Bezúdržbová hliníková konstrukce pro vaši zahradu Zobrazit fotky zobrazit 13 fotek

Hliníkové konstrukce pro pergoly, zasklení lodžií, terasy, altány a zimní zahrady nahradí plnohodnotně tradiční konstrukce z masivního dřeva. Cena hliníkové konstrukce je stejná jako konstrukce z KVH dřevěných hranolů, povrch hliníku však nemusíme udržovat a ušetříme tak na nátěrových hmotách. Pro větší stabilitu je třeba hliníkovou konstrukci kotvit alespoň s jednou zděnou stěnou. Jaké nabízejí tyto konstrukce vlastnosti, povrchy a zasklení?

Co je altán, pergola a zimní zahrada?

Klíčový je výraz zimní zahrada, prakticky je však zimní zahrada a altán to samé. Rozdíl můžeme vnímat v tom, že altán je vždy na pozemku samostatně stojící zasklená konstrukce (oproti tomu je besídka otevřená, bez výplní stavebních otvorů), zatímco zimní zahrada je vždy napojena na obytnou část (dům). Zimní zahradu si tak můžeme udělat i zasklením balkónu, lodžie, nebo terasy. V každém případě však nyní hovoříme o takzvané studené zimní zahradě a zasklením balkónu či lodžie získáme jen miniaturní prostor. Studená zimní zahrada má horší tepelnou setrvačnost - po vyhřátí rychle vystydne.

Základ pro hliníkové konstrukce zimních zahrad

Základ musí být betonový, čili tradiční betonový základ stavebních konstrukcí (základová deska), nebo alespoň betonové pásy po celém obvodu konstrukce zimní zahrady. Základ musí být samozřejmě založen v nezámrzné hlouce, tedy alespoň 80 cm.
Zimní zahrada u mobilheimu
Zimní zahrada u mobilheimu
Hliníková pergola
Hliníková pergola
Hliníková pergola v šedém provedení
Hliníková pergola v šedém provedení
Zasklená lodžie
Zasklená lodžie

Izolační vlastnosti zimní zahrady

U studených zimních zahrad nejsou zvýšené požadavky na tepelně izolační vlastnosti konstrukce a zasklení. Přesto však lze použít izolační dvojskla. Pokud je zimní zahrada napojena na obytnou budovu, zlepšuje její tepelně izolační vlastnosti. To samé platí i v případě zasklení lodžií, balkónů a teras. Zimní zahrada tak vytvoří první bariéru před mrazivým vzduchem, zároveň je částečně vytápěna tepelnými ztrátami interiéru (například otevřená ventilace nebo terasové dveře). Toto řešení je vhodné třeba i pro studené verandy. Též lze použít srovnávací výraz nevytápěný skleník, ovšem v tomto případě pro lidi, nikoli na teplotu choulostivé rostliny. Studené zimní zahrady využívají stejně jako nevytápěné skleníky skleníkového efektu k ohřevu vzduchu uvnitř. Pokud bychom však umístili do zaskleného prostoru krb, rychle se vzduch uvnitř ohřeje a rychle také vychladne. Součástí konstrukce může být i ochrana zádveří před větrem a jím zaháněným listím a sněhem.

Statika konstrukce

Pro dokonalé statické vlastnosti hliníkových zimních zahrad je třeba, aby alespoň na jedné straně byla nosná zeď, která konstrukci kotví a zajišťuje její statiku. Pokud by tedy mělo jít o samostatně stojící altán, je třeba jednu ze stěn vyzdít, stačí i jednu ze dvou kratších, pokud má konstrukce obdélníkový půdorys. V každém případě však platí, že je třeba od začátku konzultovat každý krok s dodavatelem hliníkové konstrukce a prosklení. Komplikace lze vyřešit, i když začne stavebník budovat pergolu či altán svépomocí a pak až je chce doplnit o hliníkovou konstrukci a zasklení.
Zimní zahrada
Zimní zahrada
Zimní zahrada
Zimní zahrada

Zasklení zimní zahrady z hliníkové konstrukce

Pro zasklení hliníkové konstrukce jsou doporučena kalená skla (typ ESG), i když jsou výrazně dražší. Nerozbijí se tak snadno jako obyčejná a pokud, sklo se rozletí na malé kulaté střepy a nikoho vážně neporaní. Kalené sklo je předepnuté, proto opravdu hodně vydrží, když se ale rozbije, pak zcela – tedy konkrétní skleněná výplň jako celistvý díl. Pokud se použije izolační dvojsklo, získáme tím lepší plošnou tepelnou izolaci. Dodací lhůty jsou v případě kaleného skla delší, jelikož je v ČR omezena jeho výroba. Jinak lze též použít polykarbonát, například v případě zasklení lodžie či bazénu. Při realizaci pergoly je dokonce možné rozložit investici. Nejprve se vybuduje konstrukce a až v druhé etapě může být zasklena či dozasklena a vznikne tak zimní zahrada či altán. Do té doby jde o pergolu. Sklo může být čiré, tónované - například do hněda, průsvitné a neprůhledné (mléčný connex - typ VSG). Samozřejmě však lze zasklení hliníkové konstrukce také zlevnit použitím běžného skla typu FLOAT.

Statické dílce či posuv?

Ideální je kombinace statických a posuvných dílů, čili 3/4 posuvné a 1/4 statické (nebo např. 2/3 a 1/3). V opačném případě je ale možné prosklít celou stěnu na pevno, takže se například pevně zasklí boky a otevírací (posuvná) zůstane pouze přední část. U posuvných částí je kolejnice kotvena do základů a je nejčastěji vyvýšena nad podlahu kvůli odvádění vody. Pouze v případě, že dodávku konstrukce řeší stavebník včas a je tedy dostatečný prostor pro stavební přípravu, může být kolejnice utopena a přitom vyřešeno i odvádění vody. Vždy je přitom nutné, aby odborník přijel na místo realizace, pokud má klient o konstrukci z hliníku vážný zájem. Nejprve je navrženo řešení, vytvořen koncept a poté konstrukce na místě zaměřena. Následuje její výroba a montáž. Případné konzultace bez objednávky díla a poradenské služby jsou zpoplatněné.
Kouřové sklo
Kouřové sklo
Kombinace čirého a neprůhledného zasklení
Kombinace čirého a neprůhledného zasklení
Jednokřídlové zasklení
Jednokřídlové zasklení
Posuvné zasklení altánu
Posuvné zasklení altánu
Zimní zahrada
Zimní zahrada

Barvy hliníkové konstrukce

Standardní je bílá barva nebo eloxovaný povrch hliníku. Elox, to je na povrchu elektrolýzou upravený hliník, který pak nešpiní a jeho barevnost je stálá. Hliníkové profily je též možné upravit do různých odstínů. V tomto případě se používají komaxitové (práškové, vypalované) barvy dle stupnice RAL. Barva se nanáší pod statickým nábojem (naskáče na povrch) a následně vypálí v peci.

Montáž hliníkové konstrukce zimních zahrad

Tyto hliníkové konstrukce jsou vždy montované, nelze je svařovat. Spoje jsou důkladně vymyšlené, používají se duté nýty s metrickým závitem. Konstrukce může být též zamykatelná – buďto jen zevnitř (lodžie, balkóny), nebo z obou stran. V tom případě se přidává hliníkový sloupek a zadlabací zámek. Řešení je vždy prováděno na klíč, není nabízen sériově vyráběný produkt.

Zdroj: www.karasek.cz
Lakovaná konstrukce komaxitovou (vypalovanou, práškovou) barvou
Lakovaná konstrukce komaxitovou (vypalovanou, práškovou) barvou