Co je nejdůležitější při výběru nové lednice, jak se nespálit Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Lednice dnes patří mezi jeden z nepostradatelných výrobků, bez kterého nemůže fungovat prakticky žádná domácnost. A nejen domácnosti. Ty tam jsou doby, kdy podomní prodejci nejen „luxů“ seznamovali s tímto převratným vynálezem domácnosti s vyššími příjmy. Lednice dnes dokonce není již ani standard, jde o naprostou nezbytnost. Jak ale vybrat právě takovou lednici, která bude vyhovovat a dobře sloužit právě vám?

Kritérií výběru nové lednice je kromě její ceny a tedy našich finančních možností opravdu mnoho a většinu z nich nemá smysl řadit podle důležitosti. Vezmeme-li však v úvahu, že všechny současné nové lednice na našem trhu splňují hlavní funkci – chlazení potravin, a to dostatečně, jsou zásadní 3 kritéria: velikost lednice, čili vnitřní objem, spotřeba energií a kombinace s mrazákem.

Určitě však nechoďte pro lednici do bazaru, nějaká ta ušetřená tisícikoruna oproti levnější lednici nové se odrazí na spotřebě již v prvním roce a navíc vám taková lednice může hodně rychle dosloužit.

1. Velikost lednice

Nejmenší lednice mívají objem okolo 70 litrů a jsou vysoké cca 0,5 metru, největší lednice nabízí objem až 350 litrů a měří na výšku i více jak 2 metry. Při výběru lednice podle její velikost musíme brát v úvahu, kolik lidí v domácnosti žije, zda vaříte a nebo nikoli. 

Pokud pak doma vaříte, počítejte na každého člena domácnosti alespoň 50 až 60 litrů a navíc počítejte s určitou rezervou (v případě mrazáku je to alespoň 20 litrů na osobu).

 V každém případě však jde o radu pouze orientační. Jsou domácnosti o třech lidech, kde nestačí lednice 2 a jinde stačí pro třeba pětičlennou domácnost 1 běžného (průměrného) objemu. A takový mrazák pro nimroda či zemědělce je již úplně jinou kapitolou. U lednic navíc musíme počítat s tím, že míra jejich naplnění je optimální ve výši cca 70 % celkového objemu!

2. Energetická náročnost lednice

O energetické náročnosti lednice hovoří její energetická třída. Nejúspornější je dnes třída A+++, v jejímž případě nás provoz ledničky vyjde na cca několik korun denně. Čím méně znamének + za písmenem A, tím větší spotřeba elektřiny, navíc existují i mnohem méně úsporné třídy B, C a D, ovšem ty již vůbec nedoporučujeme a navíc se s nimi již v podobě nových výrobků vůbec nesetkáme. 

Pro orientaci, v průměru nás bude ročně stát lednice energetické třídy A+++ na spotřebě energií okolo 700 korun, A++ okolo 1000 korun a A+ okolo 1300 korun. Každá nová chladnička musí mít na sobě energetický štítek, podle kterého příslušnou kategorii snadno identifikujete.

3. Lednice vestavná a nebo volně stojící, monoklimatická, s mrazákem a nebo americká

Vestavné lednice si většinou kupujeme jako součást nových kuchyňských linek. V zásadě jde o to, že linka je svými rozměry v prostoru, kde má stát lednice, přizpůsobena určitému formátu lednic a konkrétní vybraná lednice je pak opatřena deskami tak, abychom lednici otevírali jako jakoukoli jinou skříňku linky. Pořizovací náklady na takové lednice jsou o dost vyšší. Všechny ostatní lednice jsou pak volně stojící. A právě ty dělíme na monoklimatické (bez mrazáku), kombinované (s mrazákem) a americké (kdo nevyzkoušel, nepochopí, jelikož tyto lednice nabízí kromě obrovského prostoru také jeho vynikající organizaci). 

Na našem trhu pak zásadně vedou lednice kombinované, které bývají o dost levnější než lednice americké. Americké lednice bývají dvoudveřové, ale i čtyřdveřové a jako výbavu mohou mít například automat na nápoje a na led.

Mrazák může být u kombinované lednice ve spodní, nebo horní části. Mrazák nahoře mívá menší objem, mrazák dole větší. Předností mrazáku nahoře je, že na něj nedosáhnou malé děti, předností mrazáku dole, že se u lednice nemusíte ohýbat (do mrazáku se nechodí tak často, tam ohýbání nevadí).

4. Design a povrchová úprava

Design současných ledniček nabízí jakýsi „pohledný standard“, ze kterého se (s výjimkou lednic amerických) občas nějaký model vyčnívá. Za vrchol jsou považovány lednice nerezové, ovšem jejich povrch se těžko udržuje, je na nich vidět doslova každá kapka vody. Standard pak představuje na vnějším povrchu plast. 

Na vnitřním povrchu se též používá stříbro pro své antibakteriální a antiplísňové účinky, jde o však o ledničky o dost dražší. V případě nerezu lze jeho stinné stránky eliminovat takzvanou oleofobní vrstvou, která by měla být umístěna především na dveřích, kde brání roznášení mastnoty a tvorbě otisků prstů. Eliminujeme tak potřebu častého čištění nerezu. Nikoli kvůli jeho životnosti, ale vzhledu.

5. Doplňkové technologie lednic

Lednice může mít například nulovou zónu, kde se teplota udržuje na nule, což zaručuje delší čerstvost potravin. Zajímavý je též nenámrazový (beznámrazový) systém No Frost (uvnitř lednice nevznikají nánosy ledu), kontrola vlhkosti, rychlé chlazení nápojů apod. Prakticky všechny nové lednice pak již dnes mají systém automatického odmrazování. Praktický může být také digitální displej.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com