Poklopy na talíře se k mikrovlnkám nedodávají náhodou (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Vložíte do mikrovlnky pokrm, necháte ohřát, vyjmete a půlka jídla je studená a půlka horká. Tekuté pokrmy můžete promíchat a mikrovlnku ještě na chvíli zapnout, ale ostatní? Jak je takový rozdíl možný? Odpovědí jsou stojaté vlny, dají se však elegantně obejít. Jak?

Smrtící nebezpečí převratného vynálezu

Mikrovlnné trouby jsou už hodně starým vynálezem a za svou existenci si prošly bouřlivým vývojem, nepochopením, zastrašováním a ostrakizací v rámci celého jednoho politického bloku. Vždyť šlo přece o americký vynález a to se soudruhům nelíbilo. Vznikly různé konspirace, které vedly až k úplnému legislativnímu zákazu mikrovlnek v SSSR v roce 1979. Což znamenalo, že byly „povinně považovány za zdraví a životu nebezpečné“ v celém tehdejším komunistickém bloku, i u nás. V roce 1962 byl v tehdejším Československu protlačován název magnetron gril, ale až koncem roku 1989 začaly být u nás mikrovlnné trouby skutečně vyráběny podnikem Elektro–Praga Hlinsko. Do té doby šlo o problematický sortiment i co se týkalo importu. Nevím, zda se prodávaly v tehdejších Tuzexech, ale v běžných prodejnách neexistovaly. A české hospodyně je považovaly za nebezpečné ještě dlouho po roce 1990.

Percy Spencer vynalezl mikrovlnnou troubu poté, co se mu v kapse uvařila čokoládová tyčinka (Zdroj: indiatoday.in)
Percy Spencer vynalezl mikrovlnnou troubu poté, co se mu v kapse uvařila čokoládová tyčinka (Zdroj: indiatoday.in)

Mikrovlnky přitom vlastně vznikly úplnou náhodou, což se v historii stalo mnoha převratným vynálezům. Když Percy Spencer testoval válečné radarové zařízení, roztála mu v kapse čokoláda. A tím to všechno začalo. Dnes jsou mikrovlnné trouby v domácnostech po celém světě, i když podle statistik jejich popularita poslední roky klesá. Zřejmě v souvislosti s prodejem jiných kuchyňských vynálezů, které začaly mikrovlnkám konkurovat. Ve skutečnosti mikrovlnky fungují na principu oscilace magnetronu, který popsal již v roce 1924 profesor Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze August Žáček.

První americká mikrovlnka pro gastronomické provozy měla rozměry a hmotnost vysokého topného kotle (Zdroj: fungate.cz)
První americká mikrovlnka pro gastronomické provozy měla rozměry a hmotnost vysokého topného kotle (Zdroj: fungate.cz)
Mikrovlnka japonské značky Panasonic z roku 1971, dnes také muzejní kousek (Zdroj: Shutterstock)
Mikrovlnka japonské značky Panasonic z roku 1971, dnes také muzejní kousek (Zdroj: Shutterstock)

První americká mikrovlnná trouba byla vyvinuta až koncem 40. let 20. století. V roce 1947 uvedla firma Raytheon na trh první komerčně využitelný výrobek, který však tehdy vážil okolo 400 kg, byl vysoký 2 metry a stál 3 000 amerických dolarů, říkalo se mu Radar range. Pro své rozměry a cenu byl určen výhradně do gastronomických provozů. První mikrovlnky pro domácnosti se na trhu objevily až v roce 1955, stály sice již „jen“ 1300 dolarů, ale pořád byly strašně moc velké. Až teprve Japonci vyvinuli menší magnetrony, což umožnilo výrobu malých kompaktních mikrovlnek, které začínaly svou cenou na necelých 500 amerických dolarech. Od té doby pokračoval dál vývoj, ale principiálně jde stále o to samé.

Mikrovlnky neumíme používat a návody nepomohou

Co se týká českých domácností, je s podivem, že výrobek, který je na našem trhu okolo 35 let, stále neumíme používat správně. Místo toho, aby byly u každého výrobku smysluplné informace v českém jazyce, jak jej používat, dozvíme se v překladu z angličtiny, že do mikrovlnky například nepatří domácí zvířata. Ale jak to udělat, aby se pokrmy prohřívaly rovnoměrně, to se dozvíme pouze v obrysech nebo vůbec.

