Hypotéky v roce 2008 očima Hypotečního makléře

Hypotéky v roce 2008 očima Hypotečního makléře

Uplynulý rok byl v řadě faktorů pro hypoteční trh klíčový. Nyní jsou již známy celkové výsledky jednotlivých finančních domů v oblasti hypoték. Na základě těchto dat a analýz očekávají analytici výsledek v rozmezí 120 až 125 mld. Kč celkem poskytnutého objemu. Meziroční objem hypotečního trhu poskytnutých hypotečních úvěrů klesl o 15% .

Úvěry stavební spořitelny Wüstenrot

Úvěry stavební spořitelny Wüstenrot

Nejvhodnější úvěr vám vždy vybere finanční poradce, který vám také vysvětlí, jakými dokumenty je třeba žádost o úvěr doložit. A na co všechno Wüstenrot úvěry poskytuje?

Nechte si poradit

Nechte si poradit

Přemýšlíte o koupi, výstavbě nebo rekonstrukci nemovitosti a nevíte, jaké financování Vašeho záměru by bylo nejvýhodnější?
Není divu, dnešní finanční trh nabízí velmi široký výběr nejrůznějších typů úvěrů od mnoha institucí a orientace v těchto produktech je stále obtížnější.

Pojistěte si vlastní majetek

Pojistěte si vlastní majetek

Pokud váháte, zda pojistit či nepojistit váš dům či domácnost, nezapomeňte, že žádný hrad není nedobytný. Vždyť nepřáteli vašeho domova nejsou jen zloději, ale také sama příroda, která dokáže někdy napáchat velké škody. V případě, že máte uzavřenou tu správnou pojistku a postihne vás nějaká škoda, nemusíte zoufat dlouho.
Smiřte se však již od počátku s faktem, že pokud nedojde k žádné škodě, placením pojistného nezískáte nic. Myslete však na to, jaký by byl důsledek, kdyby vás nějaká škoda postihla a pojištěni jste nebyli. Pojištění vám dává pocit jistoty, že za případná rizika bere zodpovědnost někdo jiný a vy na vše nebudete sami.

Spoléhat se na jistotu?

Spoléhat se na jistotu?

Dobrá rada nad zlato – říkávalo se odedávna. Na pravdivosti těchto slov neubrala ani naše doba. A že dobrých rad není nikdy dost, o tom se můžeme přesvědčovat dnes a denně.
Rozmary počasí v posledních letech snad nikoho z nás nenechávají na pochybách o tom, že včas uzavřené pojištění vlastního domu či rekreačního objektu může v případě živelné pohromy či dalších pojistných událostí majitelům a jejich rodinám nahradit ztráty, které by jen obtížně kryli z vlastních zdrojů. Všichni jsme se o tom mohli přesvědčit při záplavách a dalších živelných pohromách v posledních několika letech.

Daně a jak na ně ? II. díl

Daně a jak na ně ? II. díl


Ať chceme, nebo ne, s daněmi všeho druhu se setkáváme prakticky každý den. Jako podnikatelé, zaměstnanci, ale i v „běžném“ životě. Pomoci vyznat se v této spleti zákonů, které určují, kolik a kdy státu platit, si vytkl za cíl náš seriál zaměřený na majetkové daně.
V minulém díle jsme se seznámili s pravidly platby dědické a darovací daně a také daně z převodu nemovitosti. Dnes přehled uzavřeme informacemi o silniční dani a dani z nemovitostí.

Daně a jak na ně ? I. díl

Daně a jak na ně ? I. díl


Přestože mnozí z nás nemají o daňové politice státu žádné podrobnější znalosti, s daněmi všeho druhu se setkáváme dnes a denně, přičemž nemusíme ani podnikat.
Takzvané majetkové daně nás totiž provázejí doslova na každém kroku.
Abychom naše poznatky prohloubili, následující řádky nám sdělí více o dani dědické, darovací a dani z převodu nemovitostí.

Jak na odpočet úroků od základu daně?

Jak na odpočet úroků od základu daně?

Blíží se doba podání daňového přiznání a vyúčtování příjmů za minulý rok.
Kdo v minulém roce splácel hypotéku nebo úvěr ze stavební spořitelny, bude zvažovat, zda splňuje zákonem stanovené podmínky pro tzv. odpočet úroků od základu daně. V praxi to znamená, že celkovou sumu, kterou klient zaplatil na úroku, použije jako další odečitatelnou položku. Tím dosáhne snížení základu daně.
Zálohy na daň, které byly zaplaceny v minulém roce neodpovídají této odečitatelné položce a tedy klientovi po přičtení této odečitatelné položky vznikne přeplatek na zaplacených zálohách vůči finančnímu úřadu.

Není hypotéka jako hypotéka VI. díl

Není hypotéka jako hypotéka VI. díl


V předchozích dílech jsme se věnovali výběru hypotéky z několika pohledů. Vodítkem pro rozhodování nemá být pouze jedno číslo a to nabízená úroková sazba.
Předchozí články Vám pomohly lépe se orientovat v nabídkách jednotlivých bank a zvažovat je z širšího pohledu a i z hlediska jejich dlouhodobosti.
Dnes se podíváme na různé služby, které některé banky nabízejí, a které mohou Vašim požadavkům při volbě vyhovovat.

Nechtějí vám půjčit?

Nechtějí vám půjčit?


