ČESKÉSTAVBY.cz - vše o stavbě, zahradě a bydlení

Články, rady, tipy a návody - stránka 696

Exteriér Interiér Specialisté Stavební firmy, služby a řemesla Stavební materiály Stroje, nářadí Tiskové zprávy Hobby Zobrazit další kategorie
Návrh elektroinstalace v bytě

Návrh elektroinstalace v bytě

Pod pojmem elektroinstalace si většina z nás představí nekonečnou spleť kabelů, součástek i úmorné vysekávání do panelů a jiné nepříjemnosti.
Dnes se s touto záležitostí spojují i příjemnější zážitky a dokonce víme, že zítra mohou být ještě příjemnější.
Klidně se o tom můžeme nechat přesvědčit i následujícími řádky.

Aby se lépe dýchalo

Aby se lépe dýchalo

Aby se nám opravdu lépe dýchalo, zvykli jsme si prostě otevřít okno nebo dveře a hotovo. Možná se to nezdá, ale je to dost důležité, protože v domě se činností člověka (vařením, kouřením i dýcháním), ale i bez přítomnosti lidí (vypařováním ze stavebních konstrukcí a nábytku) tvoří škodliviny, které větráním eliminujeme. Z tohoto důvodu se navrhují řešení, která místnost provětrají i bez našeho zásahu. Ještě dnes již výše zmíněné větrání otevíráním oken a dveří je z energetického hlediska neúsporné, navíc ztrácejí svůj smysl nákladné investice na zateplování budov. V dnešním článku vám poradíme s výběrem vhodného ventilátoru pro dům, byt, kancelář či sociální zařízení.

Když podlahu, tak na beton

Když podlahu, tak na beton

Pokud se rozhodneme rekonstruovat podlahu nebo zařizovat zcela novou, máme skutečně z čeho vybírat. Nabídka podlahových krytin je dostatečně široká a pestrá. Důmyslné systémy, jako například plovoucí podlahy, nám dokonce umožňují provést pokládku svépomocí. Ani ta nejkvalitnější podlahová krytina nám však nebude dokonale sloužit, nebudeme-li věnovat dostatečnou pozornost úpravě podkladní vrstvy. Tu by měla tvořit vrstva kvalitního betonu, který je dostatečně pevný a soudržný se spodní vrstvou podlahy.

Loft jako způsob vyjádření životního stylu?

Loft jako způsob vyjádření životního stylu?

Dříve jsme loftingové bydlení znali jen z amerických filmů nebo seriálů. Dnes se fenomén zvaný LOFT přiblížil i k nám. Je určitým symbolem vyjádření životního stylu, vzbouření se všem konvencím a zásadám. Že nevíte, o čem je řeč?
Lofty vnikají rekonstrukcemi starých průmyslových budov. V České republice existuje takových budov mnoho a málokoho by napadlo, jaký potencionál mohou skrývat. Jde o staré výrobní haly, sýpky či sklady.

Zatopme si efektivně i levně

Zatopme si efektivně i levně

Teplotně vydatné léto je u konce a zimní měsíce už pomalu začínají klepat na dveře. Nastal tedy nejvyšší čas zhodnotit, zda je topení v našem domě na dny plné mrazu dostatečně připraveno.
Pokud je náš zdroj tepla výkonný, můžeme si položit ještě otázku, zda je topení v našem domě také ekonomické. Rozhodnout se, zda si ponechat kotel na pevná paliva, nebo raději pro topení zemním plynem či některým z alternativních způsobů vytápění, však není jednoduché. Zvážit totiž musíme mnoho okolností, které jsou u každého uživatele individuální.

Čistička odpadních vod?

Čistička odpadních vod?

Jak vyřešit otázku likvidace odpadních vod? Ekologickým, ekonomickým a estetickým řešením jsou domácí čističky odpadních vod.
Čističky fungující na aerobním principu mají tři části – v základním předčištění se odstraní hrubé nerozpustné části, při biologickém čištění potom dochází k oddělení kalu a třetí částí je prostor na skladování produktů čištění.
Pokusíme se vám mj. poradit, jak domácí čistička odpadních vod funguje, jak naložit s vyčištěnou vodu z čističky a v neposlední řadě i s tím, na koho se obrátit v případě, že se rozhodnete pro vlastní čističku odpadních vod.