Hluboké misky a mísy do mikrovlnek nepatří, používejte výhradně široké a mělké talíře (Zdroj: Shutterstock)
Hluboké misky a mísy do mikrovlnek nepatří, používejte výhradně široké a mělké talíře (Zdroj: Shutterstock)

Něco horké, něco studené. Kde je problém? Ve stojatých vlnách!

Však to známe všichni, dáme do mikrovlnky pokrm, vyjmeme jej a může se stát spousta nežádoucích věcí. Talíř je například horký, ale jídlo studené, nebo je půlka jídla studená a půlka horká. Obzvláště dlouho se prohřívají omáčky, zatímco maso je horké hned. A když je omáčka teplá, maso nelze hned vkládat do úst. V každém případě je ohřívání jídla v mikrovlnce naprosto bezpečné, jedinou potíží zůstává nerovnoměrně ohřátý pokrm. Kde je problém? Jmenuje se stojaté vlny.

Určitě se neprohřeje rovnoměrně (Zdroj: Shutterstock)
Určitě se neprohřeje rovnoměrně (Zdroj: Shutterstock)

Můžete si doma vyzkoušet jednoduchý experiment, ale pozor, od své mikrovlnky při něm neodcházejte. Vyjměte všechny otáčivé části, vložte hrnek dnem vzhůru, na něj postavte vystředěně talíř a na ten si položte vedle sebe 2 krajíce chleba. Spusťte mikrovlnku na cca 5 minut, ale jakmile ucítíte a uvidíte kouř od spáleniny, troubu vypněte a otevřete. Na dvou vedle sebe ležících krajících uvidíte spálené fleky. A právě ty jsou způsobené stojatými vlnami, zatímco ostatní části chleba nebyly tolik ohřívané, protože se talíř neotáčel.

Právě to samé se děje s každou ohřívanou potravinou, i když se nádoba otáčí. Stojaté vlny jsou totiž v mikrovlnce stále. A právě kvůli nim toto zařízení nezahřívá potraviny rovnoměrně. Technicky se to vyřešit nedá, nelze vyrobit mikrovlnnou troubu, která by se chovala jinak. Pomoci si ale můžeme právě jednoduchým trikem. Respektive několika souvisejícími triky, které mohou zvýšit účinnost mikrovlnky až o cca 40 %. Zároveň se tak zkrátí doba ohřevu a sníží spotřeba elektřiny.

Nezbytný poklop (Zdroj: Shutterstock)
Nezbytný poklop (Zdroj: Shutterstock)

Jednoduché triky, jak prohřát pokrmy v mikrovlnce rovnoměrně

1. Pokud jste si udělali experiment s chlebem, budete si pamatovat místa připálených fleků. A přesně tam se přehřívá jakékoli jídlo, tedy v místech stojatých vln, které jsou vzdálené od středu mikrovlnky zhruba několik cm.

2. Zásadně používejte co nejširší a mělké talíře, na kterých umístíte pokrm rovnoměrně, nebo spíše na okrajích. Po obvodu se energie rozkládá nejrovnoměrněji a pokrm se ohřeje podstatně rychleji.

3. Pokud je rovnoměrně rozmístěný pokrm tekutý, je třeba alespoň uprostřed procesu ohřevu mikrovlnu otevřít a jídlo promíchat. Nejlépe dvakrát a nakonec ještě po vyjmutí z trouby.

4. I tekuté pokrmy je nejlepší ohřívat na hodně širokém, ale mělkém talíři. Čím větší je plocha a nižší vrstva, tím rychleji a rovnoměrněji mikrovlny pronikají.

5. Netekuté pokrmy rozmístěte před ohřevem nejlépe v kruhu při okrajích talíře.

6. Určitě nepoužívejte misky, ani plastové obaly, byť je na nich uvedeno, že patří do mikrovlnky. Nikdy nevíte, co se stalo v procesu navrhování výrobku a jeho obalu spolu s uváděním na trh. A navíc takové balení nikdy nepočítá právě se stojatými vlnami. Všechno pěkně vyklopte na široký talíř a nejlépe v kruhu při jeho okrajích.

7. Určitě vždy používejte poklop. K mikrovlnkám není dodáván náhodou. Tím, že přikryje talíř s jídlem, nejenže chrání troubu před znečištěním, ale také pomáhá přenášet teplo rovnoměrněji a udržuje optimální vlhkost potravin. Nevysušují se, chutnají lépe a ohřev trvá kratší dobu.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, Wikipedia, energozrouti.cz, faei.cz, edu.ceskatelevize.cz