Chlazení a vytápění pomocí tepelného čerpadla Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Copak se to děje? Člověk má pocit, že zima už není zimou a léto nám předvádí stále další dosud nepoznané teplotní rekordy. Změna klimatu zřejmě zanechává své stopy. Jedno je ale jasné, topit musíme i nadále, někdy více a někdy méně. Současně se v letních měsících musíme připravit na extrémnější teploty. Kdyby bylo v létě příjemně chladno a v zimě útulně teplo, bylo by to ideální. Ale není tomu tak a musíme si vypomoci technikou.

Přístrojem, který umí ohřívat, vytápět i chladit, je tepelné čerpadlo. Sen se tedy stává realitou konkrétně díky novému tepelnému čerpadlu WPL cool od společnosti STIEBEL ELTRON. Tato nová konstrukční řada tepelných čerpadel fungujících na principu vzduch / voda může podle potřeby vytápět nebo chladit. WPL cool pracuje optimálně v takových podmínkách, kdy se vnější teplota pohybuje v rozmezí od –20 až +30 stupňů Celsia.

Nové tepelné čerpadlo může vytápět, ohřívat teplou vodu, ale také chladit a právě tím je výjimečné. Podmínkou jeho univerálnosti je reversibilní chladící okruh čili okruh fungující v obousměrném oběhu. V létě se tak tepelné čerpadlo stává klimatizací, pokud však i v létě přijde dlouhá řada chladných a deštivých dní, může opět vytápět.

Nechtěné teplo se k tepelnému čerpadlu zapnutému v režimu chlazení přivádí takzvanými Fancoil jednotkami nebo pomocí klasického podlahového topení v reverzibilním (obousměrném) chodu. Regulaci reverzibilního podlahového chlazení pak zajišťuje samotná regulace tepelného čerpadla a o ekonomický provoz se stará elektronický expanzní ventil. Pomocí jedinečné regulační elektroniky se nakonec optimálně nastaví na oba druhy provozu.
Foto: STIEBEL ELTRON
Foto: STIEBEL ELTRON
Návratnost tepelného čerpadla se v dnešní době pohybuje v rozmezí tří až pěti let oproti přímotopnému vytápění a pěti až osmi let oproti vytápění plynovému. Tento moderní systém je bezpečnou investicí do budoucnosti a výrazně přispívá ke zvýšení hodnoty a komfortu našich nemovitostí.

Stejně jako už mnohonásobně instalovaná a oblíbená tepelná čerpadla vzduch / voda od firmy STIEBEL ELTRON je i nové WPL cool dostupné jak ve vnitřním, tak ve venkovním provedení a má tři stupně výkonu.

Kompaktní přístroj je díky bílému práškovému laku a žárově pozinkovanému pouzdru z ocelového plechu navíc chráněn před korozí. U venkovního provedení je pak tepelné čerpadlo chráněné před nepřízní počasí stříškou. A do této stříšky jsou současně integrované otvory pro nasávání a vypouštění vzduchu.

Maximální teplota dosažitelná pomocí kompresoru tepelného čerpadla je 60 stupňů Celsia a ta je pro zvyšující se nároky na komfort naprosto dostačující. Není však problém tuto teplotu i navýšit. Bližší informace o celém sortimentu tepelných čerpadel STIEBEL ELTRON získáte na www.stiebel-eltron.cz.
Foto: STIEBEL ELTRON
Foto: STIEBEL ELTRON
STIEBEL ELTRON spol. s r.o. Poslat poptávku