Co jsou hypokausty? Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Jako hypokaust se označuje sálavá stavba s uzavřeným systémem cirkulace ohřátého vzduchu. Jde tedy o akumulační krby s možností hypokaustního vytápění dalších místností - včetně místností v patře. Tento důmyslný princip vytápění poskytuje mnoho možností jak z technického, tak z architektonického hlediska. O co se vlastně jedná, jak tento systém vytápění funguje a kam se hypokausty hodí? Jaké má tento způsob vytápění výhody v porovnání s ostatními principy vytápění? Jaké vlastnosti tento méně známý způsob vytápění nabídne?

Jako hypokaust se označuje sálavá stavba s uzavřeným systémem cirkulace ohřátého vzduchu. Jedná se o tradiční, spolehlivý, zdravý a příjemný způsob vytápění.

Princip vytápění hypokausty

Hypokaust využívá přirozeného proudění ohřátého vzduchu vzhůru a principu akumulace. Základem hypokaustu je uzavřený prostor, ve kterém proudí teplý vzduch. Tento vzduch pak předává teplo vnějšímu plášti - opatřenému z části či zcela kachlovými obklady, které pak teplo vyzařují.

Srdce systému tvoří kamnová vložka, která se nachází v uzavřené obestavbě. Sálavé teplo je předáváno přes velké teplosměnné plochy a lze jím vytápět i dvě poschodí zároveň. Uvnitř systému proudí ohřátý vzduch směrem vzhůru a chladnější vzduch klesá opačným směrem – aby došlo k jeho opětovnému ohřátí. Tímto způsobem dochází k rovnoměrnému prohřátí celé soustavy, která předává tepelnou energii do místnosti sáláním. Akumulace tepla je závislá na akumulační hmotě uvnitř systému, na materiálu obestavby a na kachlových obkladech.
Hypokaust
Hypokaust
Kachlová kamna
Kachlová kamna
Kachlová kamna
Kachlová kamna
Kachlová kamna
Kachlová kamna
Sálavé teplo získáváme z celého vnějšího povrchu hypokaustního systému.

Využití hypokaustů

Tento způsob vytápění lze využít pro několik přilehlých místností a dokonce i pro místnosti v horních podlažích. Pro vytápění více pokojů lze kromě uzavřeného okruhu v topidle využívat ještě hypokaustních výměníků.

Přednosti hypokaustů

Sálavé teplo je zdravé a zaručuje bezprašný provoz, což je vhodné pro alergiky a astmatiky (vzduch není vysušován). Při dobrém projektu lze hypokaustem plnohodnotně vytápět jakoukoli místnost bez potřeby doplňkového zdroje tepla. Jedná se totiž o způsob vytápění s vysokou účinností topného systému a nízkou spotřebou paliva. Hypokaustní systém vytápění se snadno udržuje a nemusíme jej čistit.

Hypokaustní systém vytápění vám doma postaví kamnáři. Používají specifické prvky, materiály i pracovní postupy. Například kamnová vložka se osazuje akumulačními prstenci. Hlavním cílem je co nejefektivnější využití tepla vytvořeného spalováním paliva.

Zdroj: www.kamnakrbyliberec.cz
Hypokaust
Hypokaust