Potřebujete hypotéku, ale nikdo vám nechce půjčit? Říkají vám, že podle potvrzení o výši mzdy či daňového přiznání na hypotéku nemáte?
Nevypovídá však tento kus papíru o vaší současné finanční situaci a jste přesvědčeni, že hypotéku bez problému zvládnete splácet?
Zkuste to v Hypoteční bance – na příjem se vás tam ptát nebudou.

Není hypotéka jako hypotéka IV. díl

Není hypotéka jako hypotéka IV. díl

Kdo má zájem o hypotéku a začne se informovat u jednotlivých bank a sledovat různé nabídky, narazí jistě na sazby, které se pohybují pod 3%p.a..
Hypotéka zatížená nízkou splátkou pochopitelně generuje i nízké splátky hypotéky, které jsou atraktivní a klienta lákají.
Klient se dnes dočítá o tom, že úrokové sazby jsou na svém minimu. To je fakt, který se zakládá na pravdě. Prognózy do budoucna nehovoří o dalším snižování sazeb, sazby prakticky již snížit nelze. Je tedy možné do budoucna spíše očekávat jejich mírný nárůst. V srpnu již některé banky k navýšení sazeb v řádu 0,2% - 0,4% přistoupily.

Jak renovovat panelové domy?

Jak renovovat panelové domy?


V panelových domech bydlí více než polovina Jihočechů. Nejstarší panelák na jihu Čech se datuje z první etapy výstavby těchto objektů – tedy je mu více než padesát let. K nejmasivnější výstavbě v jihočeském regionu došlo koncem 70. let.
Právě dnes by se měla uskutečnit kolaudace dalšího renovovaného panelového domu v jižních Čechách, konkrétně v Bechyni. Marie Jahnové ze sdružení vlastníků tohoto domu jsme se zeptali na postup prací, jejich financování i na důvody, které k opravě domu vedly.

Není hypotéka jako hypotéka III. díl

Není hypotéka jako hypotéka III. díl

Současný trh hypotéčních bank nabízí klientovi velmi rozmanitou škálu možností. Mnohdy je informací na zájemce o hypotéku takové množství, že se jen těžko orientuje v jednotlivých nabídkách a složitě vybírá, která je opravdu tou správnou volbou.
V úvahu je potřeba vzít nejen atraktivní výši měsíční splátky, ale i ostatní parametry. Na co si dát pozor? Skrytým poplatkům jsme se věnovali v předchozích dvou dílech. To však nejsou jediné parametry, které je nutno posuzovat při výhodnosti té či oné nabídky.

Není hypotéka jako hypotéka II. díl

Není hypotéka jako hypotéka II. díl


Každý klient je jiný a i jejich záměry se odlišují. Všichni jistě očekávají od hypotéky nízkou splátku. Dále každý chce, aby jeho hypotéka byla tou nejvýhodnější. Zde už však dochází k rozdílům mezi tím co je pro klienta nejvýhodnější.
V úvahu je potřeba vzít nejen atraktivní výši měsíční splátky, ale i ostatní parametry. Na co si dát pozor?

Chcete peníze dříve než si vyberete nemovitost?

Chcete peníze dříve než si vyberete nemovitost?

Pokud jako klient zamýšlíte použít hypotéku na koupi nemovitosti, mnohdy stojíte před problémem, jak získat jistotu, že peníze, které vynaložíte prodávajícímu jako zálohu na kupní cenu nejsou zaplacené zbytečně, že jistě hypotéku získáte a budete moc vybranou nemovitost koupit. Jak závazně slíbit realitní kanceláři, že opravdu nemovitost hodláte koupit a plánovanou hypotéku opravdu získáte?

Vhodná doba pro hypotéku

Vhodná doba pro hypotéku


Po dalším snížení sazeb, které provedla ČNB a na které již některé hypotéční banky zareagovaly a ostatní na sebe nenechají jistě dlouho čekat, se dostaly úrokové sazby na své historické minimum.
Současná situace maximálně zvýhodňuje ty, kteří chtějí investovat do bydlení pomocí úvěrů.
Jaké jsou sazby hypotečních úvěrů a jejich fixace? Jak získat výhody nebo bonusy, které některé banky nabízejí?

Problémy s DPH trvají i po třech měsících

Problémy s DPH trvají i po třech měsících

Zmatky kolem zákona o DPH stále pokračují. Protože chystaná novela by od ledna příštího roku měla napravit pouze největší nedostatky, čekají tuzemské podnikatele ještě další horké měsíce. Pokud by se finanční úřady držely striktně znění zákona, stalo by se podnikání v Česku vydařenou fraškou.

Finanční základy - víte vše o DPH?

Finanční základy - víte vše o DPH?

Všichni ji známe, zvykli jsme si ni a v rámci koupě produktů či služeb ji odvádíme státu. Platíte správně daň z přidané hodnoty? Proč ji vůbec musíme platit? A víte, kde jsou její úskalí a na co si dát pozor?

Chci už konečně bydlet sám!

Chci už konečně bydlet sám!

Každé mládě jednou opustí hnízdo. V případě lidských potomků takové vylétnutí s sebou přináší nutnost bydlení.
Někteří rodiče předají své ratolesti klíčky od vysněného bytečku a jiní se rozhodnou svému dítěti ulehčit první krok založením stavebního spoření.

Převod bytů a placení daní  I. díl

Převod bytů a placení daní I. díl

Mezi nejčastěji řešené dotazy v oblasti daní patří následující: jaké daňové povinnosti vznikají v souvislosti s převodem bytu, popř. s převodem jiné nemovitosti, kterou může být rodinný domek, rekreační chata či chalupa, pozemek a jiné typy nemovitostí.