Brány a branky usnadní vstup na náš pozemek, ale také jej vymezí Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Když už někdo postaví vysněný dům, chce se v něm cítit opravdu příjemně a také bezpečně. Každý majitel nemovitosti stanovuje oplocením jasné hranice. Svoji funkci však plní jen plot dostatečně vysoký a kvalitní, jehož součástí jsou spolehlivá vrata či brána. Brána je prostě mechanické zařízení, díky kterému máte svůj pozemek pod kontrolou. Jde - li jen o kontrolu a regulaci průjezdů vozidel, splní stejně tak dobře účel kvalitní, snadno ovladatelná závora.

Posuvné brány

Velké oblibě se těší elektricky ovládané posuvné brány. Jedná se o sofistikované zařízení, které obsahuje spoustu komponentů. Nejdůležitější z nich jsou pohony, vodící kladky a kolejnice zvané také šíny. Od jejich kvality se odvozuje kvalita celku. Dalšími nezbytnými prvky jsou dorazy, záslepky pro sloupky a podobně.

Jde-li o moderní samonosnou (nesenou bránu), posunuje se po pojezdových rolnách neboli vozících, na kterých ale nespočívá její váha. Jsou umístěné v betonovém základu v dokonale rovném terénu. Příjemné pro uživatele je, že mají tichý a velmi plynulý chod a také, že jsou prakticky bezúdržbové. Posuvné brány druhého typu jsou zavěšené, přičemž závěs nese celou váhu brány. 

Křídlové brány

Křídlové brány patří mezi brány otočné a proto přicházejí v úvahu jen tam, kde je dostatek prostoru. Mohou mít jedno i dvě křídla. Volí se většinou otevírání směrem na pozemek uživatele.

U všech typů je kvalita a životnost celé brány dána kvalitou pohonu a dalších komponentů. Takže by vám mělo záležet především na tom, od jakého výrobce pocházejí a zda jsou z kvalitních materiálů. Jde-li o bránu na pozemek u rodinného domu, splní účel pohon pro rezidenční aplikace. U průmyslových objektů je třeba investovat do aplikací určených pro větší zátěž - tedy téměř nepřetržité používání.
Posuvná brána
Posuvná brána
Křídlová brána
Křídlová brána
Pro soukromé uživatele je důležité i to, jak vypadá pohon brány. Výrobci už dnes umí zajímavý a moderní design pohonů, aby nehyzdily zahradu, ale naopak pěkně zapadly.

Jestli neplánujete větší investici do zcela nové brány, vězte, že namontovat automatický pohon je možné i na bránu stávající. Získáte tak za rozumnou cenu a krátký čas moderní otevírání zahrady či třeba garáže s vysokým užitným komfortem. Pokud jde o garážová vrata, pohon může mít umístění boční a nebo na stropě.
Křídlová branka a brána
Křídlová branka a brána

Promyšleno do detailů

Pro případ přerušení dodávky elektřiny jsou brány (resp. vrata) a branky vybavené nouzovým ovládáním. Na trhu jsou také pohony, u nichž je zdrojem solární energie.

Namontovat automatický pohon je možné i u brány stávající. Získáme tak s únosnými náklady moderní technologii s vysokým užitným komfortem.

Brány a branky mají také nouzové manuální ovládání pro použití při přerušení dodávky elektřiny. Zdrojem pro pohon však může být kromě elektrické energie také energie solární.
Křídlová brána a branka
Křídlová brána a branka

Plot a vstup na pozemek mohou podtrhnout vzhled domu a zahrady

Brána se má typově hodit na konkrétní pozemek a vhodně doplnit jeho oplocení a vstupní branku. Zohledňuje se i materiál použitý na plotové výplně, vzdálenost brány od objektů a komunikací, její hmotnost atp. S tím vám však poradí včetně optimálního řešení pohonu vrat proškolený technik, který bude zhotovovat nákres. Montáž pak může být hotova během několika dnů.

A pak si už budete dopřávat pocit, že máte své soukromí schované za bezvadně fungující bránou, na kterou se můžete spolehnout, a která zároveň vypadá pěkně a moderně. Pohodlné otevření vrat či brány z vašeho vozu pouhým stisknutím tlačítka na dálkovém ovladači je už dnes také samozřejmostí.
Branka odpovídá materiálem a zpracováním plotové výplni
Branka odpovídá materiálem a zpracováním plotové výplni
Branka odpovídá materiálem a zpracováním plotové výplni
Branka odpovídá materiálem a zpracováním plotové výplni
Křídlová branka a brána
Křídlová branka a brána
Plotová výplň z dřevěných prken
Plotová výplň z dřevěných prken
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.vrataploty.cz, www.shutterstock.com
Jindřich Kladišovský
Poslat poptávku