Dopoledne 1.4. 2014 se opět začaly přijímat žádosti o dotace Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Program Nová zelená úsporám se zaměřuje například na zateplování rodinných domů, výměny oken a dveří, tepelná čerpadla, instalace solárně termických panelů, ale i výstavbu energeticky pasivních domů. Celkem by mělo být na dotacích letos přerozděleno 1,9 miliardy korun, což je zhruba o jednu miliardu více než loni a odpovídá to cca 10 tisícům zájemců o dotaci. Ovšem je třeba pořádně si přichvátnout s podáním žádosti. Je to patrno už jen z faktu, že informace o přijímání žádostí se v médiích objevila pouze sporadicky až 1.4. ráno a dopoledne a na stránkách www.novazelenausporam.cz až v poledne tohoto dne, byť žádosti přijímali už od 10:00.

Státní fond životního prostředí začíná přijímat žádosti 1.4. 2014 od 10:00. Ministerstvo slibuje snazší administrativu a kratší termíny, první žadatelé by mohli mít podporu schválenou už v květnu.

Majitelům rodinných domů by měl podle odhadů ministerstva životního prostředí ušetřit dotační titul Nová zelená úsporám přes polovinu nákladů. Program skončí buď vyčerpáním alokace, nebo 31. října letošního roku.

Z celkové sumy dotačního titulu budou zvýhodněni kvůli špatnému ovzduší v daných lokalitách obyvatelé Moravskoslezského a Ústeckého kraje, kteří dostanou o deset procent vyšší podporu.

Majitelé rodinných domů mohou podle MŽP získat až pětapadesátiprocentní podporu na zateplení rodinného domu. Na nové ekologické zdroje tepla mohou získat dokonce až pětasedmdesátiprocentní dotaci.

Čím víc způsobů úspory energií žadatel podle MŽP provede, tím vyšší podporu získá a tím je zároveň i vyšší pravděpodobnost, že ji vůbec získá.

Dotační program Nová zelená úsporám 2013 trval od poloviny srpna do 20. prosince a z jeho účtu byla vyčerpána téměř miliarda korun. V rámci předchozího programu Zelené úsporám bylo v letech 2009 až 2012 vyplaceno 20,2 miliardy korun pro 75 tisíc žádostí.

Zdroje: www.ceskenoviny.cz, www.novazelenausporam.cz, www.ceskatelevize.cz, www.shutterstock.com