Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Mladí lidé mají zvláštní požadavky na prostor pro spaní, protože jejich hmotnost, tělesná stavba a držení těla se dynamicky mění. Výběr matrace pro dívky a chlapce je proto při zařizování pokoje důležitý, ale vyžaduje také určitou rozvahu. Jak se s touto výzvou vypořádat a najít ideální matraci pro svého teenagera?

Při výběru matrace pro teenagera je třeba zohlednit vlastnosti, jako je trvanlivost a odolnost proti skvrnám. Mladí lidé netráví čas v posteli pouze během nočního odpočinku. Důležité je, aby matrace byla odolná a dostatečně tuhá a její potah by měl být vzdušný, dobře odvádět vlhkost, být na zip a snímatelný pro praní. Teenageři potřebují zvláštní podporu, protože jejich páteř se neustále vyvíjí a formuje. Děti rostou a tím se mění i jejich hmotnost a stavba těla. Aby matrace poskytovala ideální podporu páteři a ovlivňovala regeneraci během spánku, měla by být přizpůsobena hmotnosti těla. 

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Oboustranné matrace

Dospívající mládež má jiné potřeby než děti nebo dospělí. Výrobci nabízejí pro tuto náročnou skupinu uživatelů jednomístné matrace 90 x 200, které plně vyhovují potřebám mladých lidí z hlediska šířky a délky.. Na matraci této velikosti se pohodlně vyspí i dospělý člověk. Komfort spánku zase zajistí vhodná výplň. Pro mládež jsou vhodné oboustranné matrace s různou tuhostí, které poskytují správnou oporu v závislosti na tělesných změnách. Matrace z vysoce elastické a latexové pěny jsou nejlepší pro teenagery, protože poskytují dostatečnou oporu páteři a umožňují pohodlné polohování těla v oblíbené poloze.

Musíte si připlatit za oboustrannou matraci?

Cena oboustranné matrace závisí na faktorech, jako jsou: velikost, typ výplně a funkčnost materiálu, ze kterého byl potah vyroben. Oboustranná matrace má mnoho funkcí, které odpovídají životnímu stylu dospívajících. 

Výhody oboustranné matrace pro teenagera:

  • Možnost používat dva různé povrchy na spaní a podle potřeby upravovat tvrdost matrace, což je výhodné zejména pro mladé lidi, jejichž tělo a pocit pohodlí se mohou časem měnit; 
  • Oboustranné matrace poskytují dostatečnou oporu páteři, což je důležité zejména pro mladé lidi, jejichž páteř se teprve vyvíjí a tvaruje;
  • Pravidelná otáčení matrace má pozitivní vliv na její trvanlivost. Oboustranné matrace jsou proto obvykle odolnější než jednostranné matrace, protože je lze otáčet a používat z obou stran;
  • Delší životnost matrace - úspora peněz.
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Matrace ideální pro mladé lidi

Standardní matrace 90 x 200 bude vhodnou volbou pro starší dítě a dospívajícího teenagera. Takovou matraci může úspěšně používat i dospělý člověk s normální stavbou těla. Modely latexových matrací v této velikosti mají antialergenní vlastnostia navíc se snadno čistí. Přírodní latex dobře odvádí vlhkost, což může být docela výhodné pro dospívající, kteří procházejí pubertou a během spánku se hojně potí. Rodiče alergiků ocení také modely s potahy se stříbrnými ionty, které lze prát v pračce. Ačkoli jsou samostatné matrace o šířce 90 cm určeny pro jednu osobu, většina z nich nabízí několik zón tuhosti, stejně jako matrace 160 x 200 pro dvě osoby, a dokonale se tak přizpůsobí tvaru těla.

Jakou výplň by měla mít matrace pro dospívajícího?

Pružinové matrace patří mezi pevnější a tvrdší modely, zatímco pěnové matrace jsou lehčí a měkčí. První z nich se doporučuje pro dospívající i dospělé uživatele. Oba typy se dodávají jako jednolůžkové užší a dvoulůžkové matrace 160 x 200. Výrobci nabízejí také kapesní modely, které vyhoví potřebám teenagerů, protože se mnohem lépe přizpůsobí tělu než tradiční pružinové matrace. Termoplastická pěna během spánku pohodlně obepíná tělo a nedochází k trvalé deformaci. Velkou výhodou je, že si můžete vybrat model z pěny s několika stupni tvrdosti.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Hygienický potah

Snímatelný potah, nejlépe na zip, který lze prát v pračce a sušit v sušičce, je velkým pomocníkem při udržování čistoty matrace. Hygiena je v období dospívání velmi důležitá, protože rychlý vývoj těla teenagera vytváří jedinečné potřeby, které je třeba řádně uspokojovat. Během puberty hormony způsobují mimo jiné kožní problémy a jsou zodpovědné za vylučování potu a zápachu. Matrace potažené latexem omezují růst roztočů, bakterií, plísní a dalších mikroorganismů , které mohou způsobovat alergie. Často si ani neuvědomujeme, kolik jich žije v posteli a jak je důležité udržovat potah matrace čistý. Vysávání, větrání a zajištění cirkulace vzduchu omezuje růst mikrobů v pokoji teenagera.