Mnoho rodin přemýšlí o koupi starého domu, protože se domnívají, že koupě nového je příliš drahá. Ale mnohdy se časem přijde na to, že ne vždy je to právě výhodná investice. Proč? Odpověď je jednoznačná, poněvadž následná rekonstrukce je nejen obtížná, ale i finančně nákladná. Proto je již v samém začátku nutno zvážit, zda se takováto koupě opravdu vyplatí.
Na druhou stranu ale řekněte, když pak vidíme dům po vydařené rekonstrukci, je to pastva pro oči a ten krásný pocit je téměř „k nezaplacení“ a nezbývá jen říci:“ Stálo to za to!“

Před tím, než se pustíte do rekonstrukce, měli byste se podrobně seznámit s tím, co vás v následujících měsících, letech (podle rozsahu rekonstruované plochy) čeká. Příprava je velmi důležitou etapou celého procesu rekonstrukce. Předvídavost a důkladnost v přípravné fázi vás ochrání před množstvím nepříjemných překvapení při samotné realizaci stavebních prací.

Rekonstrukce může totiž být někdy z hlediska přípravy stejně náročná jako výstavba nového domu. Je o to náročnější, že jsme většinou limitováni různými danými omezeními (nosný systém, umístění jádra s instalací, vstup do domu a podobně).

Investor, který má v úmyslu rekonstruovat, musí jasně stanovit své požadavky. Očekává se, že bude schopný formulovat svou představu, případně nakreslit i jednoduchý náčrtek. Většina vlastníků nemá dostatečné zkušenosti a chybějí jim i odborné znalosti, proto se vyplatí konzultovat danou záležitost s odborníky. Dnes doporučujeme firmu Zvánovec. Jedná se o firmu, která si již řadu let drží dobré jméno a povědomí ve svém oboru a činnosti. Kromě jiného se zabývá i rekonstrukcemi staveb.

Pokud jste se již rozhodli a svůj záměr si zhruba načrtli, je čas se poradit s autorizovaným architektem a dohodnout s ním rozsah prací, které má pro vás vykonat. Podmínkou na obstarání stavebního povolení, které v případě rozsáhlé rekonstrukce budete potřebovat, je, aby projekt pro stavební povolení zpracoval autorizovaný architekt. Běžný a nejméně komplikovaný postup je takový, že se majitel domu dohodne s architektem na komplexní inženýrsko-projektové činnosti.
Foto ZVÁNOVEC a.s.
Foto ZVÁNOVEC a.s.
Záleží jen na vás, zda budete chtít všechny úkony od architekta, anebo z celého souboru úkonů mu zadáte jen některé a ostatní si obstaráte sami. Záleží na tom, jak zdatní se cítíte při vyřizování záležitostí na úřadech a kolik času jste ochotní obětovat této činnosti. Obyčejně architekt s inženýrem vykonávají stavební dozor a tvoří dobře spolupracující tým, který umí operativně rychle řešit požadavky různých organizací a úřadů.

V minulosti se rekonstrukce orientovaly, kromě některých výjimek, na historicky vzácné objekty. Současnost si však vyžaduje rekonstruovat i bytové a občanské stavby.

Rekonstrukcí se snažíme objekt přizpůsobit původnímu stavu. Při takovémto stavebním zákroku se dělají zásahy do nosných částí stavby (stěn, základů, stropů, střechy). To je nezbytné si uvědomit před zahájením prací, protože nesprávný způsob opravy může mít negativní až destrukční následky na celou stavbu.Proto se doporučuje vzít si na tento druh prací statika, který posoudí celou zamýšlenou změnu a navrhne způsob realizace .

Nebezpečí a úskalí spojených s rekonstrukcí je celá řada. Nebylo cílem poukázat na všechny, ale upozornit na to, jak závažnou a zodpovědnou činností rekonstrukce je a že její zdárné zakončení se bez odborníků těžko obejde. Proto svěřte odpovědnost odborné firmě s oprávněním vykonávat takovouto stavební činnost a ušetříte si nejen nervy, ale i čas a následně i finance.
Foto ZVÁNOVEC a.s.
Foto ZVÁNOVEC a.s.