsoby, jimiž si lidé zajišťují teplo, prošly od úsvitu dějin mnoha proměnami. Kromě otevřeného ohniště, krbů, kachlových kamen či vynálezu centrálního topení patří k základním kamenům vývoje vytápění také speciální těleso, které dostalo název radiátor. První litinový radiátor byl údajně vyroben v druhé polovině 19. století americkým průmyslníkem Williamem Baldwinem.

Jak začít pěkně od podlahy?

Jak začít pěkně od podlahy?

Zařizujete si nový byt, dům a řešíte, jakou podlahovou krytinu zvolit?
Není to zas až tak jednoduché. Ne snad proto, že by nebylo z čeho vybírat, ale právě naopak. Jak se v této bohaté nabídce správně orientovat se vám pokusíme poradit radami přímo od odborníků a zároveň vám nabídneme i aktuální novinky.

Máte rádi dřevo?

Máte rádi dřevo?

Máte rádi dřevo, ale zároveň máte obavy, zda dřevěná podlaha není choulostivější na drobné nečistoty a náročnější na údržbu? Aby takováto podlaha dobře sloužila a stále vypadala jako nová, je nezbytné ji náležitě povrchově upravit. Péče se opravdu vyplatí, vždyť přestože existuje velký počet různých podlahových krytin, svou popularitu a oblíbenost si dřevěná podlaha stále ponechává.

Barevná kouzla doma

Barevná kouzla doma

Barvy jsou trvalou součástí našeho života a ovlivňují lidské prožívání a náladu. Stačí si uvědomit, jak na nás působí probuzení do deštivého dne, kdy je vše zahaleno do šedivého oparu, a naopak slunečný den s modrou oblohou. Psychologie barev, neboli jak barvy působí na vnímání člověka a jeho nálady, využívají velké firmy na celém světě. Síť občerstvení Mc Donald´s ladí své restaurace do žlutočervena, neboť právě žlutá a červená barva příznivě ovlivňují naši chuť k jídlu.

Proč dřevěná okna?

Proč dřevěná okna?

Dřevo je tradiční přírodní materiál, který splňuje i ty nejnáročnější stavebně-technické, izolační a estetické požadavky současnosti. Ze všech materiálů používaných pro výrobu oken má nejnižší součinitel tepelné roztažnosti, nejmenší koeficient tvarových změn, vyniká vysokou pevností při relativně nízké hmotnosti a vyznačuje se dobrými tepelně izolačními vlastnostmi a požární odolností.
Je to materiál s nezaměnitelnou charakteristikou, který působí příjemným a teplým dojmem a přináší do místnosti dotek přírody. Životnost dřevěných oken je při použití moderních technologických postupů takřka stoletá a samotná výroba oken je ekologicky šetrná a nezatěžuje životní prostředí.

Jak správně vysadit stromky?

Jak správně vysadit stromky?

Pro většinu zahrádkářů je problém vysadit nový stromek, který si vybrali a který by se jim líbil ve vlastní zahrádce. Neví, co vše mají udělat před výsadbou, jak při výsadbě postupovat a jak správně o stromek následně pečovat.
Existuje mnoho specializovaných společností, které se o výsadbu nejen postarají, ale následně o ni pečují. Ale to není ono. Snad každý touží zasadit do své zahrady ,,svůj“ vlastní stromek.

Již v létě myslet na zimu

Již v létě myslet na zimu

Snad právě léto je tou správnou dobou nejen pro investici na dovolenou, ale i na výměnu oken. Stará okna jsou jednou z největších „žroutů“ peněz, protože netěsnosti v obvodu okenního rámu, popřípadě nedokonalosti v jeho uzavírání, propouštějí ven, hlavně v topné sezóně, teplo, které bychom samozřejmě raději měli doma a za které platíme víc a víc peněz.
Nemusí to být však jen okna stará, s únikem tepla se můžeme setkat i u oken nových – například neodborně namontovanými okenními rámy, které majitelům dělají rovněž stejnou medvědí službu. Z toho jasně vyplývá dobrá rada a zkušenost : opatřit si nová okna a oslovit spolehlivou firmu k jejich montáži.

Reklama