Betonová dlažba? – Proč ne

Betonová dlažba? – Proč ne

Ještě donedávna byl beton nejrozšířenějším stavebním materiálem na zpevnění chodníků a přístupových cest. Potom přišel „boom“ zámkové dlažby – tedy opět beton. Přestože se dnes do popředí dostávají i jiné materiály, betonová dlažba se stále využívá v hojné míře. Proč tomu tak je? Beton láká svou pevností, stálostí, přesností tvarů, ale i barevností.
Současný trh nabízí bohatou nabídku betonových výrobků.

Likvidace odpadních vod?

Likvidace odpadních vod?

Problémy spojené s výstavbou rodinného domu jsou nejednou noční můrou téměř každého, kdo se do tohoto zásadního životního úkolu pustil. Jedním ze svízelů je řešení kanalizace.
Problém je aktuální především na venkově, kde většinou není vybudovaná veřejná kanalizace jako ve městech. Jeden z důvodů, který zpomaluje vybudování kanalizace v menších obcích, jsou finance. Především proto jsou majitelé rodinných domů odkázáni řešit likvidaci odpadních vod vybudováním septiku nebo domácí čističky odpadních vod.

Dokážete si s malováním poradit sami?

Dokážete si s malováním poradit sami?

Pomocí malování a tapetování dokážeme obléci byt do nového kabátu. Věděli jste, že stěny bytu dokážou vyjádřit váš osobní vztah k bydlení? Na zdech se můžete seberealizovat. Z nepříjemného malování se tak může stát vlastně zábava. Vznikne ať už všední či nevšední dílo. Důležité ovšem je cítit se v takovém prostředí nejlépe.

Jak se starat o kaktusy

Jak se starat o kaktusy

Mnohé kaktusy zdobí okenní parapety, kde se jim nejlépe daří. Tyto pichlavé rostliny plné ostnů dokážou neopatrným přinést při poranění bolest, avšak vášnivým sběratelům radost, která přichází v době květu. Někteří kaktusům zcela propadli a tato vášeň je jen tak neopustí. Není čemu se divit…
Alfou a omegou celého úspěchu, jak přimět kaktus ke květu, je správná péče v létě a také v zimě, kdy vyžadují chladné stanoviště.

„Sousedské problémy“ s hlukem možná bude řešit vyhláška

„Sousedské problémy“ s hlukem možná bude řešit vyhláška

Na přípravě nových stavebních předpisů, které by vymezovaly limity pro hluk ze sousedství, se mimo jiné podílí i Evropské sdružení pro akustiku, které pracuje na společném expertním doporučení pro sladění metod a podmínek měření a systémů klasifikace v EU. K řešení akustických otázek nejen v bydlení dlouhodobě přispívají i produkty společnosti Rockwool.

Cihlová dlažba nepodléhá času

Cihlová dlažba nepodléhá času

Módním trendům nepodléhá jen oblečení, ale také nejrůznější vybavení bytu a domu. Výrobci se snaží svým zákazníkům nabídnou vždy něco nového, originálního. Nezapomínají ale ani na ty, kteří si potrpí na klasiku. Platí to i v případě obkladů a dlažby.
Současná nabídka dlažby a obkladů na trhu je opravdu veliká. Vybírat můžete podle vzhledu, kvality nebo ceny. Z nepřeberného množství vzorů, barev, formátů, povrchu vám půjde hlava kolem. Nejen výběr dlažby, ale i samotná pokládka je poměrně složitá. Proto jsme pro vás připravili článek na téma optimální zpracování cihlové dlažby.

Ušetřit znamená zateplit

Ušetřit znamená zateplit

Domy našich rodičů či prarodičů jsou většinou z plných pálených anebo nepálených cihel bez přídavné tepelné izolace. Domy postavené v sedmdesátých letech jsou z velké části z pórobetonu nebo lehčených tvarovek s omítkou, která měla plnit tepelně-izolační funkci. Sami jistě víte, že starším domům se dnes nevyhýbají problémy způsobené nedostatečnou tepelnou ochranou. A jestliže se v současnosti hovoří o zateplování velmi často, nezpůsobuje to módní vlna, ale změna pohledu na tepelnou ochranu budov.

Rekonstrukce ano – či ne?

Rekonstrukce ano – či ne?

