Čistá a zdravotně nezávadná voda, cíl každého majitele bazénu (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Teploty se konečně odpoutaly ode dna a zdá se, že ta pravá zahradní sezóny včetně koupací bazénové již bude moci začít i bez ohřevu bazénové vody. Tedy ještě bude muset sluníčko nějaký ten den vodu ohřívat, ale už je to blízko. A právě tento fakt vyvolává otázku, co je pro bazény nejdůležitější. A odpověď je jednoduchá. Péče o bazénovou vodu.

Správně zazimovat a zase odzimovat = základ úspěchu

V souvislosti s bazény jsou přitom zásadní 2 základní pojmy. Zazimování bazénu a jeho odzimování, tedy zprovoznění po zimě. A jelikož bazény pozřou opravdu velké množství vody, rozhodně se nevyplatí je každoročně vypouštět a zase napouštět. Tedy samozřejmě s ohledem na velikost bazénu a objem vody. Malé nadzemní bazénky před zimou klidně vypustit můžeme a můžeme je dokonce i uskladnit, aby vydržely déle. Většina bazénů v našich zahradách však svými rozměry vypouštění vody neumožňuje. A jelikož jsme co se týká statistiky na počet obyvatel světovým lídrem v „bazénování“ a každým rokem přibývají další začátečníci, je dobré si základní pravidla péče o bazény a bazénovou vodu zrekapitulovat.

Minimální úroveň zazimování bazénu - zakrytí plachtou a odstavení bazénové techniky, která by mohla být poškozena mrazem (Zdroj: Shutterstock)
Minimální úroveň zazimování bazénu - zakrytí plachtou a odstavení bazénové techniky, která by mohla být poškozena mrazem (Zdroj: Shutterstock)

Český bazénový primát

Ještě se ale vraťme k českému bazénovému primátu, který vlastně není ani příliš záviděníhodný. Ostatně již jen proto, že právě bazény nejvíce plýtvají pitnou vodou, tedy tou surovinou, která se jinde vyvažuje téměř zlatem. Ihned po roce 2000 Češi pokořili hranici 50000 bazénů a od té doby číslo rostlo exponenciálně. V roce 2005 to bylo 100000, v roce 2012 dokonce 250000, v roce 2017 půl milionu a nyní má zřejmě bazén (ať již jakýkoli) každá čtvrtá až třetí domácnost, která má k dispozici zahradu. V kupní síle jsme přitom na světě až na 44. místě. A pozor, v roce 2020 se kvůli pandemii počet českomoravských bazénů meziročně zdvojnásobil a lze jen předpokládat, že zdaleka ještě nejde o konečné číslo. Ano, jsou to vesměs jen hrubé odhady, které vycházejí především z množství prodaných bazénů, ale suma sumárum jich máme v přepočtu na obyvatele ve světě nejvíce. A to nejsme zemí tropickou či subtropickou, natož přímořskou. Kde se tento trend vzal? Těžko říct.

Češi bazény milují bez ohledu na věk (Zdroj: Shutterstock)
Češi bazény milují bez ohledu na věk (Zdroj: Shutterstock)

Zásadní je chemická rovnováha

Pro zajištění čistoty vody a prevenci růstu řas a bakterií je zásadní udržování správné chemické rovnováhy v bazénu. Je proto třeba bazénovou vodu pravidelně testovat a upravovat úroveň pH, chlóru a dalších chemikálií. Klíčová je také údržba filtrace, která zachycuje nečistoty Pravidelné čištění filtračního systému a případná výměna filtrů jsou stejně důležité jako chemická rovnováha. A ještě jedna věc je důležitá, kontrola hladiny vody. Nadbytek vody třeba vlivem přetrvávajících dešťů se snadno vyřeší přetokem, ovšem voda také za sucha, veder a vlivem užívání ubývá. A proto je ji třeba doplňovat.

Tester a bazénová chemie (Zdroj: Shutterstock)
Tester a bazénová chemie (Zdroj: Shutterstock)

Příprava dobře zazimovaného bazénu na další sezónu

Na zimu bazény většinou zakrýváme plachtou, někdo sáhne ještě dál a pokryje hladinu polystyrenovými deskami a přes ně až natáhne plachtu. Před sezónou je tedy třeba nejprve bazén odkrýt a zprvu pouze vizuálně zkontrolovat, co se ukrývá „pod maskou“. Obvykle je voda trochu kalná a zelená s trochou nečistot na dně a na stěnách nad hladinou vody. Špínu ze stěn jednoduše očistíme gelovým čističem a důkladně opláchneme, větší nečistoty sebereme síťkou, vodu dopustíme na správnou výšku a zprovozníme a spustíme bazénovou filtraci. Na dno ještě použijeme bazénový vysavač a je hotovo Pokud jsme bazén zazimovali opravdu pečlivě, složitější jeho zprovoznění nebude.

