Zařizujete si domácnost a potrpíte si na design? Začněte od kuchyně. Je to totiž jedna z nejdůležitějších místností každého domu či bytu. Zde se totiž odehrává téměř polovina všech domácích prací. Již naši předkové si byli důležitostí kuchyně vědomi.
Výstavba kuchyní prošla během staletí velkým vývojem. Ušlechtilé materiály, hladké povrchy, neokoukané tvary a vysoká technická úroveň, to jsou hlavní parametry pro dnešní moderní kuchyni.

Nejnovější trendy jasně ukazují, že doba dřevěných poliček a zásuvek pomalu, ale jistě končí. Dnešní kuchyně někdy spíše připomínají laboratoř. Možná proto, abyste měli co nejméně práce s úklidem. Důležité však je, abyste se zde cítili příjemně a  aby byla kuchyně co nejvíce útulná.

Především ženy tráví v této místnosti hodně času, proto věnujte výběru kuchyňské linky velkou pozornost. Při vytváření kuchyně platí jisté zásady, které se v průběhu let obohatily a je třeba z nich vycházet.
Při návrhu kuchyňské plochy vycházíme z minimální šířky 60 cm, která je potřebná pro člověka pro práci v kuchyni. Její délka se pak nejčastěji pohybuje v rozmezí základního modulu 60 až 240 cm. Může být však jakkoli dlouhá, záleží na vašich požadavcích.
Oblíbené jsou masivní dřevěné desky, přírodní kámen (žula, mramor) či umělý kámen (corian). Základem každé kuchyně jsou tři celky: pracovní, varný a umývací prostor. Když jsou dobře uspořádané, urychlí vaší práci.
V moderní kuchyni jsou dominantní spodní skříňky s velkým úložným prostorem, a tedy místo nad pracovní linkou je volnější. Horní skříňky jsou většinou jiného tvaru, a nekopírují spodní část linky po celé délce. Bývají také odlehčené od hutných materiálů a jsou většinou proloženy sklem či jiným průsvitným materiálem.

Pozadí mezi horní a dolní částí linky může mít vlastní tvarování nebo členění, které může být jakkoli zdobeno. Nejúčelnější jsou keramické obklady. Materiály se zásadně změnily. Používá se vše od plastů přes přírodní materiály až po kov. Mohou mít jakoukoli barvu, buď podobnou s barvou kuchyňské desky nebo i odlišnou. Zde záleží pouze na vkusu majitele.
Hitem kuchyní je tvar do písmena L nebo T. V těchto případech jsou důležitá místa přístupná ze všech stran. V moderní kuchyni by neměla chybět ani vysoká skříň s vestavěnými spotřebiči. Vhodným doplňkem do těchto prostor je i barový pult. V domácnosti by se dal nazvat symbolem životního stylu. Neznamená to však symbol života stráveného za barem, nýbrž symbol aktivního životního stylu a rychlého tempa od rána do večera. Je to místo na rychlé občerstvení, proto velikostí a tvarem není barový pult pro rodinné obědy či večeře zrovna ideální.
Barové sezení je v otevřené kuchyni nejen jako součást moderního stylu života, ale zároveň v ní plní dvě funkce – spojuje a zároveň odděluje.

Zapomínat byste neměli ani na stěny kuchyně. To, jak je ozdobíte, ovlivní celkový dojem. Existuje mnoho závěsných doplňků, které jsou velmi praktické a poskytnou místo na odkládání věcí a vše je tak „po ruce“. Ušetříte tak místo na kuchyňské desce.

Pokud vám moderní a supertechnické vybavení kuchyně z nějakého důvodu nevyhovuje, dejte raději přednost něčemu, co vás již na první pohled zahřeje u srdce. Zařiďte si například kuchyni podobnou, jako měla vaše babička. Dřevo s precizně vyřezanými detaily či keramické zdobené hrníčky mají také své kouzlo.

Nezapomínejte také na obrázky, hodiny či jiné doplňky, ve kterých se meze nekladou a můžete si je vybírat podle svého vkusu a dotvoříte si tak svůj vlastní kuchyňský svět. Kuchyně je vizitkou každého kuchaře, a proto by se v ní měl vždy cítit jako doma. Ostatním pak lépe chutná.