Mnoho rodin přemýšlí o koupi starého domu, protože se domnívají, že koupě nového je příliš drahá. Ale mnohdy se časem přijde na to, že ne vždy je to právě výhodná investice. Proč? Odpověď je jednoznačná, poněvadž následná rekonstrukce je nejen obtížná, ale i finančně nákladná. Proto je již v samém začátku nutno zvážit, zda se takováto koupě opravdu vyplatí.
Na druhou stranu ale řekněte, když pak vidíme dům po vydařené rekonstrukci, je to pastva pro oči a ten krásný pocit je téměř „k nezaplacení“ a nezbývá jen říci:“ Stálo to za to!“

Aby vám nepršelo do bot

Aby vám nepršelo do bot

Ten, kdo staví, jistě ví, že postavit dům není až tak snadné, a proto každý stavitel pospíchá, aby už už měl dům co nejdříve pod střechou. Střecha je totiž ozdobou každého domu, ale zároveň i garantem, že budeme bydlet v suchu. Proto jsme pro vás, kteří stavíte či opravujete šikmou střechu nebo se chystáte obydlet podkroví, dnes připravili několik dobrých rad.

Jak vyzdívat lícové zdivo?

Jak vyzdívat lícové zdivo?

Lícové cihly jsou v poslední době velice oblíbené nejen díky svým vynikajícím vlastnostem, ale také jedinečným vzhledem. Rozhodli jste se vyzdívat lícové zdivo sami? Připravili jsme pro vás pracovní postup, ve kterém se dozvíte, jak postupovat při vyzdívání po jednotlivých krocích.
Ještě něž se pustíte do práce, je třeba, aby celá dodávka, celé potřebné množství bylo na staveništi. Lícové cihly jsou dodávány na nevratných paletách a jsou zabaleny PE folií. Palety s lícovými cihlami skladujeme na rovném a suchém prostranství, aby nedošlo k jejich znečištění a poškození ještě než budou zabudovány!
Lícové cihly pro vlastní zdění odebíráme vždy z několika palet současně (alespoň ze 3). Tímto opatřením zajistíme barevnou jednotnost celé fasády.

Pohádkové bydlení s přírodou na dosah

Pohádkové bydlení s přírodou na dosah

V romantické a klidné zóně Lomnice nad Lužnicí je situován projekt výstavby 28-mi moderních rodinných domů pod názvem DOMY ZA CHMELNICÍ.
Zajímavý projekt budovaný pod patronátem města Lomnice nad Lužnicí otevírá nové horizonty moderního bydlení s velmi silným důrazem na nápadité využití privátního prostoru domu a zahrady.

I domu může téci do bot

I domu může téci do bot

V našich klimatických podmínkách se setkáváme s vodou v různých podobách. A nejen my, ale i veškeré okolí kolem nás, tedy i stavby. Déšť, sníh, podzemní voda, zemní vlhkost, vodní páry, ale i samotná lidská činnost působí na stavební konstrukce neuvěřitelně agresivním způsobem. A tak není divu, že houby, plísně a jiné hygienické nedostatky nedají na sebe ve vlhkém prostředí dlouho čekat. Vhodně zvolená hydroizolace a její správné vyhotovení jsou proto důležitými faktory, které ovlivňují životnost celého domu.

Barvy domů bez hranic

Barvy domů bez hranic

Také si říkáte, jak by ten váš dům „prokoukl,“ kdyby měl jiný kabát? To jistě, ale jakou barvu tomu pomyslnému kabátu dát, to už tak jednoduché není. Záleží totiž na tom, co budeme chtít upřednostnit. Zda budeme chtít novou fasádou poutat pozornost, nebo být raději nenápadní.
Pestrá paleta barev a jejich odstínů nám nabízí mnoho variant, kterými můžeme při vhodné kombinaci zatraktivnit exteriér našeho domu. Rozhodující úlohu zde samozřejmě sehraje i náš vkus a ohled k barvám. Existuje mnoho názorů na barevné řešení včetně pozitivního i negativního vlivu. Pojďme se podívat, jaký je nastupující trend.

Zařizujete kuchyni?

Zařizujete kuchyni?

Zařizujete si domácnost a potrpíte si na design? Začněte od kuchyně. Je to totiž jedna z nejdůležitějších místností každého domu či bytu. Zde se totiž odehrává téměř polovina všech domácích prací. Již naši předkové si byli důležitostí kuchyně vědomi.
Výstavba kuchyní prošla během staletí velkým vývojem. Ušlechtilé materiály, hladké povrchy, neokoukané tvary a vysoká technická úroveň, to jsou hlavní parametry pro dnešní moderní kuchyni.

Reklama