Mechanicky vyřešeno, následovat ale musí ještě chemie

Ale pozor, nyní ještě musí následovat chemie. Bez ní to totiž také nejde. Zásadní je správné nastavení a udržování pH, které by mělo být v rozmezí 6,8 až 7,6. Pokud tomu tak není, účinnost ostatních prostředků se výrazně snižuje a voda se rychle kazí. Na určení pH se používá vhodný tester a na srovnání pH (nahoru či dolů) přípravky pH PLUS a pH MINUS. Nemusíte se bát, k těmto přípravkům je vždy přiložen přesný návod k použití. Navíc je ještě třeba upravit tvrdost vody pomocí stabilizátoru tvrdosti. Zamezíme tak především problémům s vodním kamenem na kovových doplňcích (např. lemech schůdků, kovovém žebříčku a kovových součástech filtrace).

Testování pH bazénové vody a obsahu chlóru (Zdroj: Shutterstock)
Testování pH bazénové vody a obsahu chlóru (Zdroj: Shutterstock)

Poté přistoupíme k desinfekci vody pomocí přípravku CHLOR START. Přes sezónu je pak třeba obsah chlóru ve vodě pravidelně testovat a chlór doplňovat nejlépe používáním pomalu rozpustných chlórových tablet. Prodávají se též takzvané MULTI tablety, které řeší vše v jednom, čili obsah chlóru, řasy, zákal, pH i udržování průzračné vody.

Největším problémem bazénů jsou za veder rozhodně řasy. Kluzké a mazlavé dno, zelené, hnědé nebo nažloutlé zabarvení vody a nepříjemný zápach jsou vždy důsledkem přemnožení řas ve vodě. A pokud je problém opravdu závažný, je třeba použít takzvaný odstraňovač řas. Ovšem při používání MULTI či KOMBI tablet, případně alespoň chlórových tablet by takový problém neměl nastat.

Pomalu rozpustné chlórové tablety (Zdroj: Shutterstock)
Pomalu rozpustné chlórové tablety (Zdroj: Shutterstock)

Může se ale též naopak stát, že je voda opravdu hodně kalná, skoro jako rybniční, důvodem bývá špatné pH, nedostatek chlóru a nadbytek nečistot. V takovém případě je třeba použít takzvaný vločkovač. Jde o tekutý či pevný přípravek. Po použití tohoto přípravku se nečistoty zachytí na filtru anebo klesnou ke dnu, ze kterého je můžeme vysát bazénovým vysavačem.

Vločkovač může mít podobu tekutiny, stejně tak šoková dávka chlóru (Zdroj: Shutterstock)
Vločkovač může mít podobu tekutiny, stejně tak šoková dávka chlóru (Zdroj: Shutterstock)

Pokud se v sezóně voda rychle kazí, použijeme přípravek, který se obvykle jmenuje CHLOR ŠOK. Ten radikálně zvedne obsah chlóru v bazénu, čímž zahubí všechny řasy a bakterie. Následně použijeme vločkovač a vše, co se nezachytí ve filtru, odstraníme ze dna bazénu bazénovým vysavačem.

Zásadní je také naše hygiena

Samozřejmě též platí, že čím špinavější budeme do bazénu skákat, čím více trávy, prachu a jiných nečistot do něj budeme nanášet svými chodidly, tím intenzivnější bude potřeba čištění bazénu a bazénové vody. A pokud si obzvláště malé děti pravidelně dopřejí do vody svou „malou potřebu“ (o té velké raději ani nebudeme psát), tím více se situace ještě zhorší. Základní hygienické návyky jsou při používání bazénu nejdůležitější. Proto by také měla být někde poblíž bazénu venkovní sprcha a okolí bazénu by mělo být vydlážděné. Pokud pak třeba sekáme trávník, je zapotřebí bazén předtím zakrýt alespoň plachtou. Kdo má však vysouvací bazénovou stříšku, má vyhráno.

Zdroj: Petr Pojar, ČESKÉSTAVBY.cz

Zakrytí malého bazénku plachtou (Zdroj: Shutterstock)
Zakrytí malého bazénku plachtou (Zdroj: Shutterstock)
Pro velké bazény je ideální zastřešení (Zdroj: Shutterstock)
Pro velké bazény je ideální zastřešení (Zdroj: Shutterstock)