Ve stavebnictví nenaleznete používanější materiál, než je dřevo. Tento materiál je člověku velice blízký, má výborné tepelně i zvukově izolační vlastnosti. Velice dobře se opracovává a není třeba připomínat, že ještě dnes fungují v historických budovách původní dřevěné podlahy staré několik století, což svědčí o jeho dlouhé životnosti. Obložením stěn či stropů změníte vzhled interiéru k nepoznání. Dřevěné obklady nejsou pouze otázkou módy, působí a příjemně ovlivňují psychiku uživatelů interiéru.

Proč se obložení používá

Obkládání stěn je velmi účelné, a to hned z několika důvodů. Jedním z důvodů je zvýšení mechanické odolnosti povrchu zdí, dalším z důvodů je zvýšení odolnosti proti vlhkosti a také tepelné a zvukové izolace. Někdo se rozhodne pro palubkový obklad i z důvodu snazšího udržování hygieny v daném prostoru. Mnozí se rozhodnou obložit stěny v interiéru pouze z dekorativních důvodů, příznivé působení dřeva na psychiku člověka je totiž prověřeno časem. Pro klasickou českou výrobu palubek byla typická hladkost bez výrazného profilování. Ze zahraničí se k nám zase dostala móda bohatě zdobených profilů, které se používají dodnes.

Barvu neurčuje pouze druh dřeva

Pro palubkové obklady stěn se nejčastěji používá masivní smrk, který má světlé a mírně smolnaté dřevo. Palubky z borovice a modřínu však jsou pro svou charakteristickou kresbu bezkonkurenčním materiálem. Borovice je charakteristická nažloutlým bělem a červenohnědým jádrem. Jedle propůjčí palubkám šedobílou až hnědošedou barvu. Pro svůj vzhled je velice žádaná i bříza, její dřevo je světlé – žluté až hnědobílé. Barvu palubek však neovlivňuje pouze druh zvoleného dřeva, ale také jejich povrchová úprava. Pro zachování přirozeného vzhledu lze použít vosky na přírodní bázi. Barevného zabarvení se docílí nejrůznějšími pigmentovými barvami či mořením. Lesk pak určuje použití laku, který může být vysoce lesklý, polomatný či matný.
Foto: PALUBKY Dřevoprodej - Žárovná
Foto: PALUBKY Dřevoprodej - Žárovná
Kvalita palubek

Palubky se podle ČSN dělí do třech tříd.
Třída A – patří pouze těm nejkvalitnějším palubkám. Přípustné jsou zdravé srostlé suky, vlasové trhliny, ojedinělý zárost kůry. Nepřípustné jsou díry po sucích a suky shnilé; napadení houbami a plísní. Do této třídy rozhodně nepatří palubky, kde jsou patrné stopy po prokladech.
Třída B – v této třídě mohou být palubky s ojediněle vypadlými suky, mohou obsahovat díry po sucích do 15 mm, zátky po sucích z téhož dřeva, pronikající trhliny max. 1 mm, na rubové straně neomezené zbarvení. Nedovolené jsou odlupčivé trhliny, napadení houbami  plísněmi.
Třída C – obsahuje dílce nesplňující požadavky třídy B. Dílce však musí splňovat konečný účel použití.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Jednotlivé třídy nakonec určují nejen kvalitu palubek, ale také jejich cenu.

Montáž palubek

Palubky jsou uměle vysušené na zhruba 12 % vlhkosti a je nutné je po dobu 10 až 14 dnů uložit v místnosti, kde budou montované. Palubky se zpravidla pokládají na neomítnuté stěny. Zásadním předpokladem je, že musí být stěny dokonale suché a interiér je temperován. Obložení by nemělo bezprostředně přiléhat ke zdi, vhodné je ponechat mezeru asi 20 až 30 mm. Ta vznikne připevněním nosné konstrukce, na kterou je obložení upevňováno. Konstrukce zároveň slouží k vyrovnání nerovností zdí. Pro montáž jsou vhodné plastové hmoždinky, v nabídce však jsou i speciální osazovací kolíky s vruty.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Interiérové sladění

Obložení je vhodné sladit s interiérem, a to buď jako harmonický celek, nebo naopak kontrastní prvek zvýrazňující krásu přírodního materiálu. Doporučujeme však jediné, nepoužívat v interiéru různé druhy dřevin a profilů. Jejich kombinací by mohl vzniknout nevkusný přeplácaný interiér se zcela opačným efektem, než se od palubek žádá.

Závěrem lze říci, že je důležité správně zvolit druh obkladu, jeho materiál i povrchovou úpravu. Další zásadní volbou je , zda se do provedení obkladů pustíte sami, nebo tuto práci přenecháte odborníkům. Pro zdařilý výsledek je třeba být vybaven kvalitním nářadím, ale také nenahraditelnými zkušenostmi a v neposlední řadě i spoustou trpělivosti.
Jiřina Stuchelová - PALUBKY Poslat poptávku