Moderní dětské království (Zdroj: Eranabytek.cz) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Zařizování dětského pokoje patří k příjemným činnostem, kterým se rodiče věnují s radostí, zvlášť když je to poprvé. Nutnost pořízení, doplnění a výměny vybavení místnosti pro potomka řeší většinou několikrát – když se narodí miminko, když jde poprvé do školy a když dospívá. Pokud je v rodině více dětí, tak se situace opakuje a je o něco složitější.

Mezi základní vybavení dětského pokoje patří vhodná postel vzhledem k věku, stůl (na hraní nebo psací), dětské komody na hračky, školní pomůcky, skříň na oblečení, poličky na knížky a oblíbené hračky, noční stolek. Výběr vhodného a pěkného nábytku usnadní pořízení dětské sestavy, která vytvoří jednotný styl dětského pokojíčku a je cenově výhodnější.

Jak sestavu do dětského či studentského pokoje vybrat

S výběrem sestavy nábytku je zařizování dětského pokoje mnohem jednodušší, protože na obrázku nebo přímo v prodejně získáte lepší představu, jaký bude výsledný dojem. Dětské sestavy jsou již navržené, dokonale sladěné a připravené k okamžité instalaci. Vybírat je možné z mnoha designů, barev, podle věku dítěte. Díly můžete časem vyměnit nebo dokoupit podle potřeby. Řešením je i pořízení rostoucího nábytku, který dítěti vydrží mnohem déle.

Nábytek je vyrobený buď z dřevěného masivu, nebo z lamina, záleží na tom, čemu dáváte přednost. Dřevo je krásné, originální a trvanlivé. Pro toho, kdo má rád přírodní materiál, je to nejlepší volba.

Chcete pořídit nábytek pro děti za vyšší cenu? V dětském pokoji počítejte s tím, že se taky snadněji poškrábe či jinak poškodí, zvlášť u mladších dětí. Rodiče dávají častěji přednost variabilnějšímu laminu nejen proto, že je levnější, ale také, že se snadněji udržuje, je odolnější proti poškození, je velký výběr barevných kombinací.

Požadavky na bezpečnost dětského nábytku

Čím menší dítě, tím je křehčí a hrozí mu více nebezpečí. Dospělé často ani nenapadne, co všechno se může stát, když malé děti všechno strkají do pusy, každou věc ve svém dosahu okusují, když začínají chodit, šplhat po nábytku a zkoumat své okolí. Je na rodičích, aby zajistili, že dětský nábytek bude bezpečný, stabilní a nepřevrátí se, nepřiskřípne dítěti prsty, bude vyroben z nezávadného materiálu a ošetřen nejedovatým nátěrem.

Nábytek pro nejmenší musí být i bezpečný (Zdroj: Eranabytek.cz)
Nábytek pro nejmenší musí být i bezpečný (Zdroj: Eranabytek.cz)

Bezpečnost dětského nábytku se řídí italským Institutem pro bezpečnost hraček, který každému nábytku, jež eliminuje celou řadu rizik a zároveň je v souladu s evropskými i mezinárodními standardy, udělí známku Safety Checked. Označení garantuje nezávadnost materiálů a povrchových laků. Také vylučuje možnost zranění dítěte přiskřípnutím nebo přimáčknutím.

Jak na barvy v dětském pokoji

Barvy v dětském pokoji a jejich kombinace mají na dítě velký vliv. Dítě ve svém království tráví hodně času – hraje si, učí se, spí, proto je třeba se důkladně nad barvami stěn a nábytku zamyslet.

Základní pravidla při výběru barev do dětského pokoje

  • Barvy v dětském pokoji by měly být pestré a veselé, ale vždy v tlumených odstínech.
  • Využívat kombinaci maximálně tří barev.
  • Pro hyperaktivní děti se hodí spíše studené barvy, zklidní je (modrá, světle fialová, kombinace modré a zelené).
  • Smutným a pasivním dětem prospějí teplé barvy (červená, žlutá, oranžová).
Barvy vytvoří v dětském pokoji potřebnou atmosféru (Zdroj: Eranabytek.cz)
Barvy vytvoří v dětském pokoji potřebnou atmosféru (Zdroj: Eranabytek.cz)

Sourozenci v jednom pokoji

Chcete, aby vaše děti měly k sobě blízko, byly tolerantní, učily se kompromisům? Nechte je bydlet spolu, dětská sestava může být kreativním řešením. Rozdělení dětského pokoje na jednotlivé zóny bude chtít chytré řešení, třeba pomocí barev.

Spoustu místa zaberou postele, můžete si ale vybrat a dětem pořídit palandu nebo vyvýšené postele, pod kterými bude místo na skříňky. Čím budou děti větší, tím budou chtít mít také své soukromí. Pokoj se dá přepažit třeba knihovnou.

Správné rozměry a rozmístění nábytku

Když zařizujete dětský pokoj, nezapomeňte na papír a tužku a nejdřív si vyzkoušejte různá řešení nanečisto. Vyberte si dětskou sestavu, která se vám nejvíc líbí, a všechny varianty rozložení nábytku si nakreslete v měřítku do plánku.

Rozměry jednotlivých kusů najdete v popiscích. Tak zjistíte, jaký nábytek se vám do pokoje vejde, který tam být nezbytně musí a který můžete oželet. Konečný výsledek by pak měl být podle vašich představ.

Základní zásady pro rozmístění nábytku

  • Postel má být v klidné části pokoje, nevyhovující je umístění u dveří. Postele přisazené ke zdi šetří prostor.
  • Pracovní kout musí mít dostatečný přístup denního světla, nejlepší je umístění u okna (leváci budou potřebovat světlo zprava, praváci zleva).
  • Úložné prostory by měly být dobře dostupné, nezapomeňte na otevírání dvířek a šuplíků.

Moderní nábytek do dětského pokoje nabízí Eranabytek.cz, vybírat můžete bezpečné postele, psací stoly podle potřeb vašeho dítěte, komody a šatní skříně, police, regály, kontejnery, zkrátka vše, co vaše dítě potřebuje a co se mu bude líbit.