Je možné betonovat i v zimě? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Beton je materiál používající se v silničním stavitelství, pro nejrůznější konstrukční systémy, stavbu přehrad, a v poslední době se stává stále oblíbenější a plnohodnotnou alternativou zdicích materiálů. Beton je materiál, který je ve stavebnictví používán denně a dá se říci, že na každé stavbě.

Suroviny a složení betonu

Složení betonu je určováno zejména při jeho výrobě, ovlivňováno však může být i po jeho uložení. Čerstvý beton bývá například při realizaci průmyslových podlah zasypán příměsí způsobující zlepšení vlastností betonu.
V moderních betonárnách se nejvíce používá portlandský cement jako základní přísada betonů. Je to směs kysličníků vápníku, křemíku a hliníku. Vyrábí se vypálením vápence s jílem či pískem a mletého sádrovce. Další složkou je kamenivo různé hrubosti, které plní funkci plniva. K výrobě betonu je nutná voda, její množství vyjadřuje nižší nebo vyšší vodní součinitel. Všeobecně lze říci, že čím vyšší podíl vody, tím nižší pevnost, avšak lepší zpracovatelnost betonu. Do čerstvého betonu jsou požívány příměsi a přísady zlepšující vlastnosti betonu.
Přísady jsou obvykle různé chemikálie, které se dávkují do záměti. Používají se urychlovače tuhnutí – urychlují hydrataci, beton rychleji dosáhne pevnosti; zpomalovače tuhnutí naopak hydrataci zpomalují a prodlužují zpracovatelnost betonu. Často používané jsou plastifikátory zlepšující zpracovatelnost betonové směsi. V případě potřeby se používají také provzdušňovací přísady a barviva měnící barvu hotového betonu.

Jak je to s betonováním v zimě?

Požadavky na betonování v zimním období vycházejí z poznatků ověřených praxí. Jakmile poklesne teplota pod + 5 °C, zpomaluje se hydratace betonu; při poklesu pod bod mrazu se hydratace téměř zastaví. Norma jasně stanovuje okolnosti, za jakých lze betonovat v zimním období aniž by se zhotovitel obával rizik poškození betonu. Teplota vzduchu nesmí klesnout pod + 5 °C, teplota betonové směsi nesmí klesnout před uložením pod + 5 °C (pro výrobu se v zimním období používá teplá voda). Teplota povrchu betonu by neměla klesnout pod 0 °C, dokud nedosáhne povrch betonu pevnosti v tlaku, při které může odolávat zatížení.
Foto: CANDRMRK betonárka, a.s.
Foto: CANDRMRK betonárka, a.s.
Často se stává, že zhotovitel ignoruje tyto pravidla i přes upozornění výrobce betonu. Betonárna musí na tuto skutečnost zákazníka upozornit, avšak trvá-li přesto jeho zájem o dodávku betonu přebírá na sebe zhotovitel veškerá rizika. Zastavením reakce hydratačního procesu může dojít ke snížení pevnosti betonu, čímž je v podstatě degradována třída betonu. Tvrzení, že existují speciální přísady zabraňující zastavení hydratace jsou mylná.

Beton by měl být uložen do konstrukce co nejdříve po jeho vyrobení a měl by být dokonale zhutněn tak, aby z něho byly vypuzeny vzduchové bubliny. Další zásadou je správné ošetřování betonu během jeho zrání. Nesprávným ošetřováním lze znehodnotit i dobře vyrobený kvalitní beton. Beton potřebuje během zrání dostatečnou vlhkost. Dojde-li k jeho vyschnutí, zastavuje se proces hydratace a beton může praskat či se drolit. Zvláště u tenkých betonových konstrukcí se doporučuje zabránit odpařování vody přikrytím PE fólie nebo například polystyrénem.
Výhody a nevýhody betonových konstrukcí:

KLADY
  • trvanlivost na vzduchu, ale například i pod vodou;
  • značná odolnost proti mechanickému poškození;
  • vysoká pevnost;
  • vysoká ohnivzdornost , možnost použití žáruvzdorného betonu;
  • variabilnost nejrůznějších tvarů;
  • hospodárnost a ekologická nezávadnost;
ZÁPORY
  • značně vysoká hmotnost;
  • tepelná a zvuková vodivost;
  • objemové změny – ty však snižuje přítomnost dilatačních spár;
  • pracné a nákladné rekonstrukce;
Mezi veřejností stále panuje názor, že beton je jednoduchá směs cementu, písku a vody; a v podstatě na něm není co zkazit. Bohužel opak je pravdou. Celá řada betonů je vystavena povětrnostním vlivům a nepřežijí ani první zimu. Na jaře pak nastává problém, co z poškozenou konstrukcí. Náprava takového problému je finančně i technicky náročná. Vyhněte se takovým starostem a oslovte odborníky v oboru. Rádi vám poradí a odborně zrealizují vaše požadavky se zárukou kvality.

Kam sahá jeho historie betonu?

První použití betonu známe již z dob Asýrie, kdy byl jako pojivo používán jíl. Moderní portlandský cement použil v roce 1756 britský inženýr John Smeaton. V novodobé historii prošel beton celou řadou změn od zvýšení kvality vstupních materiálů přes rozšíření počtu používaných příměsí a přísad až k zdokonalení technologie výroby čerstvého betonu. Ač se to nezdá, beton se dotýká mnoha lidí a každého z nich jiným způsobem. Projektant, stavitel, výrobce betonu, investor či uživatel – každý nahlíží na beton jiným úhlem pohledu.
CANDRMRK betonárka, a.s.
Poslat poptávku